ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Οι Παράξενες Μέρες θα ανακοινώσουν τον Σεπτέμβριο τους νέους τίτλους που θα εκδοθούν το 2019. Θα ξεκινήσουμε να διαβάζουμε ξανά τα κείμενά σας -εκτός απρόπτου- τον Μάρτιο του 2019 μέχρι και τον Μάιο της ίδιας χρονιάς. Ως τότε δεν μπορούμε να δεχτούμε κείμενα. Δεν υπάρχει λόγος να τα στέλνετε από τώρα, δεν υπάρχει κάποια σειρά προτεραιότητας, ξεκινάμε να διαβάζουμε από την επόμενη άνοιξη!
Εδώ και πέντε χρόνια εκδίδουμε σταθερά από 10-15 τίτλους το χρόνο και αυτό είναι από μόνο του ένα μικρό θαύμα αν σκεφτείτε ότι πρόκειται για εκδόσεις που δεν επιβαρύνουν ποτέ και με κανένα τρόπο τον συγγραφέα. Για τους περισσότερους μεγάλους και σχεδόν όλους τους «μικρούς» εκδοτικούς οίκους κάτι τέτοιο είναι απλώς …αδιανόητο. Για εμάς είναι απλώς μια πραγματικότητα (και μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι που να ακολουθούν αυτό το δρόμο) απαιτεί όμως πολλή προσπάθεια, πολύ προσεκτική επιλογή στα βιβλία και μικρό αριθμό εκδόσεων κάθε χρόνο. Πιστεύουμε όμως ότι κάθε καλό κείμενο θα γίνει αργά ή γρήγορα βιβλία. Γι’ αυτό συνεχίστε την προσπάθεια!

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ / ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι Παράξενες μέρες κυκλοφορούν κάθε χρόνο έναν περιορισμένο αριθμό βιβλίων έπειτα από πολύ προσεκτική επιλογή. Θα θέλαμε να εκδίδουμε περισσότερα βιβλία αλλά κάτι τέτοιο είναι για την ώρα αδύνατο.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμβουλή/οδηγία/ κατεύθυνση σχετικά με τις εκδόσεις. Είναι αρκετά συνηθισμένο συγγραφείς ή άνθρωποι που απλώς ασχολούνται με το γράψιμο να ζητάνε τη γνώμη μας για διάφορα πράγματα σχετικά με το χώρο. Απαντάμε πάντα σε όλους, μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Αν χρειάζεστε κάτι επικοινωνήστε μαζί μας με ένα email στις διευθύνσεις:

info@paraxenesmeres.gr  ή  strangedaysbooks@gmail.com

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

**

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Θέλουμε να διαβάσουμε το γραπτό σας. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι η πρώτη φορά που το στέλνετε κάπου ή η εκατοστή. Μας ενδιαφέρει να είναι αδημοσίευτο –ή πάντως να έχετε εσείς τα δικαιώματα του γραπτού σας.

Μας ενδιαφέρει να είναι καλογραμμένο –και το εννοούμε από κάθε άποψη. Θέλουμε να είναι προσεγμένο από ορθογραφική και συντακτική άποψη.

Αν δεν είναι, φυσικά και δεν θα το αγνοήσουμε. Να θυμάστε όμως ότι η εμφάνιση του γραπτού πάντα παίζει ένα ρόλο.

Θέλουμε διηγήματα ή νουβέλες ή μυθιστορήματα. Στη σελίδα «προτάσεις για συνεργασία» μπορείτε να δείτε τι προδιαγραφές βάζουμε για το κάθε είδος.

Δεν θέλουμε, για την ώρα τουλάχιστον, ποίηση.

Για τα διηγήματα, τις νουβέλες και τα μυθιστορήματα δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος –μπορείτε να στείλετε ό,τι είδος μυθιστορήματος θέλετε. Να θυμάστε όμως ότι αυτό που κυρίως ψάχνουμε είναι κείμενα που θα εκφράσουν το σήμερα. Το λέμε από την αρχή: δεν μας συγκινούν ιδιαίτερα τα κείμενα που έχουν το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν.

Δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι «παλιές ιστορίες». Αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι θα αποκλείσουμε το πραγματικά σημαντικό βιβλίο για το λόγο αυτό και μόνο. Το παρελθόν μπορεί να μας εμπνεύσει για υπέροχα πράγματα. Εκείνο που δεν θέλουμε είναι το πεπαλαιωμένο ύφος, τις παλιές συγγραφικές «μανιέρες», και το ξεπερασμένο «παλιού τύπου» γράψιμο.

Εννοείται ότι υπάρχουν αριστουργήματα, διαχρονικά έργα, που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά του σύγχρονου αναγνώστη, κι ας έχουν γραφτεί εκατοντάδες χρόνια πριν. Και θα σας παρουσιάσουμε κάποια από αυτά. Από εσάς όμως, που γράφετε το έργο σας σ’ αυτές τις παράξενες μέρες που ζούμε, ζητάμε αυτό που μας αφορά σήμερα, τώρα, εδώ και (γιατί όχι;) τα διαχρονικά έργα του μέλλοντος

Εκείνο που σίγουρα δεν θέλουμε είναι κείμενα που προβάλλουν τις διακρίσεις και τον κοινωνικό διαχωρισμό, κείμενα που προβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο το ρατσισμό. Επίσης δεν δεχόμαστε προς δημοσίευση κείμενα που εξυπηρετούν καθαρά πορνογραφικούς σκοπούς. Εννοείται ότι δεν υπάρχει περιορισμός σε κείμενα ερωτικού περιεχομένου.

 ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Στείλτε τα κείμενα σας σε ηλεκτρονική μορφή κατά προτίμηση σε Arial ή Georgia 12αρια και οπωσδήποτε σε word.doc και σίγουρα όχι σε pdf. Δεχόμαστε κείμενα μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

Προσοχή: Μην προσπαθείτε να «σελιδοποιήσετε» το κείμενό σας. Κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης σελίδας δυσκολεύει τη δική μας ανάγνωση. Τα κείμενά σας πρέπει να υποβάλλονται στην πιο απλή μορφή.

Τα κείμενα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέχρι 200 λέξεις) του συγγραφέα. Επίσης στο mail σας (χωρίς επισύναψη) πρέπει να αναφέρετε το όνομα και τη διεύθυνσή επικοινωνίας (ηλεκτρονική και ταχυδρομική)

Θα πρέπει επίσης να αναφέρετε αν το κείμενό σας έχει υποβληθεί σε άλλο εκδοτικό οίκο ή σε λογοτεχνικό διαγωνισμό.

Δεχόμαστε μόνο μία υποβολή πρότασης από έναν συγγραφέα κάθε φορά. Αφού απαντήσουμε –όποια κι αν είναι η απάντηση- μπορείτε να μας στείλετε κάποια άλλη δουλειά σας.

Για κάθε πρόταση που έρχεται με ηλεκτρονική μορφή θα υπάρχει επιβεβαιωτικό σημείωμα μέσα σε τρεις μέρες –αν είναι σύμφωνη με τους όρους συμμετοχής.

Θα απαντήσουμε σε όλα τα γραπτά που θα έρθουν. Κι όταν λέμε σε όλα, το εννοούμε. Η απάντηση στην πρότασή σας θα έρθει σε διάστημα 8 έως 10 εβδομάδων από την υποβολή της.

Πιστεύουμε ότι καθένας από τους υποψήφιους συγγραφείς μας, ανεξάρτητα αν κάνουμε ή όχι δεκτό το γραπτό του, αξίζει κάτι καλύτερο από μια τυπική απάντηση. Γι’ αυτό το λόγο οι απαντήσεις μας θα απευθύνονται πάντα στο συγκεκριμένο συγγραφέα και -όπου πιστεύουμε ότι αυτό έχει σημασία θα γράφουμε τη γνώμη μας για το κείμενο.

            ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Οι εκδόσεις μας προς το παρόν θα έχουν τη μορφή του παλιου καλού βιβλίου, συνήθως διαστάσεων 14Χ21. Μέσα στα σχέδιά μας είναι και η έκδοση σε μορφή e-book, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει την έκδοση και διανομή σε μορφή kindle από διαδικτυακά βιβλιοπωλεία όπως το amazon.

Κάθε βιβλίο που θα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες σημαίνει και ένα συμβόλαιο με το συγγραφέα. Το συμβόλαιο αυτό σημαίνει για όλους χωρίς καμία εξαίρεση ποσοστά 10% για συγγραφείς μυθιστορημάτων ή συλλογές διηγημάτων ενός συγγραφέα.

Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι η καταβολή των ποσοστών μετά την πώληση των 300 πρώτων αντιτύπων, με σκοπό να έχει εξασφαλιστεί τουλάχιστον ένα μίνιμουμ εσόδων -ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε. Αυτό, απλά και καθαρά είναι ο βασικός όρος στο συμβόλαιο που θα υπογράφουμε μαζί.

Οι εκτυπώσεις μας γίνονται με το σύστημα print on demand  και ψηφιακή εκτύπωση. Προχωράμε σε δεύτερη έκδοση όταν ένα βιβλίο συμπληρώνει εκτύπωση 300 αντιτύπων. Ο συγγραφέας θα ενημερώνεται για κάθε νέα εκτύπωση ή έκδοση.

Κάθε συγγραφέας δικαιούται δωρεάν δύο αντίτυπα από το βιβλίο του και έκπτωση 25% στα αντίτυπα του βιβλίου του που θα παραγγείλει και 20% σε οποιοδήποτε βιβλίο των εκδόσεών μας.

Εννοείται ότι κάθε συγγραφέας θα έχει το δικαίωμα να διαπιστώνει μόνος του την πορεία του βιβλίου του με τα ενημερωτικά δελτία που θα στέλνουμε στο τέλος κάθε χρόνου. Οι πληρωμές των ποσοστών από τα δικαιώματα των συγγραφέων θα καταβάλλονται μέσα στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους.

Ελπίζουμε σύντομα να συναντηθούμε σ’ αυτές τις παράξενες μέρες!

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

Οι Παράξενες Μέρες δέχονται συνεργασία με συγγραφείς που έχουν γράψει διηγήματα για τη δημιουργία:

συλλογής διηγημάτων από έναν συγγραφέα με ελεύθερο θέμα. Κάθε χρόνο είτε μέσα από διαγωνισμό είτε με άλλό τρόπο θα υπάρχει μια ανθολογία διηγημάτων από διάφορους συγγραφείς.

 Τα διηγήματα πρέπει:

Να είναι αδημοσίευτα

Να είναι ολοκληρωμένα

Δεν υπάρχει περιορισμός στην έκταση των διηγημάτων σας αλλά σε περίπτωση που θα υποβάλλετε ολοκληρωμένη συλλογή διηγημάτων η συνολική έκταση του γραπτού θα πρέπει να είναι από 20.000 – 50.000 λέξεις

 Για την διαδικασία υποβολή διηγήματος/διηγημάτων προς έκδοση μπορείτε να διαβάσετε τις λεπτομέρειες πιο πάνω

ΥΠΟΒΟΛΗ ΝΟΥΒΕΛΑΣ  ή   ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Οι Παράξενες Μέρες δέχονται συνεργασία με συγγραφείς που έχουν γράψει νουβέλες ή μυθιστορήματα.

Το είδος της γραφής και το θέμα είναι ελεύθερο

Για τις νουβέλες  η συνολική έκταση του γραπτού θα πρέπει να είναι από 20.000 – 50.000 λέξεις

Για το μυθιστόρημα η συνολική έκταση του γραπτού θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 50.000 λέξεις.

Τα κείμενα πρέπει:

Να είναι αδημοσίευτα

Να είναι ολοκληρωμένα

Ειδικά για την υποβολή μυθιστορήματος γίνονται δεκτά και μη ολοκληρωμένα κείμενα αρκεί η πρόταση να περιέχει:

1. Σύνοψη του έργου -από 200 έως 500 λέξεις

2. Δύο ή τρία ενδεικτικά κεφάλαια

3. Σχεδιάγραμμα του υπόλοιπου έργου.

Στην περίπτωση της υποβολής ενός τμήματος του έργου που γίνεται δεκτό ως πρόταση ο συγγραφέας έχει ένα διάστημα από δύο έως έξι μήνες για να υποβάλλει ολοκληρωμένο το έργο και να πάρει την τελική έγκριση. Οι Παράξενες Μέρες δεν δεσμεύονται για την έκδοση του έργου.

 

Advertisements