ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Το εργαστήρι γραφής Γράφουμε ιστορίες είναι μια πρωτότυπη προσπάθεια δημιουργίας ιστοριών διηγημάτων και μυθιστορημάτων μέσα από τη συλλογική εργασία συγγραφέων που συντονίζει ο επιμελητής των εκδόσεων Παράξενες Μέρες. Είναι ένα φιλόδοξο πείραμα που έχει ήδη φτάσει σε αποτελέσματα που ήταν έκπληξη ακόμη και για εμάς τους ίδιους.

Η συλλογική αυτή εργασία δεν έχει κάποιο ανάλογο προηγούμενο -τουλάχιστον στην Ελλάδα. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες αλλά διατηρώντας ο καθένας τη δική του ταυτότητα οι συγγραφείς συμμετέχουν σε δύο κύκλους. Ο πρώτος έχει ως σκοπό να κατανοήσουμε κάποιες βασικές αρχές της γραφής και ο δεύτερος να φτιάξουμε τη δική μας συλλογική ιστορία αποφασίζοντας για όλα τα σημαντικά σημεία του βιβλίου μέσα από τις διαδικασίες της ομάδας.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες που θέλετε για το εργαστήρι Γράφουμε Ιστορίες στη δική του ιστοσελίδα https://strangedaysworkshops.wordpress.com/

αλλά και στη σελίδα του στο facebook.

Φυσικά και αυτή τη χρονιά θα συνεχίσουμε να Γράφουμε ιστορίες. Ακολουθεί η πρώτη ανακοίνωση για το φετινό εργαστήρι.

 

 

ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 5

Το 5ο  Συλλογικό Εργαστήρι ξεκινάει στις  5  Νοεμβρίου. Δηλώστε συμμετοχή μέχρι το τέλος του Οκτώβρη και μπείτε στην ομάδα που θα ξεκινήσει! Η επιλογή θα γίνει μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδες.
Για άλλη μια χρονιά –που θα είναι  και η τελευταία- ξεκινάμε το Εργαστήρι ‘’Γράφουμε Ιστορίες’’, μια καθαρά συλλογική εργασία, ένα πείραμα που ξεκίνησε το 2013 και μας χάρισε ήδη δύο συλλογικά μυθιστορήματα ενώ ένα τρίτο ετοιμάζεται.

Το Εργαστήρι είναι διαδικτυακό -αν και προβλέπονται συναντήσεις της ομάδας μεσα στη χρονιά- άρα μπορούν να συμμετέχουν συγγραφείς από όλη την Ελλάδα ή από οπυδήποτε στον κόσμο όπως έχει γίνει στο παρελθόν.  Όπως και πέρυσι  θα ξεκινήσουμε με μια πρώτη επιλογή  βασισμένη στα βιογραφικά και στα κείμενα που θα στείλετε.  Η τελική επιλογή θα γίνει έπειτα από  δυο εβδομάδες –δύο βήματα όπως τα ονομάζουμε στο Εργαστήρι . Έτσι θα μπορούμε να φτιάξουμε καλύτερα τη σύνθεση της ομάδας αφού και οι συγγραφείς θα πάρουν μια ιδέα από τη δουλειά που γίνεται και θα ξέρουν αν θέλουν να συνεχίσουν και εμείς από την πλευρά μας θα μπορέσουμε να επιλέξουμε τους ανθρώπους που ταιριάζουν περισσότερο στο είδος της δουλειάς που γίνεται στο Εργαστήρι.

Στη διάρκεια του Εργαστηρίου θα μιλήσουμε για τις βασικές αρχές της γραφής, και αργότερα της συγγραφής. Θα μιλήσουμε για ποίηση, για μικρές και μεγάλες ιστορίες και για μυθιστόρημα. Θα ασχοληθούμε και με το σενάριο και το θεατρικό έργο. Θα δουλέψουμε περισσότερο όμως στην διαδικασία συγγραφής ιστοριών.  Θα ξεκινήσουμε με  μικρής έκτασης κείμενα, φτιάχνοντας διηγήματα και στην συνέχεια θα δημιουργήσουμε συλλογικά και νουβέλες-μυθιστορήματα.

Εισηγητής στο Εργαστήρι θα είναι ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης, επιμελητής κειμένων στις Παράξενες Μέρες και συγγραφέας.  Μαζί του  η μουσικός/ συγγραφέας/ ποιήτρια Αντριάνα Μίνου (το τρίτο της βιβλίο κυκλοφορεί πολύ σύντομα από τις παράξενες μέρες). Μια από τους πιο χαρισματικές εκπροσώπους της νέας γενιάς στην ποίηση (και όχι μόνο) με διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεργάζεται και αυτή τη χρονιά στο εργαστήρι.

Ο αριθμός των μελών στην ομάδα δεν θα ξεπεράσει τους 25. Προτεραιότητα θα δοθεί σε συγγραφείς που έχουν διακριθεί σε οποιοδήποτε διαγωνισμό ή εκδήλωση των εκδόσεων Παράξενες Μέρες.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ αλλά και ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: με ένα βιογραφικό σημείωμα και ένα αντιπροσωπευτικό κείμενο  (το πολύ 500 λέξεις)   μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση  strangedaysbooks@gmail.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ‘ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ’

ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 4

 Θα Γράφουμε Ιστορίες και αυτή τη χρονιά! Το 4ο Διαδικτυακό Εργαστήρι ανοίγει τον Νοέμβριο. Δηλώστε συμμετοχή και μπείτε στην ομάδα που θα ξεκινήσει! Η επιλογή θα γίνει μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδες

«Γράφουμε ιστορίες» απλά, χωρίς πολλές θεωρίες, εργαζόμαστε συλλογικά και δημιουργούμε ο καθένας την προσωπική του αφήγηση μέσα από την κοινή μας δουλειά. Εργαζόμαστε μαζί, ακολουθούμε ένα κοινό δρόμο μαθαίνοντας για την περιπέτεια της γραφής αλλά φυσικά βοηθάμε κάθε συγγραφέα να αναπτύξει τις ιδιαίτερες ικανότητες του, το δικό του στυλ γραφής. Το Εργαστήρι θα λειτουργεί διαδικτυακά αλλά κάθε μήνα θα υπάρχει μια συνάντηση της ομάδας. Θα υπάρχουν όπως κάθε χρόνο δύο κύκλοι και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2018

 ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

Φέτος έπειτα από τέσσερα χρόνια αλλάζουμε τον τρόπο που γράφουμε ιστορίες. Όχι τα βασικά, κάποιες λεπτομέρειες. Πρώτα απ’ όλα θα ξεκινήσουμε τη δουλειά χωρίς προ-επιλογές όπως γινόταν ως τώρα και η επιλογή θα γίνει μετά από δύο εβδομάδες. Έτσι θα μπορούμε να φτιάξουμε καλύτερα τη σύνθεση της ομάδας. Και οι συγγραφείς θα πάρουν μια ιδέα από τη δουλειά που γίνεται και θα ξέρουν αν θέλουν να συνεχίσουν.

Υπάρχει όμως όπως πάντα δουλειά – αρκετή δουλειά! Θέλουμε συγγραφείς που να είναι ερωτευμένοι με το γράψιμο. Θέλουμε να γράψουμε ιστορίες με ανθρώπους που θα αποκτήσουν σχέση ζωής με το γράψιμο. Κι αυτό είναι ένας από τους σκοπούς μας. Να σας βοηθήσουμε να την αποκτήσετε.

Στη διάρκειά του Εργαστηρίου θα μιλήσουμε για τις βασικές αρχές της γραφής, και αργότερα της συγγραφής. Θα μιλήσουμε για ποίηση και για μυθιστόρημα. Θα ασχοληθούμε και με το σενάριο και το θεατρικό έργο. Θα δουλέψουμε περισσότερο όμως στην διαδικασία συγγραφής ιστοριών. Θα ξεκινήσουμε με  μικρής έκτασης κείμενα, φτιάχνοντας διηγήματα και στην συνέχεια θα δημιουργήσουμε συλλογικά και νουβέλες – μυθιστορήματα.

δηλώσεις συμμετοχής στο info@paraxenesmeres.gr


ΤΡΙΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΡΑΦΗΣ

Συνεχίζουμε και αυτή τη χρονιά να Γράφουμε Ιστορίες. Το 3ο Ανοιχτό Διαδικτυακό Εργαστήρι θα ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου. Δηλώστε τη συμμετοχή σας μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια. Το πρώτο συλλογικό μας βιβλίο είναι ήδη έτοιμο, και θα παρουσιαστεί στο Polis Art Café στις 26 Νοεμβρίου. Είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς 14 συγγραφέων που συμμετείχαν στο πρώτο Εργαστήρι μας. Το δεύτερο Εργαστήρι ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι που πέρασε. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε για άλλη μια χρονιά να «Γράφουμε Ιστορίες»!

Στη διάρκειά του Εργαστηρίου θα μιλήσουμε για τις βασικές αρχές της γραφής, και αργότερα της συγγραφής. Θα ασχοληθούμε και με το σενάριο και το θεατρικό έργο. Εστιάζουμε περισσότερο όμως στην διαδικασία συγγραφής ιστοριών. Θα ξεκινήσουμε με  μικρής έκτασης κείμενα, φτιάχνοντας διηγήματα και στην συνέχεια θα δημιουργήσουμε συλλογικά και νουβέλες-μυθιστορήματα.

«Γράφουμε ιστορίες» απλά, χωρίς πολλές θεωρίες, εργαζόμαστε συλλογικά και δημιουργούμε ο καθένας τη δική του αφήγηση μέσα από την κοινή μας δουλειά.

Εργαζόμαστε μαζί, ακολουθούμε ένα κοινό δρόμο μαθαίνοντας για την περιπέτεια της γραφής αλλά φυσικά βοηθάμε κάθε συγγραφέα να αναπτύξει τις ιδιαίτερες ικανότητες του, το δικό του στυλ γραφής. Πέρα από τις κοινές ασκήσεις στις συναντήσεις μας, κάθε συγγραφέας έχει συνεχή επικοινωνία με τον συντονιστή του Εργαστηρίου και συνεχίζει σε ατομικό επίπεδο την εργασία.

Το Εργαστήρι θα λειτουργεί διαδικτυακά αλλά θα υπάρχουν δύο έως τέσσερις συναντήσεις των συγγραφέων με τον συντονιστή ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους. Το Εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε 12 βήματα. Στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα σε κάθε βήμα θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία και τα μέλη της ομάδας θα ετοιμάζουν το επόμενο βήμα τους μέσα από απλές ασκήσεις γραφής.

Ξεκινάμε με τον πρώτο κύκλο Εργαστήρι γραφής (Οκτώβριος-Ιανουάριος) και να ολοκληρώσουμε με δεύτερο κύκλο (Φεβρουάριος – Μάιος) που θα είναι εργαστήρι συγγραφής. Φιλοδοξία μας είναι μέσα από τη δουλειά που θα κάνουμε όλη τη χρονιά να εκδώσουμε ένα τουλάχιστον βιβλίο με συλλογή διηγημάτων του Εργαστηρίου ή ένα συλλογικό μυθιστόρημα. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την ομάδα που θα δημιουργηθεί και το αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς που θα γίνει. Δεν είναι αυτοσκοπός μας η έκδοση ενός βιβλίου.

Τα τμήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι μικρά και θα αποτελούνται από δέκα μέχρι δεκατέσσερα άτομα, για να μπορούμε να εργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά. Το Εργαστήρι είναι ανοιχτό σε όλους χωρίς περιορισμούς, δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, θα γίνει όμως επιλογή με βάση τα βιογραφικά και τα κείμενα που θα στείλετε.

Εισηγητής στο Εργαστήρι θα είναι ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης, επιμελητής κειμένων και συγγραφέας,  που συντονίζει ήδη για τις Παράξενες Μέρες, και το Ανοιχτό Εργαστήρι Συγγραφής μέσα από το διαδίκτυο. Συνεργάζονται σε κάθε πόλη συγγραφείς και μέλη της συνεταιριστικής ομάδας Παράξενες Μέρες. Επιπλέον αυτή τη χρονιά ξεκινάμε και την μύηση στο δύσκολο δρόμο της ποίησης μέ την πολύτιμη βοήθεια της Στέλλας Βλαχογιάννη. Η συνεργασία αυτή είναι απαραίτητη αφού ως τώρα οι παράξενες μέρες δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό το πολύ σημαντικό λογοτεχνικό είδος. «Γράφουμε ιστορίες» λοιπόν και ξεκινάμε τα πρώτα βήματα στην ποίηση, αναζητώντας την ουσία των πραγμάτων, χωρίς πολλές θεωρίες.

Σε όσους παρακολουθήσουν ολόκληρο τον κύκλο του Εργαστηρίου θα δοθεί  βεβαίωση συμμετοχής.

Ο πρώτος κύκλος θα ξεκινήσει  στις 10 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί (σε δύο κύκλους) τον Μάιο της επόμενης χρονιάς.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στα τηλέφωνα 2831503835, 2831054166 και 6973978315, 6976694974

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, με ένα κείμενό σας και βιογραφικό σημείωμα

στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  info@paraxenesmeres.gr

Θα σας απαντήσουμε μέσα στον Οκτώβριο για την επιλογή μας και θα σας στείλουμε αναλυτικές λεπτομέρειες για το Εργαστήρι.


ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΡΑΦΗΣ

Οι Παράξενες Μέρες σας προσκαλούν στο Δεύτερο Ανοιχτό Εργαστήρι Συγγραφής. Η συμμετοχή θα γίνει μετά από επιλογή, (με προϋπόθεση να έχετε συμπληρώσει τα 18) και θα ολοκληρωθεί σε δύο κύκλους. Στον πρώτο θα ασχοληθούμε με τα βασικά στοιχεία της συγγραφής και τις σύντομες αφηγήσεις/διηγήματα ενώ ο δεύτερος θα έχει ως επίκεντρο το μυθιστορήμα και την δημιουργία ενός συλλογικού βιβλίου. Το Εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί μέσα από διαδικτυακή επικοινωνία αλλά στη δεύτερη φάση θα υπάρχει και συνάντηση των συγγραφέων.

*
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Το 2ο Ανοιχτό Εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε δύο κύκλους Η επικοινωνία θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.
Πρώτος κύκλος: 23 Νοεμβρίου – 10 Μαρτίου (διακοπή δύο εβδομάδες από 20 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Ιανουαρίου)
Δεύτερος κύκλος: 21 Μαρτίου – 30 Ιουνίου (διακοπή από 20 Απριλίου μέχρι 10 Μαϊου)

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητο να στείλετε τα εξής:
Α. βιογραφικό σημείωμα και προηγούμενη συγγραφική εμπειρία (αν υπάρχει)
Β. τους λόγους για τους οποίους θέλετε να παρακολουθήσετε το Εργαστήρι
Γ. ένα δείγμα κειμένου σας
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι 20 Νοεμβρίου.
στις διευθύνσεις info@paraxenesmeres.gr ή strangedaysbooks@gmail.com

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Ενδεικτική αναφορά στα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το Εργαστήρι.
Εισαγωγή στον κύκλο του Εργαστηρίου – Εισαγωγή στην περιπέτεια της γραφής
Πώς φτιάχνουμε μια ιστορία – Πλοκή και Χαρακτήρες
Είδη γραφής – Το προσωπικό ύφος
Γράφοντας σύντομες ιστορίες
Προτάσεις για μια ιστορία – Ο χαρακτήρας ως επίκεντρο, η πλοκή ως προαπαιτούμενο Πώς αναπτύσσουμε μια ιστορία – Βασική δομή ενός κειμένου.
Τι είναι η πλοκή και πώς μπορεί να κατασκευαστεί
Κινηματογραφικό σενάριο και θεατρικό έργο
Επιστροφή στο προσωπικό ύφος – Η οπτική γωνία του συγγραφέα
Γράφοντας Ιστορίες – Το συλλογικό βιβλίο

Βασικό στοιχείο στο Εργαστήρι μας είναι η πρακτική και όχι θεωρητική δουλειά. Δεν αναλύουμε θεωρίες, δεν κάνουμε λογοτεχνικές συζητήσεις, δεν ζητάμε απομνημόνευση κανόνων. Εργαζόμαστε, ατομικά και συλλογικά, και αντιμετωπίζουμε πρακτικά κάθε ζήτημα που θα προκύψει στη διαδρομή μας που ειναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να καλύπτει όλα τα βασικά ζητήματα που ενδιαφέρουν ένα συγγραφέα μέσα από πρακτικές ασκήσεις. Κάθε σημείο στο πιο πάνω σχεδιάγραμμα αντιστοιχεί σε απλές (και αργότερα πιο σύνθετες) ασκήσεις γραφής που μας βοηθάνε να να δούμε στην πράξη τι σημαίνει η περιπέτεια της γραφής για τον καθένα-μία και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν στη διαδρομή μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
κάθε Δευτέρα από τον συντονιστή της ομάδας, οι συγγραφείς απαντούν στις ασκήσεις/στέλνουν τα κείμενά τους μέσα στην εβδομάδα
Πρώτος κύκλος σε 12 βήματα: 23 & 30 Νοεμβρίου, 7 & 14 Δεκεμβρίου
4, 11, 18 & 25 Ιανουαρίου, 1, 8, 15, 22 Φεβρουαρίου
Ο δεύτερος κύκλος θα διαρκέσει από 21 Μαρτίου μέχρι 20 Ιουνίου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Απαραίτητη μία τουλάχιστον συμμετοχή στη συνάντηση της ομάδας στη διάρκεια των δύο κύκλων. Πιθανές ημερομηνίες συναντήσεων είτε ανάμεσα στους δύο κύκλους ή/και στη λήξη του δεύτερου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Εργαστήρι θα ολοκληρώσει τον δεύτερο του κύκλο με την δημιουργία των βασικών στοιχείων ενός συλλογικού βιβλίου. Το βιβλίο αυτό θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Η συνάντηση θα γίνει πριν από το ξεκίνημα της φάσης αυτής ή/και μετά, στις αρχές του φθινοπώρου. Επίσης αν υπάρχει η δυνατότητα από τα μέλη της ομάδας θα γίνουν και «συναντήσεις» μέσω skype.

Συντονιστής θα είναι ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης, θα συμμετέχουν επίσης μετά από πρόσκληση συγγραφείς που είτε έχουν εκδώσει βιβλία τους στις Παράξενες μέρες ή έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς μας αλλά και μία ειδική συμμετοχή από το πρώτο διαδικτυακό εργαστήρι το οποίο ολοκληρώνει σύντομα τον κύκλο του.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Η συμμετοχή σε κάθε κύκλο έχει κόστος 60 (ή 80 αν γίνει τμηματικά) ευρώ.
Δύο τρόποι πληρωμής: είτε 60 ευρώ στην αρχή κάθε κύκλου είτε 20 ευρώ μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα, (30 Νοεμβρίου, 15 Δεκεμβρίου, 15 Ιανουαρίου, 15 Φεβρουαρίου) με κατάθεση στην τράπεζα. Είναι απαραίτητο να μας ενημερώσετε από την αρχή ποιον από τους δύο προτιμάτε. Η καταβολή των χρημάτων είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν θέλουμε να υπενυθμίζουμε, γι’ αυτό ελπίζουμε στη συνεργασία σας και σε αυτό τον τομέα. Άλλωστε θεωρούμε αυτό το αντίτιμο συμβολικό ώστε να καλύψει τα βασικά έξοδα λειτουργίας του Εργαστηρίου και την έκδοση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Για τις πρώτες 4 εβδομάδες είναι δυνατή η αντικατάσταση κάποιου μέλους σε περίπτωση που αποχωρήσει ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί για οποιοδήποτε λόγο στις υποχρεώσεις του σχετικά με τη συγγραφή του βιβλίου ή κριθεί ότι με κάποιο τρόπο παρεμποδίζει την διαδικασία της συγγραφής. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα γίνονται δεκτές άλλες συμμετοχές μετά την τέταρτη εβδομάδα.
Κάθε μέλος του Εργαστηρίου που για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα (ή για πέντε συνολικά) δεν συμμετέχει στις εργασίες μένει έξω από την ομάδα
Το εργαστήρι θα συνεχιστεί ακόμη και –όπως είναι λογικό- με λιγότερα μέλη στον δεύτερο κύκλο. Δεν θα προστεθούν όμως άλλα στη διαδρομή.
Κάθε μέλος της ομάδας έχει φυσικά το δικαίωμα να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή το θέλει. Στο δεύτερο κύκλο όμως –όπου οι συγγραφείς γράφουν κεφάλαια ενός συλλογικού βιβλίου δεσμεύεται να αφήσει στην ομάδα το υλικό που έχει ήδη προσφέρει στην κοινή μας εργασία μέχρι τη στιγμή της αποχώρησής του. Στην έκδοση παντως θα συμμετέχουν όσοι ολοκληρώσουν και τον δεύτερο κύκλο.

Η ΕΚΔΟΣΗ
Η έκδοση του βιβλίου δεν είναι αυτοσκοπός για το Εργαστήριο. Οι Παράξενες μέρες, με τη σύμφωνη γνώμη του συντονιστή διατηρούν το δικαίωμα να κρίνουν αν η συλλογική εργασία έχει φτάσει σε ένα αποτέλεσμα που δικαιολογεί μια έκδοση. Οι Παράξενες μέρες θα ήθελαν φυσικά να εκδοθεί ένα βιβλίο μέσα από αυτή τη συλλογική προσπάθεια, όπως θα γίνει από το 1ο Ανοιχτό Εργαστήρι που τώρα ολοκληρώνεται, αλλά θα πρέπει το υλικό που θα έχουμε να ανταποκρίνεται σε κάποιες προδιαγραφές. Οι Παράξενες Μέρες δεν είναι οίκος αυτοέκδοσης, επιλέγουν τι θα εκδώσουν με μοναδικό κριτήριο να συμφωνεί η ομάδα των εκδόσεων ότι ένα βιβλίο αξίζει να εκδοθεί. Επίσης δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να είναι το κίνητρό σας για συμμετοχή στο Εργαστήρι η υπόσχεση ενός συλλογικού βιβλίου. Η δημιουργία του βιβλίου θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από τη δική σας δουλειά.
Κάθε συγγραφέας πάντως θα δικαιούται σε περίπτωση έκδοσης δύο δωρεάν αντίτυπα από το συλλογικό βιβλίο. Θα δικαιούται επίσης έκπτωση 40% σε περισσότερα αντίτυπα καθώς και σε κάθε βιβλίο των εκδόσεων.