νέες κυκλοφορίες

 

Άνοιξη 2021

ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΜΙΝΟΥ
Ο ΣΚΙΟΥΡΟΣ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ

Οι Παράξενες Μέρες παρουσιάζουν μια ακόμη πτυχή του ταλέντου της συνθέτριας, μουσικού, ποιήτριας, συγγραφέως αλλά και ζωγράφου, σε ένα βιβλίο που -φυσικά- εικονογράφησε η ίδια. Το στυλ αλλάζει, η ποίηση, η ομορφιά και το ανατρεπτικό ύφος παραμένει -αυτή τη φορά μέσα από την ιστορία ενός σκίουρου που εξαφάνισε ένα δάσος! Ό,τι καλύτερο για το Πάσχα, για την άνοιξη και για κάθε εποχή!

Πού είναι το πιο σκοτεινό μέρος στον κόσμο; Ίσως εκεί που κρύβουμε το μίσος, το φόβο και το θυμό μας. Στο παραμύθι «Ο σκίουρος που εξαφάνισε ένα δάσος» ο πρωταγωνιστής σκίουρος βρίσκεται παγιδευμένος σε αυτό ακριβώς το μέρος. Ολομόναχος με μοναδική συντροφιά το Σκοτάδι, μια γυναίκα τυλιγμένη μ’ένα παράξενο δέντρο που περπατάει. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με το μίσος, το φόβο και το θυμό που του προκαλούν τα πλάσματα που δεν του μοιάζουν. Λίγο πολύ όλα τα πλάσματα δηλαδή. Είναι εντελώς δικό του φταίξιμο που βρίσκεται εκεί αφού πάτησε το μυστηριώδες κόκκινο κουμπί που εξαφανίζει οποιοδήποτε πλάσμα δεν συμπαθεί. Τον ενοχλητικό τρυποκάρυδο με τη μεγάλη μύτη, το παρακατιανό ποντίκι που τολμά να διαδίδει πως είναι συγγενείς, τον φωνακλά λύκο, τις σαχλές πεταλούδες, την αιωνόβια χελώνα από το Κατμαντού που μιλάει σπαστά, τα βαρετά μυρμήγκια κι άλλα πολλά πλάσματα του δάσους. Ήξερε πολύ καλά πως αρκεί να πατήσει το κουμπί για να εξαφανιστούν. Και το πάτησε. Μ’άλλα λόγια, ο Σκίουρος προτίμησε να μείνει ολομόναχος από το να μοιράζεται το δάσος με ζώα αλλιώτικα απ’αυτόν. Μόνο που τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς έτσι όπως τα περίμενε. Γιατί έτσι, χωρίς να το ξέρει διάλεξε το τίποτα. Και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κρύβεται μέσα στο τίποτα. Άραγε θα καταφέρει το Σκοτάδι να μάθει στο Σκίουρο πως το αλλιώτικο κάνει τον κόσμο πιο όμορφο;;

Αντριάνα Μίνου

Γεννήθηκε το 1982 και είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (τάξη πιάνου Δόμνας Ευνουχίδου). Τα τελευταία 15 χρόνια ζει και εργάζεται ως μουσικός και συγγραφέας στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή πάνω στο έργο του συνθέτη Γιάννη Χρήστου στο Goldsmiths University of London με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση. Είναι ιδρυτικό μέλος διαφόρων μουσικών συνόλων όπως το Vladimir&Estragon Piano Duo, το Oiseaux Bizarres Ensemble και το συγκρότημα Delicassetten Machimenai. Έχει γράψει ποίηση, λιμπρέτα για όπερες, κείμενα και μουσική για παραστάσεις που έχουν παρουσιαστεί στην Ολλανδία, την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ινδία, την Ελβετία κ.α. Τα βιβλία της, Παιδικά Νουάρ (2013), Ονειρωρυχείο (2017) και Αλλουterra  (2018) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες ενώ το 2020 εκδόθηκε  στις Ηνωμένες Πολιτείες το βιβλίο της «The Fabulous Dead», από τον εκδοτικό οίκο KERNPUNKT Press. Κείμενά της έχουν επίσης δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε λογοτεχνικά περιοδικά όπως τα Εντευκτήριο, Δέλεαρ, poetix, rattle journal, the paper nautilus κ.α. Συγγραφική δουλειά της έχει επίσης συμπεριληφθεί και σε ανθολογίες όπως Γεωμετρία μιας Αθέατης Γενιάς, codepoetry, A six-pack of stories (Αμερική) κ.α. Έχει γράψει και σχεδιάσει το παραμύθι «Ο σκίουρος που εξαφάνισε ένα δάσος» το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί από  την Εθνική Λυρική Σκηνή μέσα στο 2021 ενώ έχει φιλοτεχνήσει και τα εξώφυλλα της σειράς των βιβλίων «Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη». Δικές της δημιουργίες είναι οι αφίσες του φεστιβάλ από το 2016 και μέχρι σήμερα. Πρώτη μεταξύ ίσων διευθύνει το αυτοσχέδιο λογοτεχνικό φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι και ήταν με δικές της προσπάθειες που το 2019 αναβαθμίστηκε σε Διεθνές Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Αντριάνα Μίνου / ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ /strangeland /ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ/ Γρηγόρης Παπαδογιάννης / ΕΞΩΦΥΛΛΟ /Αντριάνα Μίνου /ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ /Κωστής Μαλουσάρης / ΣΕΙΡΑ Παράξενες Μέρες -Βιβλιοθήκη-7 / ISBN : 978-618-5278-58-8 / ΣΕΛΙΔΕΣ 56/ ΤΙΜΗ: 14 ευρώ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ
ΠΑΜΕ ΔΡΑΚΕ

Οι παράξενες μέρες ανακοινώνουν άλλη μια ανοιξιάτικη έκδοση. Παρουσιάζουμε το πρώτο βιβλίο της Αναστασίας Μπαμπούλα, τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο: «Πάμε Δράκε». Το βιβλίο κυκλοφορεί με εξώφυλλο της Πόλυς Βουλγαρέλη και αποτελείται από ιστορίες που έγραψε τα τελευταία χρόνια η συγγραφέας, μερικές από τις οποίες διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς και δημοσιεύτηκαν και σε δικές μας συλλογές.

Η συλλογή αυτή αποτελείται από μικρές ιστορίες που έχουν στόχο να εκπλήξουν τον αναγνώστη, με κάποιο εύρημα σεναριακό, με κάποιο γλωσσικό παιχνίδι, μ’ ένα αναπάντεχο τέλος. Ελπίζουν να τον κάνουν να κοντοσταθεί και να εμπνευστεί, απολαμβάνοντας τις λέξεις και τις  εικόνες.   Το διήγημα που δίνει τον τίτλο στη συλλογή είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος και φωτίζει ένα βασικό νήμα που τις συνδέει όλες. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το παιδί. Ένα παιδί από τη φωτεινή ή από τη σκοτεινή του άποψη, ένα παιδί που αρνείται να μεγαλώσει, ένα παιδί που έχει πεθάνει στ’ αλήθεια ή μέσα στον ενήλικα που κατέληξε. Κρυφός ή φανερός πρωταγωνιστής, το παιδί μέσα μας αναλαμβάνει κάθε φορά. Στον πόνο, στην ασθένεια, στην απώλεια, στον χωρισμό, στον θάνατο. Το παιδί είναι ο ήρωας που καβαλά τον δράκο, τον τιθασεύει και τον οδηγεί. Τον δράκο φόβο, κατάθλιψη, οργή, σκληρή μνήμη. Και τελικά τον δράκο ελπίδα, δύναμη, γέλιο, ζωή.   Η διαδρομή δεν είναι ίδια για όλους. Ούτε ο χρόνος της γιατρειάς. Οι σταθμοί ίσως είναι κοινοί, οι μέρες για όλους παράξενες. Όμως ο δράκος ξέρει να τις ζει, να σταματά όσο και όπου χρειαστεί και να μας θεραπεύει.   Πάμε Δράκε λοιπόν.

Η Αναστασία Μπαμπούλα γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1966 στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Βοιωτία. Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο ΑΠΘ και Τουριστικά Επαγγέλματα στη ΣΤΕ Περαίας στη Θεσσαλονίκη. Είναι δασκάλα και διαιτητής στο Αγωνιστικό Μπριτζ και εργάζεται ως υπεύθυνη Μαθημάτων και Διάδοσης στην Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ. Της αρέσει να διαβάζει, να γράφει, να παίζει μπριτζ, ακορντεόν και θέατρο. Πιστεύει ότι η ζωή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, γι’ αυτό γελά όσο πιο συχνά μπορεί.  

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/Αναστασία Μπαμπούλα / ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ /strangeland ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ /Γρηγόρης Παπαδογιάννης / ΕΞΩΦΥΛΛΟ /Πόλυ Βουλγαρέλη /ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ /Κωστής Μαλουσάρης / ΣΕΙΡΑ Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα -38 /ISBN : 978-618-5278-56-4 / ΣΕΛΙΔΕΣ 84/ ΤΙΜΗ: 10 ευρώ

Οι παράξενες μέρες ξεκινάνε την εκδοτική τους δραστηριότητα για το 2021 με τη συλλογή διηγημάτων της Μαίρης Κανάκη «Από την χαραμάδα μπαίνει φως». Η συγγραφέας έχει διακριθεί πολλές φορές σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς αλλά και στους διαγωνισμούς του eyelands όπου είναι η συγγραφέας με τις περισσότερες συμμετοχές στις ετήσιες εκδόσεις των συλλογών. Ήταν καιρός να εκδοθεί το πρώτο της βιβλίο από τις Παράξενες Μέρες.

 

cea7ceb1cf81ceb1cebcceacceb4ceb1-ceb5cebecf8ecf86cf85cebbcebbcebf

Στις ιστορίες αυτού του βιβλίου, έχετε ανοιχτή πρόσκληση να ρίξετε εσείς το φως. Και θα ανακαλύψετε έτσι πως το μαγικό ραβδί βρίσκετε στα δικά μας χέρια και μόνο. Και στα δικά μας μάτια. Είναι κι αυτό άλλωστε μια τέχνη που πρέπει να μάθει να εξασκεί κανείς. 

Η Μαίρη Κανάκη γεννήθηκε το 1975 και είναι μόνιμος εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Mαster of Αrts στο UniversityofKentatCanterbury. Διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς και έχουν εκδοθεί σε συλλογές (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, λογοτεχνικός ιστότοποςeyelands, ΛογοτεχνικόΠεριοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ, Πετρίδειο Ίδρυμα, Ο Τόπος μου, Βιβλιόφιλοι Έδεσσας, Eλληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων ΕΠΟΚ). Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της εφηβικό μυθιστόρημα «Όταν το καλοκαίρι συναντά το χειμώνα» (εκδόσεις «Το Δόντι») και πήρε τιμητικό έπαινο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην κατηγορία «εφηβικό μυθιστόρημα». Το 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο εφηβικό της μυθιστόρημα «Ο Σήφης θέλει χώρο» (εκδόσεις «Το Δόντι»), το οποίο πήρε βραβείο στην κατηγορία Εφηβικό μυθιστόρημα από το Λογοτεχνικό Περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ. Το εργαστήριό της «Η τέχνη του γράφειν: Παράδειγμα δημιουργικής γραφής» συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός», Α/βάθμιας – Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και το εργαστήριό ρητορικής για εφήβους «Ο Σήφης λέει…» παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα».Έχει κάνει παρουσιάσεις βιβλίων σε εκθέσεις, δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολεία και φεστιβάλ βιβλίου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέλος του ΚYΚΛΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ibby, διατηρεί σελίδα στο facebookμε τον τίτλο «Μαίρη Κανάκη, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός» και ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση και τον συντονισμό του  Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στις Λεύκες Πάρου «Λευκές αναγνώσεις» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου και με χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, το Διάστιχο, Bookia και τη Φωνή της Πάρου.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Μαίρη Κανάκη /ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ: strangeland /ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γρηγόρης Παπαδογιάννης /ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Μαίρη Κανάκη /ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Κωστής Μαλουσάρης /ΣΕΙΡΑ: Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα -37 / ΣΕΛΙΔΕΣ: 96 ΤΙΜΗ: 10 ευρώ / ISBN: 978-618-5278-55-7

 

χειμώνας 2020-2021

ΠΙΚΡΑΛΙΔΕΣΕΙΣΑΓΩΓΗ της συγγραφέως:  Τον Οκτώβρη του 2016, η Ηλιάνα σκοτώθηκε. Έπεσε από σκαλωσιά θεάτρου.Βρέθηκε με το φεγγάρι στο κεφάλι και εικάζεται ότι σκαρφάλωσε να το κρεμάσει στο κέντρο της σκηνής. Στις παραστάσεις του παιδικού θεάτρου που έγραψε, σκηνοθετούσε κι έπαιζε, θα υποδυόταν ένα από τα ψαράκια που σώζουν το φεγγάρι. Που ξεπερνούν την αδυναμία της μνήμης και απελευθερώνουν το φεγγάρι από τα δεσμά του κακού μάγου. Γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν στο βυθό χωρίς το φως του φεγγαριού. Κι ενώ όλα τα άλλα ψάρια αλληλοφαγώνονται, αυτά αντιστέκονται, μαζεύουν σκόρπιες νότες και φέρνουν πίσω το φως με τη μορφή ουράνιου τόξου.
Αν όλα πήγαιναν καλά, θα τελείωνε η παράσταση και μετά το ευτυχισμένο τέλος κανένας δεν θα μιλούσε για σπασμένα πτερύγια και ουλές. Το καλοκαίρι του 2017 προσκλήσεις για το ετήσιο μνημόσυνο στάλθηκαν μέσω messenger,από το λογαριασμό της νεκρής Ηλιάνας, σε επτά πρόσωπα. Παρέλαβαν τις προσκλήσεις κατά αλφαβητική σειρά οι: Αυγή, Βασιλεία, Γαλήνη, Δώρα, Ελένη, Ζωή και ο Παύλος .Οι προσκλήσεις περιείχαν τη φωτογραφία μιας πικραλίδας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ του βιβλίου:
  Ηλιάνα, η εξομολογήτρια. Σ’ αυτήν έτρεχε να τα πει όλα. Για τις εξωσωματικές και την «αποκαθήλωση» του πρώην άντρα της, του Αλέξανδρου. Τότε που τον έπιασε με την κόρη της Βασιλείας, της φίλης της, που την είχαν πάρει στο λογιστικό γραφείο για πρακτική. Τότε που την είχε πιάσει μανία με την καθαριότητα, που δεν άντεχε τον εαυτό της, που ένιωθε από παντού να εισβάλλουν μύκητες και μικρόβια και αιωρούμενα σωματίδια, που ένιωθε την ανάγκη να τα εξολοθρεύσει. Και που αγόρασε τη σκούπα τη δυνατή, την πανάκριβη, που τραβάει ακόμα και τα ακάρεα από στρώματα, μαξιλάρια και χαλιά. Και της ήρθε να καθαρίσει τα πάντα. Να μην αφήσει το παραμικρό από την προηγούμενη ζωή. Και λίγο πριν τα πενήντα τα κατάφερε. Με κατεστραμμένο στομάχι, χοληστερίνη, θυρεοειδή. Γιατί, όπως λέει η παροιμία, «αγέρας και γυναίκα δεν κλειδώνονται».
-«Πικραλίδες και πυγολαμπίδες», λοιπόν ο τίτλος.

-Ναι, πυγολαμπίδες και πικραλίδες που λένε μια ιστορία. Για ουράνια τόξα, ήλιους που γελούν, σπίτια και κόκκινα μπαλόνια που πετούν. Θραύσματα των παιδικών χρόνων. (Χωρίς εικόνες αποτρόπαιες, όπως αυτή του πεθαμένου άντρα στην είσοδο του σπιτιού της Ηλιάνας και της Ζωής, που την έθαψε μαζί με άλλα πτώματα στιγμών στον τάφο της αμνημόνευτης μνήμης).
-Αίσθηση νοσταλγίας.
Για τα παιδικά χρόνια, της ξεγνοιασιάς. Η τέχνη απαιτεί να είμαστε παιδιά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Γεωργία Μακρογιώργου γεννήθηκε στη Νάουσα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως εκπαιδευτικός. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και στη Δημιουργική Γραφή – Συγγραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη με τίτλο «Τύχη στα Τείχη» και το 2019 η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο ‘Το φως όταν μεταφυτεύεται’ από τις εκδόσεις Βακχικόν.
ΠΙΚΡΑΛΙΔΕΣ/Γεωργία Μακρογιώργου/ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ/strangeland /ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γρηγόρης Παπαδογιάννης/ΕΞΩΦΥΛΛΟ /Γεωργία Μακρογιώργου /ΣΕΙΡΑ/ Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα – 34/ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ/Κωστής Μαλουσάρης/ ISBN : 978-618-5278-36-6/ΣΕΛΙΔΕΣ: 114/ ΤΙΜΗ: 10 ευρώ      

 

 

cea0cea1ce9fcea3ce9fcea7ce97-cea3cea4ce97-ce9cce91ce93ce99cea3cea3ce91

«Οι περισσότερες ιστορίες αρχίζουν πριν από καιρό, σε έναν άλλον τόπο και χρόνο. Τις ζουν άλλοι άνθρωποι που ποτέ δεν θα γνωρίσουμε. Είναι να απορεί κανείς γιατί οι άνθρωποι νοιάζονται για τις ιστορίες. Ίσως από λαχτάρα, ίσως από περιέργεια, ίσως να μη νοιάζονται πραγματικά, ποιος ξέρει, κι αν κάποιος ξέρει σιγά μην απαντήσει».

Είναι άραγε αυτή η ιστορία ένα αθώο παραμύθι ακατάλληλο για μεγάλους ή μήπως ένα τρομακτικό θρίλερ φτιαγμένο ειδικά για παιδιά; Όπως λέει ο συγγραφέας:   Η αλήθεια, τις περισσότερες φορές, βρίσκεται κάπου στη μέση, αλλά όχι πάντα, μερικές φορές συχνάζει και σε άλλα μέρη…

Το δαιμόνιο χτυπούσε με τα αδύναμα άκρα του τα τοιχώματα της γυάλας. «Δεν είσαι εντάξει μαζί μου μικρή!» της φώναζε. «Θα μου το πληρώσεις αυτό!»

   «Δεν παίζεις με τους κανόνες!» του φώναξε η μάγισσα από το καζάνι της.

  «Σε καταριέμαι να μη μπορέσεις ποτέ ξανά να δουλέψεις, ακούς;    Σε καταριέμαι να βρεθείς σε μια κατάσταση που δεν θα σου αφήνει χρόνο να δουλέψεις!» φώναζε τις κούφιες κατάρες του το δαιμόνιο, αλλά δεν τις εννοούσε ή τουλάχιστον έτσι πίστευε. Αυτό φυσικά δεν είχε καμία σημασία, γιατί οι κατάρες του θα έπιαναν μετά από λίγο καιρό.

   Γενικά, αυτό είναι ένα πρόβλημα με τις κατάρες, έχουν την τάση να πιάνουν, ενώ οι ευχές, που μοιάζουν τόσο πολύ με τις κατάρες που θα μπορούσαν να είναι συγγενείς, σπανίως πιάνουν.

 Ο Χρήστος Καραντωνίου γεννήθηκε το 1988 και αυτό είναι το δεύτερο προσωπικό του βιβλίο, ενώ διάφορες ιστορίες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογές. Συμμετείχε στο ιστορικό πλέον πρώτο συλλογικό Εργαστήρι Συγγραφής των εκδόσεων παράξενες μέρες και ήταν ένας από τους συγγραφείς που υπέγραψαν το μυθιστόρημα «Ταξίδι στο τέλος του κόσμου», που ευτυχώς δεν απέκτησε προφητικό χαρακτήρα. Για αδιευκρίνιστους λόγους συμμετέχει και φέτος στο 7ο Εργαστήρι των εκδόσεων! Τρέφει έντονη συμπάθεια προς τις γάτες, τις μπύρες και τα χαζά αστεία,  και ιδιαίτερη αντιπάθεια προς τα βιογραφικά.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ /Γρηγόρης Παπαδογιάννης /ΕΞΩΦΥΛΛΟ/ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ /Κωστής Μαλουσάρης /ΣΕΙΡΑΠαράξενες Μέρες στην Ελλάδα -33/ΕΚΤΥΠΩΣΗ/ Preprint/ ΣΕΛΙΔΕΣ: 98/ ΤΙΜΗ: 10 ευρώ/ ISBN: 978-618-5278-51-9

 

Όλες οι γάτες

Στην Ελλάδα ήμουν πάντα «ο Αλβανός». Όταν επισκεπτόμουν την Αλβανία γινόμουν αυτόματα «ο Έλληνας». Σε τσακωμούς, και στις δύο χώρες, κολλούσαν στην αντίστοιχη λέξη το «βρωμο». Όταν πήγα να σπουδάσω για έναν χρόνο στο Βέλγιο, στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ήμουν «ο τεμπέλης Έλληνας». Μαχόμουν με σθένος να αποδείξω πως αυτό το, καλλιεργημένο τελευταία, στερεότυπο για τον «τεμπέλη Έλληνα που δεν πληρώνει ποτέ φόρους στο Κράτος» δεν ισχύει και είναι πέρα για πέρα άδικο. Όταν πηγαίνω στην Κύπρο είμαι «ο Καλαμαράς ή ο Ελλαδίτης». Γιατί αρέσει τόσο πολύ στον κόσμο να βάζει ταμπέλες; Στην Ελλάδα συνήθιζα να ακούω, φαντάζομαι και πολλοί άλλοι, το «μα δε μοιάζεις με Αλβανό».

Στη Γερμανία, όπου ήρθα ως κάτοχος ελληνικής υπηκοότητας, ως Έλληνας, άκουσα κάποιες φορές το «μα δε μοιάζεις με Έλληνα». Όσο αστεία κι αν ακούγονται όλα αυτά, που σίγουρα έχουν και την αστεία τους πλευρά, έχουν και μια πολύ άσχημη πλευρά. Κάθε ένας από αυτούς τους χαρακτηρισμούς προκαλεί κάτι διαφορετικό στον κάθε άνθρωπο, αδιαφορία, θυμό, πόνο. Κάποιοι διαχειρίζονται αυτόν τον πόνο με σχετική ευκολία και κάποιους άλλους τους ταλαιπωρεί μια ολόκληρη ζωή. Η ευχή μου είναι να εξαλειφθεί εντελώς αυτός ο πόνος, αν και όπου υπάρχει. Να βλέπουμε περισσότερο τον καθένα ατομικά χωρίς τις ταμπέλες που κουβαλά. Διότι αν βγάλεις την ταμπέλα του μετανάστη, του πρόσφυγα, του «άλλου», του «δικού μας» από τους ανθρώπους, τι είναι αυτό που μένει; Δεν μένει τίποτα άλλο παρά μονάχα ο άνθρωπος. Να δούμε τον άνθρωπο ως άνθρωπο, έτσι όπως τον βλέπουν τα μάτια ενός παιδιού, δίχως καμία απολύτως ταμπέλα. / ΕΛΣΟΝ ΖΓΚΟΥΡΗ

Και έτσι, μετά από μια ενδιαφέρουσα, πενθήμερη περιπέτεια στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας, φτάνω επιτέλους στον προορισμό μου και η ευημερούσα τότε Ελλάς αποκτά έναν ακόμα οικοδόμο εργάτη. Η προσαρμογή δύσκολη, η επιθυμία να γυρίσω πίσω στην πατρίδα και στους φίλους μου αφόρητη, αλλά ο φόβος της σύλληψης και της απέλασης δυνατότερος. Κι έτσι έμεινα. Είχα τον αδερφό μου, έκανα φίλους, όλως περιέργως Έλληνες ομογενείς της Αλβανίας, οι οποίοι βίωναν σχεδόν όπως και εμείς την αποστροφή και την απόρριψη της τότε ελληνικής κοινωνίας, αφού βλέπετε ήταν Αλβανοί και αυτοί. Άρχισα να μαθαίνω τη γλώσσα. Μου άρεσαν πολύ τα ελληνικά, κι έγιναν η εμμονή και το πάθος μου. Σε δυο μήνες έμαθα να διαβάζω τα πάντα, άσχετα αν δεν καταλάβαινα τα περισσότερα. Στον ενάμιση χρόνο άρχισα να μαθαίνω γραφή, ορθογραφία, μόνος μου, με κάτι σχολικά βιβλία γραμματικής. Δεν σπούδασα, ήμουν τα τρία πρώτα χρόνια παράνομος, δεν με δεχόντουσαν πουθενά. Μετά τα παράτησα, δεν είχε πλέον σημασία. Έτσι τα έμαθα τα ελληνικά. Με το πέρασμα του χρόνου έμαθα κι άλλα πολλά. Κατάλαβα ότι Έλληνες και Αλβανοί τελικά δεν έχουμε καμία διαφορά. Ή μάλλον μονάχα μία. Οι Αλβανοί βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του βαλκανικού κατσαπλιαδισμού, ενώ οι Έλληνες έχουν ήδη φτάσει στο επίπεδο του νεόπλουτου επαρχιώτη. Κατά τ’ άλλα, είμαστε το ίδιο λαμόγια, αμόρφωτοι, ιδεοληπτικοί, απατεώνες, ρατσιστές, φανατισμένοι κλπ. Όπως είμαστε και γενναίοι, μάγκες, φιλόξενοι, εργατικοί, πανέξυπνοι, καταφερτζήδες κλπ. Ξέρω ότι σε πολλούς από εσάς αυτό θα ακούγεται από μη ρεαλιστικό έως και προσβλητικό. «Έλα ρε Αλβανέ που είμαστε ίδιοι», αλλά η αλήθεια είναι αυτή. Κι αφού έμαθα αυτό, τα άλλα ήταν σχετικά εύκολα. Έμαθα να μη δίνω σημασία όταν πατέρας φοβέριζε το παιδί του μπροστά μου, λέγοντάς του ότι θα βάλει τον Αλβανό να τον φάει, και το παιδί να τρέμει από τον φόβο του. Έμαθα να μη δίνω σημασία όταν τα κορίτσια μας έλεγαν «μου αρέσεις αλλά δεν μπορώ να τα φτιάξω με Αλβανό». Έμαθα να μη δίνω σημασία όταν εξυπηρετούνταν οι Έλληνες κι ας ήμουν εγώ πρώτος στη σειρά. Έμαθα να μη δίνω σημασία όταν τελωνειακοί σου κατέστρεφαν τα χαρτιά, σου έσκιζαν το διαβατήριο επειδή έτσι γούσταραν κι εσύ να μη μπορείς να βρεις πουθενά το δίκιο σου. Έμαθα να μη δίνω σημασία όταν για το ίδιο αδίκημα μας έριχναν τη διπλάσια ποινή. Έμαθα να μη δίνω σημασία όταν για ό,τι γινόταν οι Αλβανοί ήταν εκ προοιμίου ένοχοι. Είναι άπειρα τα περιστατικά και ατελείωτες οι ιστορίες, άλλοτε κωμικοτραγικές, άλλοτε λυπηρές, δυσάρεστες, δαπανηρές. Έβλεπα τη ζωή μου στην Ελλάδα να κυλά, πάντα με την ελπίδα ότι θα αλλάξουν κάποια στιγμή όλα αυτά. Κάπως έτσι λοιπόν έκλεισα αισίως είκοσι χρόνια στην Ελλάδα. Πλέον δεν ακούω πια την ερώτηση που τότε είχε γίνει viral και εφιάλτης μαζί στους Αλβανούς: «Σ ‘αρέσει η Ελλάδα;». Ακούω βέβαια τα «εσύ δε μοιάζεις με Αλβανό, εσύ τα μιλάς τέλεια τα ελληνικά», επειδή ο Αλβανός έπρεπε να φέρεται, να μοιάζει, να μυρίζει και να μιλάει μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο, «υπάρχουν και καλοί Αλβανοί», που είναι προφανώς λίγοι και ούτω καθεξής. Αλλά ας είναι. Για να γυρίσει ο ήλιος….

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Έλσον Ζγκούρη γεννήθηκε στο Belsh της Αλβανίας. Σε μικρή ηλικία μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Ελλάδα όπου εγκαταστάθηκαν σ’ ένα μικρό χωριό στον κάμπο των Γιαννιτσών. Αγάπησε την ελληνική γλώσσα και άρχισε να γράφει από πολύ μικρή ηλικία. Σπούδασε Πληροφορική και Ενεργειακά στην Καβάλα, τη Γάνδη και το Βερολίνο. Δύο διηγήματά του εκδόθηκαν το 2019 από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Για τη συλλογή διηγημάτων «Ιστορίες της Άνοιξης» το διήγημα με τίτλο «Ο Μάρτης» και για τη συλλογή διηγημάτων «Γύρω στα μεσάνυχτα» το διήγημα με τίτλο «Η καρέκλα». Το κείμενό του με τίτλο «Τα κίτρινα τριαντάφυλλα» συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «Μέρες του 2020» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2020 από τις Παράξενες Μέρες. Μιλάει αλβανικά, ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά και εκτός από τη γραφή ασχολείται και με μεταφράσεις λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων. Πρόσφατα μετέφρασε για τις Παράξενες Μέρες το βιβλίο του Ρούντι Ερεμπάρα «Το έπος των άστρων της αυγής» που έχει τιμηθεί με λογοτεχνικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.

 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ Έλσον Ζγκούρη/ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ/strangeland /ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ/Γρηγόρης Παπαδογιάννης/ /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ/Μάρω Αντωνιάδου /ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ/ Κωστής Μαλουσάρης /ΣΕΙΡΑ: Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα -35 / ΣΕΛΙΔΕΣ/142/ ΤΙΜΗ/ 12 ευρώ / ISBN:978-618-5278-49-6

 

Ανισόρροπος

Αίμη Καραγιαννάκη – Ο Ανισόρροπος

Αυτό δεν είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο, προσφέρει όμως την ίδια απόλαυση στον αναγνώστη με ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Είναι ένα χρηστικό, διδακτικό, πολύτιμο βιβλίο για την υγεία και γενικότερα για τη ζωή μας, η ανάγνωσή του «κυλάει» όμως ακριβώς σα να ακούμε ένα ατόφιο παραδοσιακό αφήγημα αφού έχει την αμεσότητα, το χιούμορ και την σοφία που περιέχουν οι λαϊκές ρήσεις στις οποίες είναι βασισμένο. Κάθε σελίδα του είναι ένα απόσταγμα εμπειρίας από τη δική μας παράδοση αλλά ταυτόχρονα και από τις βασικές αρχές της κινεζικής ιατρικής που έχει μελετήσει σε βάθος η συγγραφέας. Με λίγα λόγια: Ο Ανισόρροπος θα γίνει ο οδηγός σας για μια καλύτερη και πιο ισορροπημένη ζωή!

Το όνομά του θα σου θυμίζει το γνωστό, υβριστικό χαρακτηρισμό του δρόμου, αλλά για μένα, είναι τίτλος τιμής. Τίτλος τιμής, για τον άνθρωπο που καταφέρνει, πρώτα απ’ όλα, να αναγνωρίζει τις ανισορροπίες του και στη συνέχεια, να τις αποδέχεται, χωρίς να ντρέπεται γι’ αυτές. Είναι τίτλος τιμής, για τον άνθρωπο που μαθαίνει να αφήνεται μεν στη ροή, αλλά να μην παραιτείται. Είναι τίτλος τιμής, για τον άνθρωπο που αντιλαμβάνεται πως η υγεία του εξαρτάται από την ισορροπία των αντίρροπων δυνάμεων. Είναι τίτλος τιμής, για τον άνθρωπο που δεν γυρίζει γύρω από το εγώ του, αλλά παίρνει τη θέση του μέσα στο όλον.  Είναι τίτλος τιμής, για τον άνθρωπο που αναζητά την ισορροπία του και την ξαναβρίσκει, όσες φορές και αν τη χάσει.

Ο Ανισόρροπος άρχισε αμέσως να μιλάει και να επικοινωνεί με γνωστούς και αγνώστους. Μιλούσε βέβαια, μόνο όποτε είχε κάτι να πει και επικοινωνούσε τις διαπιστώσεις του σε απλή, καθημερινή γλώσσα. Δε θέλησε ποτέ να μιλήσει με το σεις και με το σας, όχι από έλλειψη σεβασμού, αλλά επειδή δεν ήθελε να χαθεί η ουσία. Ο Ανισόρροπος έχει καυστικό χιούμορ, επειδή απευθύνεται κυρίως στον εαυτό του, και επειδή τολμάει να γελάει με τα χάλια του. Ο Ανισόρροπος είναι ο απέναντι και ο διπλανός σου, ένας γνωστός και κάποιος παντελώς άγνωστος. Ο Ανισόρροπος είσαι εσύ. Ο Ανισόρροπος μιλάει σε δεύτερο πρόσωπο, επειδή απευθύνεται σε μένα και σε σένα. Σαν φίλος. Και μόνο ως τέτοιος συμβουλεύει. Ο Ανισόρροπος είναι ο καλός σου φίλος.  Μόνο με αυτό το δικαίωμα, με το δικαίωμα που έχει ένας καλός σου φίλος, σου παρουσιάζω αυτό το βιβλίο και εύχομαι να το βρεις τόσο ευανάγνωστο και κατανοητό, ώστε να αποστηθίζεις εύκολα ό,τι σε αφορά και να το εφαρμόζεις καθημερινά, προκειμένου να ισορροπείς, όποτε εσύ ο ίδιος κρίνεις ότι γίνεσαι ανισόρροπος.

Καλή ανάγνωση!

Αίμη Καραγιαννάκη

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αίμη Καραγιαννάκη /ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Κωστής Μαλουσάρης /ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γρηγόρης Παπαδογιάννης /ΕΞΩΦΥΛΛΟ: © εκδόσεις Παράξενες Μέρες / ΣΕΙΡΑ: Βιβλιοθήκη – 6 /ISBN: 978-618-5278-52-6 /ΣΕΛΙΔΕΣ: 128 / ΤΙΜΗ 10 ευρώ

όλα τα κείμενα του βιβλίου έχουν δημοσιευθεί στο μπλογκ «Ο Ανισόρροπος» της συγγραφέως

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Οι Παράξενες Μέρες παρουσιάζουν τα «Δώματα με θέα». Μια συλλογή ιστοριών από το 6ο συλλογικό εργαστήρι «Γράφουμε Ιστορίες». Είναι το τέταρτο βιβλίο που κυκλοφορεί από το συλλογικό εργαστήρι και το πρώτο που που ιέχει διηγήματα. Δεκατέσσερις συγγραφείς εργάστηκαν για έναν περίπου χρόνο και σας προσφέρουν μια εξαιρετική συλλογή, που άρχισε να γράφεται μέσα στις δύσκολες συνθήκες της περασμένης άνοιξης. Κοινό θέμα: Η θέα από τα δώματα. Οι συγγραφείς που συμμετέχουν στη συλλογή:

Ευγενία Ασλανίδου – Η μύτη της Αντιγόνης

Νίκος Λευκαδίτης -Για ένα άδειο πιάτο φακές

Μαρία Κληρίδη – Χριστούγεννα στην πλατεία

Στέλλα Κουρμούλη – Κεντρί με Μέλι

Αναστασία Μπαμπούλα – Για Χάρη σου

Έλενα Κοτσιλίτη -Το δώμα με τις καμπανούλες

Βάκη Κοκκινάκη- Ο θησαυρός

Καλλιόπη Παπαδοπούλου -Έι εσείς! Δώματα!

Ιωάννα Χατζηαντωνίου – Ομοιόσταση

Σπύρος Ε. Κρόκος – Ο Αφρικάνικος Ζάκο

Λία Δανιηλίδη -Φου & Γάρα

Κωνσταντίνος Μαυροματάκης – Σφραγισμένες περιστάσεις

Νιόβη Κώστογλου – Αίτηση 189

Αθανασία Ρόβα – Δρόμοι

ΣΕΙΡΑ: ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ & ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ – 4
ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ : 8 ευρώ / ΣΕΛΙΔΕΣ: 120 / ISBN:978-618-5278-46-5
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Γρηγόρης Παπαδογιάννης

ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

ΕΡΙΚ ΣΑΤΙ
ΤΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΕΝΟΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚΟΥ

Οι παράξενες μέρες παρουσιάζουν το τρίτο βιβλίο της σειράς Παρ

άξενες Μέρες στην Ευρώπη, «Τα τετράδια ενός θηλαστικού», με κείμενα του πρωτοπόρου συνθέτη και σατιρικού συγγραφέα Ερίκ Σατί. Ο Σατί που ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της γαλλικής κουλτούρας τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αναγνωρίστηκε πολλά χρόνια αργότερα ως ένας από τους σημαντικότερους και επιδραστικότερους καλλιτέχνες της εποχής που γέννησε τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κινήματα. Τα κείμενα -στο σύνολό τους -δημοσιεύονται για πρώτη φορά μεταφρασμένα στα ελληνικά σε μετάφραση της Πόπης Κοτσίφη. Το εξώφυλλο, τα σχέδια που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο και η επιμέλεια είναι της Αντριάνας  Μίνου.

Τα τετράδια

Οι Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη είναι μια σειρά που ανήκει στο πρόγραμμα που συνχρηματοδοτείται από τo μεταφραστικό πρόγραμμα της Creative Europe. Χάρη στο πρόγραμμα αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες – ο μοναδικός εκδοτικός οίκος από την Ελλάδα που η πρότασή του εγκρίθηκε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα το 2019- μπορεί να σας προσφέρει βιβλία που πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να είχατε την ευκαιρία να διαβάσετε μεταφρασμένα στα Ελληνικά. Το βιβλίο αυτό είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση.

Ανάμεσα στα βραβευμένα και σύγχρονα (τα περισσότερα) βιβλία της σειράς επιλέξαμε να μεταφράσουμε στα ελληνικά τα κείμενα ενός ιδιοφυούς ανθρώπου που δεν ήταν καν συγγραφέας. Ήταν ένας συνθέτης, η αξία του οποίου αναγνωρίστηκε πολλά χρόνια μετά την εποχή του. Ακριβώς γιατί οι συνθέσεις, οι ιδέες του, οι εμπνεύσεις του αλλά και τα κείμενά του ήταν πολύ πιο μπροστά από τη χρονική στιγμή στην οποία έζησε.

Τα γραπτά του Ερίκ Σατί είναι διαχρονικά, καθώς φέρνουν τον απόηχο από τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά κινήματα γύρω από την τέχνη που σημάδεψαν τον 20ο και όχι μόνο αιώνα αλλά, το πιο σημαντικό, είναι αστεία, απρόβλεπτα, σαρκαστικά και κάποιες φορές συγκινητικά. Το ίδιο και τα σχέδια που εμπνεύστηκε από τα κείμενά του η Αντριάνα Μίνου. Ένα κόμικ που θα συμπληρώνει το βιβλίο αυτό και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ: strangeland / ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Πόπη Κοτσίφη / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αντριάνα Μίνου/ ΕΞΩΦΥΛΛΟ και σχέδια μέσα στο βιβλίο:  Αντριάνα Μίνου / ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Κωστής Μαλουσάρης / ΣΕΛΙΔΕΣ: 96 /ΤΙΜΗ: 10 ευρώ/ ΣΕΙΡΑ:  Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη -3 / ISBN: 978-618-5278-42-7

Οι εκδόσεις παράξενες μέρες παρουσιάζουν το δεύτερο βιβλίο στη σειρά:
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

το δέρμαΑπόψε είμαι άσχημος. Θα έπρεπε κάποιος να μου ρίξει μια μπαταριά στο κούτελο, όπως κάνουν με τα γουρούνια, με τα άλογα. Κανείς δεν θα νοιώσει ποτέ ευτυχισμένος μαζί μου. Παραείμαι ούφο για να γνωρίσω ενδιαφέροντα άτομα, παραέχω φρέσκες πληγές για να φορέσω κοντομάνικο μπλουζάκι και να είμαι σέξι και ανέμελος, το δέρμα μου είναι μια σκηνή, αυτό το ξέρουν όλοι. Το δέρμα είναι η σκηνή, όπου ο άνθρωπος μπορεί να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο, το δέρμα είναι η ελαστική θήκη, που περιβάλλει το σώμα ολόκληρο

jeg er gråhvidΟ Bjørn Rasmussen γεννήθηκε το 1983 και αποφοίτησε από τη Σχολή Θεατρικών Συγγραφέων της Δανίας το 2007 και από τη Σχολή Συγγραφέων της Δανίας το 2011. Το βιβλίο του «Το δέρμα είναι η ελαστική θήκη που περιβάλλει το σώμα ολόκληρο» (Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet), τιμήθηκε με  το Montana Literary Award το 2011 ενώ το 2013 πήρε επιχορήγηση από τη δανική κυβέρνηση για τριετές πρόγραμμα λογοτεχνικής εργασίας. Το 2014 κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Kultur Bornholms και το 2016 το Λογοτεχνικό Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί σε επτά γλώσσες.

«Ένα εξομολογητικό και πολύτιμο βιβλίο … με τράβηξαν ταυτόχρονα η περιέργεια, η απώθηση και η συμπόνια. Full Stop

«Σκοτεινά όμορφο και άφοβο.» ―Book Riot

«…φόβος, διέγερση και απόγνωση σε ένα εκρηκτικό μείγμα. » Three Percent

«Ο Bjørn Rasmussen γράφει με το σώμα και την ψυχή με έναν τρόπο που δεν έχετε ξαναδεί. «Το δέρμα…» είναι το πιο δυνατό, εξοντωτικό και ενοχλητικό βιβλίο που κυκλοφόρησε στη Δανία τα τελευταία χρόνια.» Naja Marie Aidt, συγγραφέας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ
Ο Σωτήριος Σουλιώτης, γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο ΑΠΘ, και συγκριτική μετάφραση στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (Δανία), και αργότερα του Βίλνιους (Λιθουανία). Ασχολείται κατά κύριο λόγο με τη

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ Μπγιορν Ράσμουσεν / ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ strangeland /ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ/ Σωτήριος Σουλιώτης /ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ/ Γρηγόρης Παπαδογιάννης/ ΕΞΩΦΥΛΛΟ/ Αντριάνα Μίνου /  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ/ Φρίντα Γκρέγκερσεν/ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ/  Κωστής Μαλουσάρης  /ΣΕΙΡΑ:Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη -2  / ΣΕΛΙΔΕΣ: 98/ ΤΙΜΗ: 10 ευρώ /ISBN : 978-618-5278-40-3

ΝΤΟΝΑΛ ΡΑΪΑΝ
Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΓΥΡΝΑΕΙ

Το πρώτο βιβλίο της σειράς Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη είναι γεγονός.

κυκλοφορεί στις 16 Ιουνίου

Η καρδιάΑυτό είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη. Ανήκει σε μια σειρά οκτώ συνολικά βιβλίων από τα οποία τα πέντε ανήκουν σε συγγραφείς πέντε διαφορετικών χωρών και τα τρία είναι βιβλία από τις παράξενες μέρες που θα μεταφραστούν στα ισπανικά. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από την πλατφόρμα «Δημιουργική Ευρώπη», της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτο –χρονικά- ανάμεσα σε αυτά, «Η καρδιά που γυρνάει», του Ιρλανδού συγγραφέα Ντόναλ Ράιαν είναι ένα βιβλίο βραβευμένο, μεταξύ άλλων, με το Λογοτεχνικό Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο, από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα των ημερών μας και είναι ταυτόχρονα ένα «δικό μας» βιβλίο. Αυτό θα το διαπιστώσετε πολύ εύκολα όταν θα απορροφηθείτε από το διάβασμα και θα γνωρίσετε τους ανθρώπους που μιλούν μέσα στις σελίδες του. Θα αναγνωρίσετε πολύ οικείους χαρακτήρες, πολύ γνώριμες φωνές, πολύ κοντινές μας καταστάσεις. Και όχι μόνο επειδή η πλοκή εκτυλίσσεται τα χρόνια της οικονομικής κρίσης  της περασμένης δεκαετίας που πλήγωσε το ίδιο άσχημα και τις δύο χώρες, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Οι ομοιότητες πηγαίνουν πολύ πιο βαθιά και απλώνονται ουσιαστικά στις ρίζες της ανθρώπινης τραγικωμωδίας. Εκεί όλοι είμαστε ίδιοι. Χρειάζεται όμως ένα πολύ μεγάλο έργο όπως «Η καρδιά που γυρνάει», για να το νιώσουμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας.

2012: Irish Book Awards, winner, Newcomer of the Year
2012: Irish Book Awards, winner, Book of the Year
2013: Booker Prize, longlist
2013: Guardian First Book Award, winner
2014: International Dublin Literary Award, shortlist
2015: European Union Prize for Literature (Ireland), winner
2016: Dublin Book Festival, winner, Irish Book of the Decade

 «Αυτό που είναι τόσο ξεχωριστό στο μυθιστόρημα του Ράιαν είναι ότι δίνει φωνή στις βαθύτερες σιωπές. Οι μαρτυρίες των χαρακτήρων του είναι πλούσιες και αληθινές – αστείες και οδυνηρές, οικείες και ταυτόχρονα ξεχωριστές – και δεν μπορούμε παρά να τις ακούσουμε».  Justine Jordan, The Guardian

«Ο Ράιαν γράφει με συμπόνια, ειλικρίνεια και ένα γοητευτικά ανεπαίσθητο χιούμορ… φέρνει στο νου το «Καθώς Ψυχορραγώ» του Ουίλιαμ Φώκνερ». Daphne Kalotay, The New York Times

«Η καρδιά που γυρνάει, το πρώτο μυθιστόρημα του Ντόναλ Ράιαν είναι ένας θρίαμβος, ένα βιβλίο που αποτυπώνει την εικόνα της σύγχρονης Ιρλανδίας  στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης  μέσα από ένα καλειδοσκόπιο διαφορετικών φωνών». Irish Book Review

Ο Ντόναλ Ράιαν γεννήθηκε το 1976 σε μια μικρή πόλη της επαρχίας του Τιπερέρι. Σπούδασε Νομικά και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως δημόσιος υπάλληλος στην υπηρεσία για τα δικαιώματα των εργαζομένων, μέχρι το 2014, όταν αποφάσισε να αφοσιωθεί στο γράψιμο, έπειτα από την επιτυχία που είχε το βιβλίο «Η καρδιά που γυρνάει». Το έγραψε τα βράδια του καλοκαιριού του 2010 και έλαβε συνολικά 47 απορρίψεις μέχρι να βρει εκδοτικό οίκο. Το μυθιστόρημα πήρε το βραβείο του Βιβλίου της Χρονιάς στα Irish Book Awards (ταυτόχρονα με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα), το 2012, την επόμενη χρονιά ήταν στη μικρή λίστα του Man Booker Prize, ενώ πήρε και το βραβείο  του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα της χρονιάς από την εφημερίδα Guardian. Το 2015 τιμήθηκε με το Λογοτεχνικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2016 το βιβλίο ανακηρύχτηκε ως το καλύτερο ιρλανδέζικο βιβλίο της δεκαετίας στο Dublin Book Festival. Το 2019 το μυθιστόρημά του «From a Low and Quiet Sea» ήταν στη μικρή λίστα των Irish Book Awards και των Costa Book Awards και στην μακρά λίστα του Booker Prize. Ζει στην επαρχία του Λίμερικ με τη σύζυγο και τα δύο του παιδιά.

Με πρόλογο του συγγραφέα Ντόναλ Ράιαν ειδικά για την ελληνική έκδοση
Εξώφυλλο: πίνακας της Αντριάνας Μίνου/ Μετάφραση: Γρηγόρης Παπαδογιάννης/ Σελίδες: 150 / Τιμή: 12 ευρώ/ Σειρά: Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη -01 / ISBN : 978-618-5278-37-3

 

ΜΑΙΡΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΑΡΟΥ
η φωλιά του γλάρου

Το καλοκαίρι του 2017  η δολοφονία μιας νέας γυναίκας στη δημοτική πλάζ της Μυτιλήνης έρχεται να ταράξει την καλοκαιρινή ηρεμία του νησιού αλλά λίγο μετά ένας ακόμη φόνος δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και τεράστιο πονοκέφαλο στον αστυνομικό Μπεργάκη που είναι ο υπεύθυνος της έρευνας. Η υπόθεση ξεπερνά τα όρια του νησιού και οι ενισχύσεις που έρχονται από την πρωτεύουσα κρύβουν μια έκπληξη για τον αστυνόμο που αναγκάζεται να θυμηθεί έπειτα από χρόνια ότι εκτός από το καθήκον υπάρχει και ο έρωτας…

Με φόντο τη ζωή στο νησί της Μυτιλήνης που σκιαγραφείται άψογα από τη συγγραφέα που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει εκεί, οι δύο φόνοι αποτελούν μια πρώτης τάξεως αφορμή για να αφηγηθεί μια ιστορία μυστηρίου που ξετυλίγεται ταυτόχρονα με την εικονογράφηση του συναισθηματικού κόσμου των πρωταγωνιστών μιας συναρπαστικής ιστορίας.

Σελίδες: 180/ Τιμή: 12 ευρώ/ Σειρά: Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα-32
ISBN: 978-618-5278-38-0

ΤΖΕΙΜΣ Π. ΧΑΝΤΛΕΪ
Η ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Η φυλακή αγαπης

Η τριαντάχρονη Μαρκέλλα βρίσκει το ιδανικό της ταίρι στο πρόσωπο του γοητευτικού μαικήνα Μαρκ Χέλερ. Στη διάρκεια των διακοπών τους όμως σε ένα ελληνικό νησί εκείνος εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη. Η Μαρκέλλα αναζητώντας το χαμένο της ταίρι βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με την δύσκολη ελληνική πραγματικότητα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και ακόμη χειρότερα μπλέκει στα δίχτυα μιας διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης

Η διάσημη συγγραφέας Μαγκνταλένα Λαβ έχει αποκτήσει έναν καινούργιο εραστή. Είναι ένας Έλληνας τυχοδιώκτης, κάποτε πολλά υποσχόμενος συγγραφέας που έχει πάρει την κάτω βόλτα. Επειδή όμως η διάσημη ροζ συγγραφέας υποφέρει από «μπλοκάρισμα» ζητά από τον εραστή της να γράψει εκείνος ένα μπεστ σέλερ. Εκείνος δέχεται χωρίς να ξέρει ότι το γράψιμο ενός βιβλίου είναι μερικές φορές ζήτημα ζωής και θανάτου.

Η αφήγηση ξεκινάει από το συννεφιασμένο Λονδίνο για να περάσει στα ηλιόλουστα ελληνικά νησιά και να καταλήξει στις αμμοθύελλες της ερήμου του Ιράκ. Η Φυλακή της Αγάπης συνδυάζει πολλά είδη γραφής, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα συνεχές παιχνίδι του συγγραφέα με την ροζ και τη μαύρη λογοτεχνία, και όπως όλα τα παιχνίδια θέλει πάνω από όλα να διασκεδάσει τον αναγνώστη.

Από τον Τζέιμς Π Χάντλεϊ, συγγραφέα της προφητικής νουβέλας «Υπόθεση Φιλάδελφος», Κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση με νέο εξώφυλλο. Μετάφραση: Γρηγόρης Παπαδογιάννης/ Σελίδες: 202/ Τιμή: 10 ευρώ/ Σειρά: Παράξενες Μέρες στον κόσμο -02, ISBN  978 –960 –9665– 05-6

  ΑΝΟΙΞΗ 2020

                                                               Στέλλα Δέδε
                                                       ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΞΕΝΟΣ
                                                                μυθιστόρημα

Ένας άλλος ξένος

Κοιτάζω τον ουρανό, τους χαμογελαστούς ανθρώπους γύρω μου και τους γλάρους που διαγράφουν κύκλους. Μέσα στην τόση ομορφιά ούτε κι εγώ μπορώ να πιστέψω την ατυχία μου. Εντάξει, κανείς δεν ζει αιώνια… όμως αυτό… και τόσο νωρίς! Νομίζω πως το να χάσεις το μυαλό σου είναι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί. Μαζί μ’ αυτό, χάνεις και την αξιοπρέπειά σου. Στο τέλος, ζεις σ’ ένα… ξένο κόσμο, με…. ξένους ανθρώπους… ξένος προς εσένα αφού ο εαυτός σου είναι πλέον ένας άγνωστος.

Ο 40χρονος Τζέιμς Γκραν που ζει στο Εδιμβούργο ξυπνάει ένα πρωί, αναρωτιέται ποιο είναι το νόημα στην ως τώρα διαδρομή του βίου του και συνειδητοποιεί ότι η ύπαρξή του βρίσκεται σε ένα τέλμα. Έτσι, με αφορμή ένα βιβλίο του Αλμπέρ Καμύ παίρνει κάποιες αποφάσεις που θα αλλάξουν τη ρότα της ζωής του.

ΣΤΕΛΛΑ ΔΕΔΕ
γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας και τη μετάφραση. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά προγράμματα  στη Διδακτική Μεθοδολογία. Εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικών -ενίοτε και Ιστορίας- στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και εκπονεί διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα (ενεργού πολιτειότητας, εθελοντισμού, ευρωπαϊκά κ. ά.). Παρακολούθησε σεμινάρια διαδραστικής γραφής στο Μικρό Πολυτεχνείο με τον Γ. Φλωράκη. Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων «Η νύχτα κοιμάται» (Εκδόσεις Παράξενες Μέρες, 2019). Ποιήματα και διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες και  σε περιοδικά.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ :Κωστής Μαλουσάρης / ΣΕΙΡΑ :Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα -30 ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Preprint / ISBN:  978-618-5278-35-9/ Σελίδες 160/ Τιμή : 12 ευρώ

Αντώνης Τσιρικούδης
ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
μυθιστόρημα

Είναι το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα μετά τη συλλογή διηγημάτων «Εκεί που δεν το περιμένεις» που είχε εκδοθεί από τις παράξενες μέρες το 2016 (δεύτερη έκδοση, 2018).  Το μυθιστόρημα που σε πρώτο επίπεδο αφηγείται το χρονικό μιας σχέσης,  γίνεται χάρη στην πένα του συγγραφέα ένα παζλ της καθημερινότητας που απεικονίζει τις λεπτές ισορροπίες που αναπτύσσονται σε κάθε είδους συναισθηματική σχέση. Άλλοτε με θλιμμένους τόνους και άλλοτε με καταλυτικό χιούμορ ο Αντώνης Τσιρικούδης φαινομενικά εξομολογείται αλλά στην πραγματικότητα απλώς αποκαλύπτει τα δικά μας μικρά μυστικά και ψέματα στο βωμό της τέλειας σχέσης που πότε μοιάζει τόσο κοντινή όσο το άπλωμα ενός χεριού και πότε γίνεται πιο μακρινή κι από την ιδανική ανάμνηση κάποιας Παρασκευής που πάντα θα την αναζητάμε καθώς ξημερώνει Δευτέρα…

Από Παρασκευή

Ο Αντώνης Τσιρικούδης γεννήθηκε την παγκόσμια ημέρα της Ποίησης, αλλά ασχολείται με την πεζογραφία. Είναι μέλος της συνεταιριστικής ομάδας των Παράξενων Ημερών και δεν έχει χάσει ούτε ένα Φεστιβάλ της Άμμου. Το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων  «Εκεί που δεν το περιμένεις» θα μεταφραστεί στα ισπανικά και θα κυκλοφορήσει στην Ισπανία το 2021.

Ο Μάθιου Χάλπιν είναι εικαστικός από την Αυστραλία με αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο ενεργητικό του. Εκτός από τη ζωγραφική, έχει σπουδάσει σκηνογραφία και έχει επιμεληθεί τα σκηνικά για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Ο Μάθιου είναι, επίσης, ο εμπνευστής του “The Lakkos Project”.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ:  πίνακας του Μάθιου Χάλπιν / ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Κωστής Μαλουσάρης /ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Έρη Τζαβάρα / ΣΕΙΡΑ: Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα -31 / ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Preprint / ISBN: 978-618-5278-34-2/ Σελίδες: 156/ Τιμή: 12 ευρώ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΝΙΚΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗΣ
ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ

ΚαραβάνιαΤο εικοστό όγδοο στη σειρά μας για την Ελληνική λογοτεχνία είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο με στοιχεία παραμυθιού και μαγικού ρεαλισμού με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας να είναι τοποθετημένοι σε ένα φανταστικό τοπίο  όπου όμως όλα θυμίζουν γνωστές και  πολλές φορές επώδυνες καταστάσεις του σύγχρονου κόσμου και της πατρίδας μας. Τα Καραβάνια των ηττημένων όμως παρά τον τίτλο τους δεν είναι ένα θλιμμένο αλλά ένα αισιόδοξο κείμενο όπου κυριαρχεί η αναζήτηση της ελπίδας από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Με τα λόγια του συγγραφέα

Τα Καραβάνια των ηττημένων είναι πρωτίστως η ιστορία του Λαγοπόδαρου και  της Ευωδιαστής, της απόλυτης αγάπης τους και των δοκιμασιών τους. Αλλά και η ιστορία προσφύγων  και ανθρώπων κατατρεγμένων. Είναι ακόμα η ιστορία  ανθρώπων απλών και φιλότιμων, κι ανθρώπων διάφανων · ανθρώπων με άδοξο τέλος κι ανθρώπων λαμπερών και δοτικών.  Είναι μια ιστορία για τον έρωτα και την απώλειά  του, για την ελπίδα και την απελπισία, για την ήττα και τη νίκη, για τον θάνατο και την ανάσταση. Είναι μια ιστορία για τους ηττημένους του έρωτα και της ζωής, μια ιστορία για τη δύναμη και τη νίκη της αγάπης

Απόσπασμα από το βιβλίο

Όσο καιρό κράτησε το ταξίδι τους φύσαγε νοτιάς που τους τράβαγε μαζί του και τους έκανε να βαδίζουν πιο γρήγορα λες κι ήταν σίγουροι για τον προορισμό τους.

Έπειτα ο Αντέλ κουβάλαγε μια μικρή ξυλοκατασκευή με μια συρμάτινη χορδή, ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο της πατρίδας του που έβγαζε ένα ήχο σα βουητό. Έμοιαζε σαν να ήταν ένα μικροσκοπικό ανάλογο του κοντραμπάσου της συμμετρίας, λιγότερο εξελιγμένο ίσως, ανάλογο πάντως στη μορφή, αλλά προπάντων στη λειτουργία.

Πραγματικά: όποτε ο Αντέλ χτυπούσε τη χορδή προστίθενταν στην παρέα τους κι άλλοι περιπατητές. Σε λίγο, οι αρχές του κάθε τόπου τους έβλεπαν τόσους πολλούς και τόσο αποφασισμένους που όχι μόνο δεν τους ενοχλούσαν αλλά τους έκαναν τόπο να περάσουν λες κι ήταν ποδηλάτες ή δρομείς.

Πώς διαδόθηκε ο ρόλος τους κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Πάντως σα μια μόδα εκκωφαντική όλοι μιλούσαν για το καραβάνι των ηττημένων της αγάπης. Ενδιαφέρονταν γι αυτούς άνθρωποι της τέχνης, της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης.

Απ’ όπου περνούσαν σήμαινε συναγερμός. Οι απλοί άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους να τους προϋπαντήσουν, τους έραιναν με λουλούδια, τους έδιναν προμήθειες για τη συνέχιση του ταξιδιού τους.

Πάνω από όλα τους έδιναν κουράγιο να συνεχίσουν την πορεία τους. Τους έλεγαν ένα μεγάλο ευχαριστώ γι αυτό που έκαναν, γι αυτό που θα ήθελαν κι οι ίδιοι να κάνουν, αλλά δεν το είχαν σκεφτεί ή δεν είχαν το κουράγιο να κάνουν.

Ευγνωμοσύνη αισθάνονταν οι απλοί άνθρωποι όσο αυτή η πορεία ήταν ένα απλό, άδολο περπάτημα από έναν μικρό καταυλισμό μέχρι τα πέρατα της γης. Γιατί πού αλλού θα μπορούσαν να φτάσουν οι περιπατητές με το ρυθμό που περπατούσαν και αυξάνονταν;

Και το όργανο του Αντέλ, όλοι νόμιζαν ότι έχει κάποιο μυστικιστικό, μαγικό χαρακτήρα που έλκει τα πλήθη· μα τι μαγικό μπορεί να έχει ένα φτηνόξυλο με μια απλή χορδή από σύρμα, που σημειωτέον του είχε σπάσει του Αντέλ και την είχε αντικαταστήσει με ένα κομμάτι σύρμα που περίσσευε από μια περίφραξη;

Είπαμε πως όταν χαθεί η απλότητα αρχίζουν όλα τα προβλήματα. Κι ότι οι άνθρωποι έχουν μια μανία να καταστρέφουν τους παραδείσους τους και έπειτα να μετανιώνουν όλη τους τη ζωή γι αυτό και να μην τους είναι αρκετό.

Το ίδιο συνέβη βέβαια και με την πορεία αγάπης. Στην αρχή όλα ήταν καλά και αγνά. Γρήγορα όμως κάποιοι θέλησαν να ξεχωρίσουν εκμεταλλευόμενοι τη δημοσιότητα που είχε λάβει το γεγονός και να προβάλουν τον εαυτό τους και τις απόψεις τους. Άρχισαν  να μιλάνε, να ερμηνεύουν, να σχεδιάζουν, να υπολογίζουν και πάνω από όλα να   επιχειρούν να προσδώσουν ιδεολογία σε αυτόν τον αυθόρμητο περίπατο.

Μα  αν υπήρχε ένα χαρακτηριστικό στο ταξίδι αυτών των πονεμένων ήταν ότι αποτελούνταν  από ανθρώπους λαβωμένους, ηττημένους και γι αυτό αληθινούς και απόλυτα ελεύθερους. Γιατί τι να κρύψει ο χαμένος; Μόνο η ψυχή του τού απόμεινε· τι να φοβηθεί; Ο πόνος είναι σύντροφος πια κι όχι μαράζι.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
PC250037Νικος κεφαλονια (2)Νίκος Δ. Λευκαδίτης: Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1963. Απόφοιτος του Βαρβακείου, σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών. Ζει με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά στην Αθήνα, όπου και εργάζεται ως οδοντίατρος. Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή (Αίνιγμα, 1981, εκδόσεις Φιλιππότη), και δυο μυθιστορήματα (Ποιος Άγγελος; 2005 και Αία η ψυχή 2010- και τα δυο από τις εκδόσεις Ηλέκτρα). Υπό έκδοση βρίσκονται μια συλλογή διηγημάτων του και ένα μυθιστόρημα. Έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό του Εθνικού Ιδρύματος Β. Παύλος και βραβείο μυθιστορήματος σε πανελλήνιο διαγωνισμό της Π.Ε.Λ.

ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ ΤΩΝ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ /ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ strangeland /ΕΞΩΦΥΛΛΟ Γιάννης Παντικάκης /ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γρηγόρης Παπαδογιάννης / ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Κωστής Μαλουσάρης ΣΕΙΡΑ Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα -28 / ΕΚΤΥΠΩΣΗ Preprint  / ISBN:  978-618-5278-32-8 / ΣΕΛΙΔΕΣ 110 / ΤΙΜΗ 10 ευρώ

ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Πέρσι το καλοκαίρι– Κείμενα από το 5ο φεστιβάλ της Άμμου που έγινε το περασμένο καλοκαίρι στο Ποσείδι της Χαλκιδικής με συμμετοχή –για πρώτη φορά- και συγγραφέων από το εξωτερικό. Διηγήματα και ποιήματα με καλοκαιρινό θέμα, από τους συγγραφείς που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και διάβασαν οι ίδιοι τα κείμενά τους εκεί, στην παραλία Ποσείδι, στον χώρο του Φάρου της Κασσάνδρας. Τριάντα λογοτέχνες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, χώρες της Ευρώπης και τις Ηνωμένες Πολιτείες  δημιούργησαν για άλλη μια χρονιά την παρέα της άμμου και συμμετέχουν στην έκδοση που διακοσμεί εξώφυλλο της Αντριάνας Μίνου. Σελίδες: 108/ Τιμή: 10 ευρώ

ΓΥΡΩ ΣΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ –  ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ

Γύρω στα ΜεσάνυχταΟι εκδόσεις Παράξενες Μέρες παρουσιάζουν και φέτος μια μοναδική συλλογή από τα καλύτερα διηγήματα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Η συλλογή Γύρω στα Μεσάνυχτα, με όλα τα διηγήματα που διακρίθηκαν στο ελληνικό τμήμα του 9ου διαγωνισμού του eyelands και τα βραβεία του διεθνούς τμήματος μεταφρασμένα στα ελληνικά. Είκοσι τέσσερις  συγγραφείς από την Ελλάδα και τέσσερα βραβευμένα έργα από το διεθνές τμήμα του διαγωνισμού που εδώ και εννέα χρόνια αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους και δημοφιλείς διαγωνισμούς του είδους του στον κόσμο. Σελίδες 164/ Τιμή: 12 ευρώ

 

ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΜΕ ΦΕΤΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΩΖΟΥ – ΚΥΡΚΟΥ

Καρπούζι με φέταΟι εκδόσεις Παράξενες Μέρες παρουσιάζουν το 29ο βιβλίο της σειράς «Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα» με μια συλλογή μικρών ιστοριών της συγγραφέως Κωνσταντίνας Σώζου-Κύρκου, που έχει επανειλημμένα διακριθεί στους διεθνείς διαγωνισμούς του eyelands. Πρόκειται για ένα βιβλίο που όπως σημειώνει η δημιουργός του:

«‘Καρπούζι με Φέτα’ σημαίνει γλυκό με αλμυρό, όλες οι ευχάριστες εμπειρίες και τα συναισθήματα της ζωής μας, που έρχονται όμως σε αντιπαράθεση με τόσες άλλες δυσάρεστες στιγμές κι άσχημες πλευρές του εαυτού μας και των άλλων, συνθήκες και καταστάσεις, που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε και να κατανοήσουμε στη ζωή μας. Οι δυσκολίες των ανθρωπίνων σχέσεων που έρχονται και φεύγουν ή τελικά παραμένουν, σχέσεων δυνατών, υποστηρικτικών ή όχι, σχεδόν πάντα πολύπλοκων, ερωτικών, συγγενικών ή φιλικών, οι προσδοκίες που εκπληρώνονται ή όχι, οικογενειακά μυστικά που αναγκάζουν τα παιδιά να καλύπτονται ηθελημένα ή μη πίσω απ’ την αφέλεια και την άγνοια της ηλικίας τους, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να προστατευτούν απ’ τα κρυφά πάθη των μεγάλων, άτομα με παιδικά απωθημένα, γονείς ή σύντροφοι που κάνουν διακρίσεις ή που επιβάλλουν τα ‘θέλω’ τους, καταπνίγοντας τις επιθυμίες των συντρόφων ή των παιδιών τους, άτομα που αρνούνται να φύγουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη φύγει σαν φυσικές παρουσίες, ηλικιωμένοι γονείς που ενώ υποφέρουν από άνοια κι απώλεια μνήμης, που ενώ μυτερά κομμάτια αναμνήσεων τους αγκυλώνουν ακόμα σα σπασμένα γυαλιά, αυτοί τις αποδιώχνουν συνειδητά ή υποσυνείδητα, ενώ κάποιοι στηρίζονται ηθικά και πρακτικά απ’ τα παιδιά τους και καταφέρνουν να κρατάνε ακόμα ζωντανή την ελπίδα για αξιοπρεπή γεράματα.

Ρατσισμός, καταστροφή του περιβάλλοντος κι άλλα πολλά, αντιθέσεις και μια διαρκής πάλη του ανθρώπου για ένταξη και αποδοχή, ερωτήματα που τίθενται μέσα σ’ αυτές τις 35 μικρές ιστορίες, με σαρκαστικό και χιουμοριστικό κάποιες φορές τρόπο, άλλοτε σουρεαλιστικά, αλλά και τόσο ρεαλιστικά ταυτόχρονα, άλλοτε ωμά και αποκαλυπτικά.

 Μην περιμένετε απαντήσεις εδώ. Σκεφτείτε, και  δείτε αν μπορείτε  τους εαυτούς σας ή τους συνανθρώπους σας κάπου εδώ, ένα πάζλ χαρακτήρων διαφορετικών και καταστάσεων είναι, που συνθέτουν το γενικότερο πάζλ της ανθρώπινης ύπαρξης, της ζωής με τα πάθη, τις αγωνίες, τις προσδοκίες, τις αδυναμίες και ικανότητές του καθενός μας, ανεξαρτήτου φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, πολιτεύματος ή κουλτούρας. Μιας οικουμενικής, αλλά και διαχρονικής πραγματικότητας».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
Η IMG_1755γεννήθηκε το 1968 και μεγάλωσε σ’ ένα μικρό ορεινό χωρίο του Ξηρομέρου. Μετακόμισε στην Αθήνα το 1985 για σπουδές, όπου και μένει από τότε με το σύζυγο και τα δύο της παιδιά. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων (σχολή που ποτέ δεν συμπάθησε) και γι’ αυτό μελέτησε και απέκτησε το Diploma for Overseas Teachers of English με σκοπό να διδάξει Αγγλικά σε φροντιστήρια, που πάντα αγαπούσε. Κατόπιν σπούδασε Λογοτεχνία με το Βρετανικό Open University και πήρε το Μεταπτυχιακό της στη Δημιουργική Γραφή με το Lancaster University. Ειδικεύτηκε στη γραφή διηγημάτων και πολλά απ’ αυτά (άλλοτε γραμμένα στην Αγγλική, άλλοτε στα Ελληνικά), έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολόγια σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ άλλα έχουν διακριθεί σε διεθνείς αλλά και Ελληνικούς διαγωνισμούς. Δεν μπορεί να προσδιορίσει η να περιορίσει τη θεματολογία των ιστοριών της παρά να της δώσει τη γενικευμένη ορολογία «οτιδήποτε έχει να κάνει με την ανθρώπινη φύση, θέματα οικουμενικά και διαχρονικά, θέματα που θέτουν ερωτήματα παρά δίνουν απαντήσεις».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ
Η Μαργαρίτα Ράντεβα γεννήθηκε στη Σόφια. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών εκεί, έκανε μεταπτυχιακά στη Ζωγραφική και κατόπιν σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.  Από το 1992 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Έχει κάνει οκτώ ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της έχουν βραβευτεί σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς.  Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Συννέφιασε το άσπρο μου.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΜΕ ΦΕΤΑ Συλλογή διηγηματων της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΩΖΟΥ-ΚΥΡΚΟΥ / ΕΞΩΦΥΛΛΟ Μαργαρίτα Ράντεβα ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ strangeland  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γρηγόρης Παπαδογιάννης ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Κωστής Μαλουσάρης ΣΕΙΡΑ Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα -29 ΕΚΤΥΠΩΣΗ Preprint  ISBN:  978-618-5278-33-5 ΣΕΛΙΔΕΣ 114 ΤΙΜΗ 10 ευρώ

ΕξώφυλλοGRAND PRIZE
Marvin Baxter’s Background Music – Javi Reddy /South  Africa
PRIZES
(by submission order)
Midnight shadows -David McVey / United  Kingdom
At Last, Goodbye -Wendy Craig / New Zealand
The Banshee’s Sister –  E. F. S. Byrne /Spain
Crying all the way to the bank – Karen Keeley / Canada

SHORT LIST (by submission order)
Belonging – Judith Diamond / USA                                                                                                    One shot – David Butler/ Ireland
Memories always start around midnight – Suzanne Elvidge /United Kingdom
Huggas -Mark Perfect/United Kingdom
Red Beauty or simply Dear – Christina Demertsidou/Greece                                                 Hunter– Mariam Syrengelas /Greece
Bouzouki Magic – Diane R. Ransdell /USA
5 2 12 –  Charles Osborne / United Kingdom
The black wedding dress – Ilona krueger /Australia
The Midnight Show – Charles Venable /USA                                                                              Rick, the Drummer is No More – Alan Kennedy /Spain
On the Lookout for Bo – Kimberly Stammen /USA
Katy’s Penance –  David Mackinnon/ United Kingdom                                                    Undisclosed Desires – Efi P. / Holland        
Blue Moon – Rae Whitney / USA                                                                                                         When the bikers blow into town –  Regi Claire / United Kingdom

//

Strange Days in the world / EE –11
Printed in Greece by Preprint
ISBN: 9781700174369
cover by Strangeland

ΜΑΙΚΛ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ ΜΟΡΙΣ – ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

ΨυχαγωγικούςΜε χιούμορ, πίκρα, συχνά με οργή αλλά και μια διακριτική νοσταλγία, ο Μάικλ Ρόμπινσον Μόρις έγραψε μια σειρά από μικρές ιστορίες «Μόνο για Ψυχαγωγικούς Σκοπούς…»  με αναμνήσεις από τη ζωή του που καλύπτουν την «άχαρη» αλλά και γεμάτη προσδοκίες περίοδο από την νηπιακή ως την εφηβική ηλικία.  Τo κείμενο αυτό του χάρισε το Μεγάλο Βραβείο (κατηγορία αδημοσίευτου βιβλίου) στην πρώτη διοργάνωση των Eyelands Awards για το 2018. Έτσι μεταφράσαμε το κείμενο στα Ελληνικά αλλά ταυτόχρονα είχαμε την ευχάριστη έκπληξη να το συνοδεύσει ο συγγραφέας με ένα ακόμη κείμενο, ένα χρονικό των διακοπών του στην Κρήτη πριν από 25 περίπου χρόνια. Το κείμενο αυτό, «Η Παλαιόχωρα χωρίς μυστικά», είναι το πρώτο που γράφτηκε στο Three Rock Writers Residency Program, στη Νότια Κρήτη, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας συγγραφέων από όλο τον κόσμο που ξεκίνησαν το 2019 οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες.

Ο Michael Robinson Morris είχε τη χαρά να δει για πρώτη φορά να το όνομά του σε ένα δημοσιευμένο κείμενο στην εφημερίδα του δημοτικού σχολείου με μια μικρή ιστορία που είχε τον τίτλο «Fonda Honda». Εφέτος ένα διήγημά του δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pure Slush, στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας ενώ  κέρδισε το Μεγάλο βραβείο στα Eyelands Book Awards. Αυτή την εποχή συνεχίζει το γράψιμο ενός βιβλίου που θα περιέχει και αποσπάσματα από  το «Μόνο για Ψυχαγωγικούς Σκοπούς» μέσα σε μια ευρύτερη αφήγηση.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΌ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ
Σελίδες: 64
Τιμή: 8 ευρώ
Εξώφυλλο: Γιασεμή Παπαδογιάννη
Μετάφραση: Γρηγόρης Παπαδογιάννης
ISBN:
978-618-5278-29-8
Σειρά: Παράξενες Μέρες στον κόσμο – 10

ΟΙ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ

Συγκάτοικοι.jpgΤο συλλογικό βιβλίο: «Οι συγκάτοικοι», δημιουργήθηκε από το 4ο Εργαστήρι Γραφής ‘’Γράφουμε Ιστορίες’’ των εκδόσεων Παράξενες Μέρες. Πέντε γυναίκες συγγραφείς που είχαν τη διάθεση και την επιμονή να συνεχίσουν να εργάζονται για ενάμισι περίπου χρόνο, έγραψαν συλλογικά ένα μυθιστόρημα που μιλάει για την ιστορία μιας παρέας στη σύγχρονη Αθήνα. Η αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από την ιστορία πέντε νέων ανθρώπων που συναντιούνται τυχαία σε έναν εργασιακό χώρο αλλά η συνάντηση αυτή θα καθορίσει τα επόμενα βήματα στην ζωή τους για τα επόμενα χρόνια.  Συγγραφείς του βιβλίου:  Κατερίνα Αλεξίου, Ευγενία Ασλανίδου, Βασιλική Γεωργαντζόγλου, Φανή Δούμα και Γεωργία Συσκάκη, που »συγκατοίκησαν» στο εργαστήρι και συνεργάστηκαν στενά επαναλαμβάνοντας ένα πείραμα συλλογικής γραφής που ξεκίνησε και συνεχίζεται ακόμη από τις Παράξενες Μέρες. Και -το τρίτο βιβλίο πλέον- αποδεικνύει ότι είναι ένα πείραμα εξαιρετικά πετυχημένο.

ΣΕΛΙΔΕΣ: 92/ ΤΙΜΗ 10 ευρώ/ ΣΕΙΡΑ: παράξενες μέρες & γράφουμε ιστορίες -3 /
ISBN: 978-618-5278-26-7

     

ΣΤΕΛΛΑ ΔΕΔΕ – Η ΝΥΧΤΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ
Συλλογή μικρών ιστοριών

Πρώτος τίτλος για το 2019! Οι Παράξενες Μέρες ξεκινούν τη χρονιά με το βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης Στέλλας Δέδε «Η νύχτα κοιμάται». Είναι μια συλλογή μικρών ιστοριών με έντονη ποιητική διάθεση. Με δικά της λόγια:

Η νύχτα κοιμάται - για εκδήλωση«Ξεκινώντας αυτή την περιπέτεια της γραφής και από τη στιγμή που η έμπνευση πυροδότησε τη φαντασία μου και ξετυλίχτηκαν όλα τα συναισθήματα, οι εικόνες έγιναν λέξεις, χείμαρρος ορμητικός που κανένα φράγμα δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Κι όταν αυτό συνέβη, το αποτέλεσμα ήταν λυτρωτικό. Το σίγουρο είναι πως την βίωσα ως ένα συναρπαστικό ταξίδι. Ξέρετε, καμιά φορά τα ωραιότερα ταξίδια είναι τα νοερά, εκείνα του νου και της καρδιάς, που πραγματοποιούνται με όχημα τη φαντασία μας. Ελπίζω να το νιώσετε με ανάλογο τρόπο μέσα από την ανάγνωση των ιστοριών» –  Στέλλα Δέδε

Βιογραφικό συγγραφέως   

Η Στέλλα Δέδε γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική      Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της Αγγλικής και       της  Γαλλικής γλώσσας και με μεταφράσεις κειμένων. Εργάζεται εδώ και χρόνια στη      Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια αγγλικών και ενίοτε ιστορίας και συντονίζει   προγράμματα Εράσμους. Παρακολούθησε σεμινάρια διαδραστικής γραφής στο Μικρό       Πολυτεχνείο με τον Γ. Φλωράκη. Η ποιητική της συλλογή »Εντροπία» απέσπασε το 3ο       βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης το 2018 και το ποίημά της »Ανοιξιάτικα       ρετάλια» κέρδισε την 5η θέση σε διαγωνισμό ποίησης, επίσης το 2018. Ποιήματά της       έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό »Εποχή». Η Στέλλα Δέδε διακρίθηκε στον 8ο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος του eyelands αφού το διήγημα της »Αμετανόητος»μπήκε στην Επιλογή και θα δημοσιευθεί το Μάιο 2019 στο λογοτεχνικό περιοδικό. Επίσης συμμετέχει στο 5ο Συλλογικό Εργαστήρι Γραφής »Γράφουμε Ιστορίες» που διοργανώνουν οι Παράξενες Μέρες.

Το βιβλίο έχει εξώφυλλο της Αντριάνας Μίνου και σχέδια του Γιάννη Παντικάκη ΣΕΛΙΔΕΣ: 108 / / ISBN: 978-618-5278-23-6/ ΤΙΜΗ: 10 ευρώ

Φθινόπωρο/Χειμώνας 2018/2019

Αντριάνα Μίνου /αλλουterra/ κείμενα/ζωγραφική/μουσική
αλλούτεραΠέντε χρόνια μετά τα Παιδικά Νουάρ και ένα μετά το Ονειρωρυχείο, η Αντριάνα Μίνου μας προσφέρει το νέο της βιβλίο, που αυτή τη φορά δεν είναι απλώς ένα ακόμη κομμάτι του μαγικού ποιητικού της κόσμου αλλά ένα σύνθετο παζλ από διαφορετικές μορφές τέχνης όπου η ποίηση συναντάει τη  ζωγραφική και οι δύο μαζί ενώνονται με τη μουσική. Με τα λόγια της συγγραφέως:
…κάθε ιστορία αποτελείται από ένα κείμενο, μια εικόνα κι ένα ηχητικό τοπίο μέσα από τα οποία ο αναγνώστης μπορεί να φτιάξει και να βιώσει μέσα στο δικό του μυαλό τη δική του εκδοχή της αλλουterra. Κι ύστερα να τη νιώσει να ξεγλιστράει έτσι όπως μας ξεγλιστράνε τα όνειρα, κάπως μελαγχολικά αλλά και με μια υπόσχεση ͘ πως πάντα θα υπάρχει ένα μυστικό μέρος όπου μπορούμε ανά πάσα στιγμή να επανεφευρίσκουμε τον εαυτό μας.

σειρά: παράξενες μέρες στην Ελλάδα-24 / Σχεδιασμός έκδοσης: Κωστής Μαλουσάρης / Σελίδες 62 (με 18 πίνακες της Αντριάνας Μίνου) / τιμή 10 ευρώ/
ISBN: 978-618-5278-21-2
Τα κείμενα, οι ζωγραφιές και η μουσική δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα Ασσόδυο /http://1-2.gr/

Απόσπασμα της αλλουterra δημοσιεύτηκε στο καναδέζικο περιοδικό anti-languorous / soundbite το Δεκέμβρη του 2018 και θα συμπεριληφθεί και σε έντυπη έκδοση του περιοδικού στις αρχές του 2019

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ / Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΓΗΜεγάλη φυγή

Έκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού – απόσπασμα

…Σας καλώ λοιπόν να γυρίσετε το συντομότερο πίσω στα σπίτια σας. Οργανώνουμε μια τεράστια προσπάθεια επαναφοράς των Ελλήνων στις θέσεις τους. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας και δεν θα αφήσετε την χώρα άδεια. Δεν μας αξίζει μια άδεια χώρα. Κι άλλες χώρες είχαν προβλήματα αλλά κανείς δεν έφυγε με τη θέλησή του. Αν χρειαστεί θα σας αναζητήσουμε ακόμη και στις ευρωπαϊκές χώρες όπου με ειδικές διακρατικές συμφωνίες έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια επιστροφής. Πιστεύω ότι αυτή η μεγάλη εκδρομή έχει εκπληρώσει το σκοπό της πλέον. Πήραμε το μήνυμα και αυτό θα φανεί τους επόμενους μήνες με την πρόνοια ειδικά για τις ασθενέστερες τάξεις. Δεν είναι δυνατό αυτή την ώρα που σας χρειαζόμαστε όλους να τριγυρνάτε με σακκίδια στην ευρώπη. Έχετε σπίτι, έχετε χώρα, έχετε καθήκοντα που αφήσατε πίσω. Και θα έρθετε πίσω, το υπόσχομαι σε όλους τους συμπατριώτες σας που έχουν μείνει εδώ. Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει αυστηρότερα μέτρα σε όσους εκδρομείς επιμένουν να μείνουν πίσω. Κανείς δεν θα μείνει πίσω. Γυρίστε τώρα στα σπίτια σας. Να ξέρετε ότι έχουμε τον τρόπο να σας κάνουμε να γυρίσετε. Η εικόνα της άδειας χώρας δεν τιμά κανένα. Αντίθετα θα έλεγα ότι μας προσβάλλει και μας αφήνει έκθετους σε κάθε λογής εχθρούς που έχουμε. Ελληνίδες και Έλληνες για όλους υπάρχει μια θέση στην πρόοδο. Γυρίστε πίσω τώρα. Η εκδρομή τελείωσε. Η χώρα σας περιμένει. Σας περιμένουμε όλοι να γυρίσετε. Ελάτε να κάνουμε όλοι μαζί Χριστούγεννα στην Ελλάδα, στην πατρίδα μας. Ευχαριστώ.

Μια νουβέλα για τη σύγχρονη Ελλάδα από τον Γρηγόρη Παπαδογιάννη

ISBN: 978-618-5278-22-9/ Σελίδες 122/ Τιμή 10 ευρώ