ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2018. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ / ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι Παράξενες μέρες κυκλοφορούν κάθε χρόνο έναν περιορισμένο αριθμό βιβλίων έπειτα από πολύ προσεκτική επιλογή. Θα θέλαμε κι εμείς να εκδίδουμε περισσότερα βιβλία αλλά κάτι τέτοιο είναι για την ώρα αδύνατο.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμβουλή/οδηγία/ κατεύθυνση σχετικά με τις εκδόσεις. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να τυπώσετε το βιβλίο σας παρόλο που διαφωνούμε απόλυτα με τις αυτοεκδόσεις, αρκεί βέβαια το κείμενό σας να συμφωνεί με τις βασικές μας αρχές (ιδεολογικές όχι λογοτεχνικές) που μπορείτε να βρείτε και σε αυτή τη σελίδα.

Είναι αρκετά συνηθισμένο συγγραφείς ή άνθρωποι που απλώς ασχολούνται με το γράψιμο να ζητάνε τη γνώμη μας για διάφορα πράγματα σχετικά με το χώρο. Απαντάμε πάντα σε όλους, μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Αν χρειάζεστε κάτι επικοινωνήστε μαζί μας με ένα email στις διευθύνσεις:

info@paraxenesmeres.gr  ή  strangedaysbooks@gmail.com

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Αγαπητοί συγγραφείς
Ο προγραμματισμός των εκδόσεων για το 2017 έχει ολοκληρωθεί. Δεν θα υπάρξει περίοδος ανάγνωσης για την επόμενη χρονιά. Αντί για αυτήν μέσα στο 2017 αποφασίσαμε να δεχτούμε κείμενα που θα έρθουν μέσα από τον δεύτερο διαγωνισμό μυθιστορήματος που θα διοργανώσουμε.

Ο δεύτερος διαγωνισμός μυθιστορήματος ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017. Τα μυθιστορήματα που θα επιλεγούν θα είναι ανάμεσα στα βιβλία μας που θα κυκλοφορήσουν από τη σειρά: Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα, για το 2018. Για μια ακόμη χρονιά λοιπόν δεν θα δεχτούμε συλλογές διηγημάτων ενώ θα δεχτούμε προτάσεις για μυθιστορήματα ή νουβέλες μόνο μέσα από τον διαγωνισμό.

Μην στέλνετε λοιπόν κείμενα. Αν γράφετε μυθιστόρημα στείλτε το στον Διαγωνισμό Μυθιστορήματος που κλείνει στις 20 Οκτωβρίου 2017. Αν γράφετε διηγήματα θα πρέπει να κάνετε περισσότερη υπομονή ή να απευθυνθείτε σε άλλους εκδοτικούς οίκους.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η επιλογή της Βιβλιοκρητικής με την οποία συνεργαζόμαστε. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: www.vivliocrete.com

Όπως είχαμε σημειώσει και στην αρχή της χρονιάς είμαστε αναγκασμένοι να περιορίσουμε τις εκδόσεις σε ελληνική και ξένη λογοτεχνία για να έχουμε χρόνο να υποστηρίξουμε και τα βιβλία που έχουν ήδη εκδοθεί και θα εκδοθούν το 2016. Είμαστε ένας μικρός εκδοτικός οίκος, που δεν κάνει τρελές πωλήσεις, το γνωρίζετε αυτό και δεν καταφεύγουμε σε άλλες …λύσεις, που θα μπορούσαν να τονώσουν τα οικονομικά μας, γιατί τότε θα ήμασταν κάποιοι άλλοι.
Επιλέγουμε τους συγγραφείς μας με μοναδικό κριτήριο τι θεωρούμε εμείς καλό βιβλίο, πληρώνουμε εμείς για να εκδοθούν τα βιβλία τους (είναι αυτονόητο για εμάς αλλά όχι για όλους) και συμφωνούμε απο την αρχή για την καταβολή των ποσοστών με τους συγγραφείς με όσο γίνεται πιο ξεκάθαρο τρόπο. Δεν μπορούμε λοιπόν να υποσχεθούμε περισσότερα βιβλία για το 2016, θα εκδώσουμε 11 τίτλους στην καλύτερη περίπτωση. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλύτερα την επόμενη χρονιά! Δεν θα πείραζε πάντως να μας ενισχύσετε με τον μοναδικό τρόπο που μπορείτε, αγοράζοντας τα βιβλία μας…

Εκτός απροόπτου από την άνοιξη του 2018 θα είμαστε ξανά ανοιχτοί για υποβολή κειμένων, δηλαδή για διηγήματα και μυθιστορήματα οποιουδήποτε λογοτεχνικού είδους.

Ακολουθούν, οι κανόνες του παιχνιδιού όπως ακριβώς είχαν αναρτηθεί από την πρώτη μας ανακοίνωση, με μία μόνο μικρή αλλαγή, οι απαντήσεις θα έρχονται στον συγγραφέα σε διάστημα 8-10 εβδομάδων, αντί για 6-8 που ήταν μέχρι τώρα. Κι αυτό φυσικά οφείλεται στις πολλές συμμετοχές σας.

Όλα αυτά θα ισχύσουν ξανά για το 2018. Γι’ αυτή τη χρονιά υπάρχει μόνο ο διαγωνισμός μυθιστορήματος. Καλή συνέχεια σε όλους!

**

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Θέλουμε να διαβάσουμε το γραπτό σας. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι η πρώτη φορά που το στέλνετε κάπου ή η εκατοστή. Μας ενδιαφέρει να είναι αδημοσίευτο –ή πάντως να έχετε εσείς τα δικαιώματα του γραπτού σας.

Μας ενδιαφέρει να είναι καλογραμμένο –και το εννοούμε από κάθε άποψη. Θέλουμε να είναι προσεγμένο από ορθογραφική και συντακτική άποψη.

Αν δεν είναι, φυσικά και δεν θα το αγνοήσουμε. Να θυμάστε όμως ότι η εμφάνιση του γραπτού πάντα παίζει ένα ρόλο.

Θέλουμε διηγήματα ή νουβέλες ή μυθιστορήματα. Στη σελίδα «προτάσεις για συνεργασία» μπορείτε να δείτε τι προδιαγραφές βάζουμε για το κάθε είδος.

Δεν θέλουμε, για την ώρα τουλάχιστον, ποίηση.

Για τα διηγήματα, τις νουβέλες και τα μυθιστορήματα δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος –μπορείτε να στείλετε ό,τι είδος μυθιστορήματος θέλετε. Να θυμάστε όμως ότι αυτό που κυρίως ψάχνουμε είναι κείμενα που θα εκφράσουν το σήμερα. Το λέμε από την αρχή: δεν μας συγκινούν ιδιαίτερα τα κείμενα που έχουν το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν.

Δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι «παλιές ιστορίες». Αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι θα αποκλείσουμε το πραγματικά σημαντικό βιβλίο για το λόγο αυτό και μόνο. Το παρελθόν μπορεί να μας εμπνεύσει για υπέροχα πράγματα. Εκείνο που δεν θέλουμε είναι το πεπαλαιωμένο ύφος, τις παλιές συγγραφικές «μανιέρες», και το ξεπερασμένο «παλιού τύπου» γράψιμο.

Εννοείται ότι υπάρχουν αριστουργήματα, διαχρονικά έργα, που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά του σύγχρονου αναγνώστη, κι ας έχουν γραφτεί εκατοντάδες χρόνια πριν. Και θα σας παρουσιάσουμε κάποια από αυτά. Από εσάς όμως, που γράφετε το έργο σας σ’ αυτές τις παράξενες μέρες που ζούμε, ζητάμε αυτό που μας αφορά σήμερα, τώρα, εδώ και (γιατί όχι;) τα διαχρονικά έργα του μέλλοντος

Εκείνο που σίγουρα δεν θέλουμε είναι κείμενα που προβάλλουν τις διακρίσεις και τον κοινωνικό διαχωρισμό, κείμενα που προβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο το ρατσισμό. Επίσης δεν δεχόμαστε προς δημοσίευση κείμενα που εξυπηρετούν καθαρά πορνογραφικούς σκοπούς. Εννοείται ότι δεν υπάρχει περιορισμός σε κείμενα ερωτικού περιεχομένου.

 ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Στείλτε τα κείμενα σας σε ηλεκτρονική μορφή κατά προτίμηση σε Arial ή Georgia 12αρια και οπωσδήποτε σε word.doc και σίγουρα όχι σε pdf. Δεχόμαστε κείμενα μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

Προσοχή: Μην προσπαθείτε να «σελιδοποιήσετε» το κείμενό σας. Κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης σελίδας δυσκολεύει τη δική μας ανάγνωση. Τα κείμενά σας πρέπει να υποβάλλονται στην πιο απλή μορφή.

Τα κείμενα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέχρι 200 λέξεις) του συγγραφέα. Επίσης στο mail σας (χωρίς επισύναψη) πρέπει να αναφέρετε το όνομα και τη διεύθυνσή επικοινωνίας (ηλεκτρονική και ταχυδρομική)

Θα πρέπει επίσης να αναφέρετε αν το κείμενό σας έχει υποβληθεί σε άλλο εκδοτικό οίκο ή σε λογοτεχνικό διαγωνισμό.

Δεχόμαστε μόνο μία υποβολή πρότασης από έναν συγγραφέα κάθε φορά. Αφού απαντήσουμε –όποια κι αν είναι η απάντηση- μπορείτε να μας στείλετε κάποια άλλη δουλειά σας.

Για κάθε πρόταση που έρχεται με ηλεκτρονική μορφή θα υπάρχει επιβεβαιωτικό σημείωμα μέσα σε τρεις μέρες –αν είναι σύμφωνη με τους όρους συμμετοχής.

Θα απαντήσουμε σε όλα τα γραπτά που θα έρθουν. Κι όταν λέμε σε όλα, το εννοούμε. Η απάντηση στην πρότασή σας θα έρθει σε διάστημα 8 έως 10 εβδομάδων από την υποβολή της.

Πιστεύουμε ότι καθένας από τους υποψήφιους συγγραφείς μας, ανεξάρτητα αν κάνουμε ή όχι δεκτό το γραπτό του, αξίζει κάτι καλύτερο από μια τυπική απάντηση. Γι’ αυτό το λόγο οι απαντήσεις μας θα απευθύνονται πάντα στο συγκεκριμένο συγγραφέα και -όπου πιστεύουμε ότι αυτό έχει σημασία θα γράφουμε τη γνώμη μας για το κείμενο.

            ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Οι εκδόσεις μας προς το παρόν θα έχουν τη μορφή του παλιου καλού βιβλίου, συνήθως διαστάσεων 14Χ21. Μέσα στα σχέδιά μας είναι και η έκδοση σε μορφή e-book, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει την έκδοση και διανομή σε μορφή kindle από διαδικτυακά βιβλιοπωλεία όπως το amazon.

Κάθε βιβλίο που θα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες σημαίνει και ένα συμβόλαιο με το συγγραφέα. Το συμβόλαιο αυτό σημαίνει για όλους χωρίς καμία εξαίρεση ποσοστά 10% για συγγραφείς μυθιστορημάτων ή συλλογές διηγημάτων ενός συγγραφέα.

Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι η καταβολή των ποσοστών μετά την πώληση των 300 πρώτων αντιτύπων, με σκοπό να έχει εξασφαλιστεί τουλάχιστον ένα μίνιμουμ εσόδων -ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε. Αυτό, απλά και καθαρά είναι ο βασικός όρος στο συμβόλαιο που θα υπογράφουμε μαζί.

Οι εκτυπώσεις μας γίνονται με το σύστημα print on demand  και ψηφιακή εκτύπωση. Προχωράμε σε δεύτερη έκδοση όταν ένα βιβλίο συμπληρώνει εκτύπωση 300 αντιτύπων. Ο συγγραφέας θα ενημερώνεται για κάθε νέα εκτύπωση ή έκδοση.

Κάθε συγγραφέας δικαιούται δωρεάν δύο αντίτυπα από το βιβλίο του και έκπτωση 25% στα αντίτυπα του βιβλίου του που θα παραγγείλει και 20% σε οποιοδήποτε βιβλίο των εκδόσεών μας.

Εννοείται ότι κάθε συγγραφέας θα έχει το δικαίωμα να διαπιστώνει μόνος του την πορεία του βιβλίου του με τα ενημερωτικά δελτία που θα στέλνουμε στο τέλος κάθε χρόνου. Οι πληρωμές των ποσοστών από τα δικαιώματα των συγγραφέων θα καταβάλλονται μέσα στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους.

ΕΠΟΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Οι Παράξενες Μέρες διαβάζουν τα κείμενά σας από το Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Στο ενδιάμεσο διάστημα πρέπει να αφοσιωθούμε στην ετοιμασία των εκδόσεων (και στις διακοπές μας!)

Ελπίζουμε σύντομα να συναντηθούμε σ’ αυτές τις παράξενες μέρες!

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

Οι Παράξενες Μέρες δέχονται συνεργασία με συγγραφείς που έχουν γράψει διηγήματα για τη δημιουργία:

συλλογής διηγημάτων από έναν συγγραφέα με ελεύθερο θέμα. Κάθε χρόνο είτε μέσα από διαγωνισμό είτε με άλλό τρόπο θα υπάρχει μια ανθολογία διηγημάτων από διάφορους συγγραφείς.

 Τα διηγήματα πρέπει:

Να είναι αδημοσίευτα

Να είναι ολοκληρωμένα

Δεν υπάρχει περιορισμός στην έκταση των διηγημάτων σας αλλά σε περίπτωση που θα υποβάλλετε ολοκληρωμένη συλλογή διηγημάτων η συνολική έκταση του γραπτού θα πρέπει να είναι από 20.000 – 50.000 λέξεις

 Για την διαδικασία υποβολή διηγήματος/διηγημάτων προς έκδοση μπορείτε να διαβάσετε τις λεπτομέρειες πιο πάνω

ΥΠΟΒΟΛΗ ΝΟΥΒΕΛΑΣ  ή   ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Οι Παράξενες Μέρες δέχονται συνεργασία με συγγραφείς που έχουν γράψει νουβέλες ή μυθιστορήματα.

Το είδος της γραφής και το θέμα είναι ελεύθερο

Για τις νουβέλες  η συνολική έκταση του γραπτού θα πρέπει να είναι από 20.000 – 50.000 λέξεις

Για το μυθιστόρημα η συνολική έκταση του γραπτού θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 50.000 λέξεις.

Τα κείμενα πρέπει:

Να είναι αδημοσίευτα

Να είναι ολοκληρωμένα

Ειδικά για την υποβολή μυθιστορήματος γίνονται δεκτά και μη ολοκληρωμένα κείμενα αρκεί η πρόταση να περιέχει:

1. Σύνοψη του έργου -από 200 έως 500 λέξεις

2. Δύο ή τρία ενδεικτικά κεφάλαια

3. Σχεδιάγραμμα του υπόλοιπου έργου.

Στην περίπτωση της υποβολής ενός τμήματος του έργου που γίνεται δεκτό ως πρόταση ο συγγραφέας έχει ένα διάστημα από δύο έως έξι μήνες για να υποβάλλει ολοκληρωμένο το έργο και να πάρει την τελική έγκριση. Οι Παράξενες Μέρες δεν δεσμεύονται για την έκδοση του έργου.

 Για την διαδικασία υποβολής νουβέλας/μυθιστορήματος προς έκδοση  μπορείτε να διαβάσετε τις λεπτομέρειες πιο πάνω

Advertisements