νέες κυκλοφορίες

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

2019

ΜΑΙΚΛ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ ΜΟΡΙΣ – ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

ΨυχαγωγικούςΜε χιούμορ, πίκρα, συχνά με οργή αλλά και μια διακριτική νοσταλγία, ο Μάικλ Ρόμπινσον Μόρις έγραψε μια σειρά από μικρές ιστορίες «Μόνο για Ψυχαγωγικούς Σκοπούς…»  με αναμνήσεις από τη ζωή του που καλύπτουν την «άχαρη» αλλά και γεμάτη προσδοκίες περίοδο από την νηπιακή ως την εφηβική ηλικία.  Τo κείμενο αυτό του χάρισε το Μεγάλο Βραβείο (κατηγορία αδημοσίευτου βιβλίου) στην πρώτη διοργάνωση των Eyelands Awards για το 2018. Έτσι μεταφράσαμε το κείμενο στα Ελληνικά αλλά ταυτόχρονα είχαμε την ευχάριστη έκπληξη να το συνοδεύσει ο συγγραφέας με ένα ακόμη κείμενο, ένα χρονικό των διακοπών του στην Κρήτη πριν από 25 περίπου χρόνια. Το κείμενο αυτό, «Η Παλαιόχωρα χωρίς μυστικά», είναι το πρώτο που γράφτηκε στο Three Rock Writers Residency Program, στη Νότια Κρήτη, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας συγγραφέων από όλο τον κόσμο που ξεκίνησαν το 2019 οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες.

Ο Michael Robinson Morris είχε τη χαρά να δει για πρώτη φορά να το όνομά του σε ένα δημοσιευμένο κείμενο στην εφημερίδα του δημοτικού σχολείου με μια μικρή ιστορία που είχε τον τίτλο «Fonda Honda». Εφέτος ένα διήγημά του δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pure Slush, στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας ενώ  κέρδισε το Μεγάλο βραβείο στα Eyelands Book Awards. Αυτή την εποχή συνεχίζει το γράψιμο ενός βιβλίου που θα περιέχει και αποσπάσματα από  το «Μόνο για Ψυχαγωγικούς Σκοπούς» μέσα σε μια ευρύτερη αφήγηση.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΌ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ
Σελίδες: 64
Τιμή: 8 ευρώ
Εξώφυλλο: Γιασεμή Παπαδογιάννη
Μετάφραση: Γρηγόρης Παπαδογιάννης
ISBN:
978-618-5278-29-8
Σειρά: Παράξενες Μέρες στον κόσμο – 10


 

ΟΙ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ

Συγκάτοικοι.jpgΤο συλλογικό βιβλίο: «Οι συγκάτοικοι», δημιουργήθηκε από το 4ο Εργαστήρι Γραφής ‘’Γράφουμε Ιστορίες’’ των εκδόσεων Παράξενες Μέρες. Πέντε γυναίκες συγγραφείς που είχαν τη διάθεση και την επιμονή να συνεχίσουν να εργάζονται για ενάμισι περίπου χρόνο, έγραψαν συλλογικά ένα μυθιστόρημα που μιλάει για την ιστορία μιας παρέας στη σύγχρονη Αθήνα. Η αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από την ιστορία πέντε νέων ανθρώπων που συναντιούνται τυχαία σε έναν εργασιακό χώρο αλλά η συνάντηση αυτή θα καθορίσει τα επόμενα βήματα στην ζωή τους για τα επόμενα χρόνια.  Συγγραφείς του βιβλίου:  Κατερίνα Αλεξίου, Ευγενία Ασλανίδου, Βασιλική Γεωργαντζόγλου, Φανή Δούμα και Γεωργία Συσκάκη, που »συγκατοίκησαν» στο εργαστήρι και συνεργάστηκαν στενά επαναλαμβάνοντας ένα πείραμα συλλογικής γραφής που ξεκίνησε και συνεχίζεται ακόμη από τις Παράξενες Μέρες. Και -το τρίτο βιβλίο πλέον- αποδεικνύει ότι είναι ένα πείραμα εξαιρετικά πετυχημένο.

ΣΕΛΙΔΕΣ: 92/ ΤΙΜΗ 10 ευρώ/ ΣΕΙΡΑ: παράξενες μέρες & γράφουμε ιστορίες -3 /
ISBN: 978-618-5278-26-7

     

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Άνοιξη50 ιστορίες για την Άνοιξη που διακρίθηκαν στον πρόσφατο (Φεβρουάριος-Απρίλιος 2019) διαγωνισμό σύντομου διηγήματος που είναι ο 4ος και ολοκληρώνει τον »Κύκλο των εποχών», αφού έχουν προηγηθεί το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας (όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες)

Εξαιρετικές και πρωτότυπες ιστορίες συγγραφέων νέων, πρωτοεμφανιζόμενων αλλά και καταξιωμένων από όλη την Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού (Βέλγιο, Γερμανία, ΗΠΑ) και την Κύπρο που δημιούργησαν τον απόλυτο λογοτεχνικό »οδηγό» για να ταξιδεύετε σε μια άνοιξη που δεν τελειώνει ποτέ.

ΣΕΛΙΔΕΣ 108/ ΤΙΜΗ: 10 ευρώ / ΣΕΙΡΑ: παράξενες μέρες συλλογές – 19
ISBN: 978-618-5278-27-4
Με ένα υπέροχο εξώφυλλο της Αντριάνας Μίνου

ΠΕΣ ΜΟΥ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΕΨΙΛΟΝ

Συλλογή διηγημάτων και ποιήματα του Νίκου Μεντζίνη

Πες μου μια λέξηΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Τούτα τα διηγήματα μοιράζομαι μαζί σας. Γιατί, ο γραπτός λόγος από τη φύση του, είναι «κοινωνικός», θέλει να μοιραστεί με άλλους ανθρώπους, να χαριεντιστεί μαζί τους, να τους «δοθεί» και να γίνει κτήμα των άλλων.

Έτσι είναι. Οι λέξεις, οι προτάσεις, τα κείμενά μας, είναι σαν τις άπιστες γυναίκες. Θέλουν τα μάτια των άλλων να τις θαυμάζουν, να τις γδύνουν από τα επιφανειακά στολίδια τους, να τις κάνουν δικές τους. Περιμένουν τον ανυποψίαστο αναγνώστη, που είναι έτοιμος να παρακολουθήσει μια ιστορία που δεν τον ενδιαφέρει προσωπικά, ν` αρχίσει την ανάγνωση. Και του κλείνουν το μάτι, του ανοίγονται, του στέλνουν χιλιάδες μηνύματα, τον καθοδηγούν, μέχρι να τους παραδοθεί εντελώς. Έρμαιο στα χέρια τους. Το ίδιο και ο επόμενος, ο επόμενος… κάθε ένας μοναδικός και ξεχωριστός εραστής σε αυτό το παιχνίδι στα σκιερά δάση της αφήγησης. Κι εσύ, ο γραφιάς, έρημος και μόνος, αποκομμένος από τα γραπτά σου, γεύεσαι τη χαρά της αφής του χαρτιού. Απολαμβάνεις την ηδονή της ανάγνωσης και ήδη δουλεύεις στο μυαλό σου το επόμενο θέμα που σε συγκινεί:

Διώχνεις από πάνω σου κάθε άλλη σκέψη. Αφήνεις τον περιβάλλοντα κόσμο να διαλυθεί στην ασάφεια, ανοίγεις τον υπολογιστή… και συνεχίζεις.

(απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου με λόγια του συγγραφέα)

Ο Νίκος Μεντζίνης είναι δάσκαλος. Γεννήθηκε στο Αίγιο αλλά κατοικεί μόνιμα πολλά χρόνια στο Ηράκλειο. Ασχολείται με τα κοινά, το συνδικαλισμό και παράλληλα γράφει. Έχουν εκδοθεί δύο ιστορικά του μυθιστορήματα.

ΠΕΣ ΜΟΥ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΕΨΙΛΟΝ/ Σελίδες 126/ Τιμή 12 ευρώ/
Σειρά: Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα – 26 /ISBN:  978-618-5278-24-3

ΣΤΕΛΛΑ ΔΕΔΕ – Η ΝΥΧΤΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ
Συλλογή μικρών ιστοριών

Πρώτος τίτλος για το 2019! Οι Παράξενες Μέρες ξεκινούν τη χρονιά με το βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης Στέλλας Δέδε «Η νύχτα κοιμάται». Είναι μια συλλογή μικρών ιστοριών με έντονη ποιητική διάθεση. Με δικά της λόγια:

Η νύχτα κοιμάται - για εκδήλωση«Ξεκινώντας αυτή την περιπέτεια της γραφής και από τη στιγμή που η έμπνευση πυροδότησε τη φαντασία μου και ξετυλίχτηκαν όλα τα συναισθήματα, οι εικόνες έγιναν λέξεις, χείμαρρος ορμητικός που κανένα φράγμα δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Κι όταν αυτό συνέβη, το αποτέλεσμα ήταν λυτρωτικό. Το σίγουρο είναι πως την βίωσα ως ένα συναρπαστικό ταξίδι. Ξέρετε, καμιά φορά τα ωραιότερα ταξίδια είναι τα νοερά, εκείνα του νου και της καρδιάς, που πραγματοποιούνται με όχημα τη φαντασία μας. Ελπίζω να το νιώσετε με ανάλογο τρόπο μέσα από την ανάγνωση των ιστοριών» –  Στέλλα Δέδε

Βιογραφικό συγγραφέως   

Η Στέλλα Δέδε γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική      Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της Αγγλικής και       της  Γαλλικής γλώσσας και με μεταφράσεις κειμένων. Εργάζεται εδώ και χρόνια στη      Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια αγγλικών και ενίοτε ιστορίας και συντονίζει   προγράμματα Εράσμους. Παρακολούθησε σεμινάρια διαδραστικής γραφής στο Μικρό       Πολυτεχνείο με τον Γ. Φλωράκη. Η ποιητική της συλλογή »Εντροπία» απέσπασε το 3ο       βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης το 2018 και το ποίημά της »Ανοιξιάτικα       ρετάλια» κέρδισε την 5η θέση σε διαγωνισμό ποίησης, επίσης το 2018. Ποιήματά της       έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό »Εποχή». Η Στέλλα Δέδε διακρίθηκε στον 8ο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος του eyelands αφού το διήγημα της »Αμετανόητος»μπήκε στην Επιλογή και θα δημοσιευθεί το Μάιο 2019 στο λογοτεχνικό περιοδικό. Επίσης συμμετέχει στο 5ο Συλλογικό Εργαστήρι Γραφής »Γράφουμε Ιστορίες» που διοργανώνουν οι Παράξενες Μέρες.

Το βιβλίο έχει εξώφυλλο της Αντριάνας Μίνου και σχέδια του Γιάννη Παντικάκη ΣΕΛΙΔΕΣ: 108 / / ISBN: 978-618-5278-23-6/ ΤΙΜΗ: 10 ευρώ

Φθινόπωρο/Χειμώνας 2018/2019

Αντριάνα Μίνου /αλλουterra/ κείμενα/ζωγραφική/μουσική
αλλούτεραΠέντε χρόνια μετά τα Παιδικά Νουάρ και ένα μετά το Ονειρωρυχείο, η Αντριάνα Μίνου μας προσφέρει το νέο της βιβλίο, που αυτή τη φορά δεν είναι απλώς ένα ακόμη κομμάτι του μαγικού ποιητικού της κόσμου αλλά ένα σύνθετο παζλ από διαφορετικές μορφές τέχνης όπου η ποίηση συναντάει τη  ζωγραφική και οι δύο μαζί ενώνονται με τη μουσική. Με τα λόγια της συγγραφέως:
…κάθε ιστορία αποτελείται από ένα κείμενο, μια εικόνα κι ένα ηχητικό τοπίο μέσα από τα οποία ο αναγνώστης μπορεί να φτιάξει και να βιώσει μέσα στο δικό του μυαλό τη δική του εκδοχή της αλλουterra. Κι ύστερα να τη νιώσει να ξεγλιστράει έτσι όπως μας ξεγλιστράνε τα όνειρα, κάπως μελαγχολικά αλλά και με μια υπόσχεση ͘ πως πάντα θα υπάρχει ένα μυστικό μέρος όπου μπορούμε ανά πάσα στιγμή να επανεφευρίσκουμε τον εαυτό μας.

σειρά: παράξενες μέρες στην Ελλάδα-24 / Σχεδιασμός έκδοσης: Κωστής Μαλουσάρης / Σελίδες 62 (με 18 πίνακες της Αντριάνας Μίνου) / τιμή 10 ευρώ/
ISBN: 978-618-5278-21-2
Τα κείμενα, οι ζωγραφιές και η μουσική δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα Ασσόδυο /http://1-2.gr/

Απόσπασμα της αλλουterra δημοσιεύτηκε στο καναδέζικο περιοδικό anti-languorous / soundbite το Δεκέμβρη του 2018 και θα συμπεριληφθεί και σε έντυπη έκδοση του περιοδικού στις αρχές του 2019

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ / Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΓΗΜεγάλη φυγή

Έκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού – απόσπασμα

…Σας καλώ λοιπόν να γυρίσετε το συντομότερο πίσω στα σπίτια σας. Οργανώνουμε μια τεράστια προσπάθεια επαναφοράς των Ελλήνων στις θέσεις τους. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας και δεν θα αφήσετε την χώρα άδεια. Δεν μας αξίζει μια άδεια χώρα. Κι άλλες χώρες είχαν προβλήματα αλλά κανείς δεν έφυγε με τη θέλησή του. Αν χρειαστεί θα σας αναζητήσουμε ακόμη και στις ευρωπαϊκές χώρες όπου με ειδικές διακρατικές συμφωνίες έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια επιστροφής. Πιστεύω ότι αυτή η μεγάλη εκδρομή έχει εκπληρώσει το σκοπό της πλέον. Πήραμε το μήνυμα και αυτό θα φανεί τους επόμενους μήνες με την πρόνοια ειδικά για τις ασθενέστερες τάξεις. Δεν είναι δυνατό αυτή την ώρα που σας χρειαζόμαστε όλους να τριγυρνάτε με σακκίδια στην ευρώπη. Έχετε σπίτι, έχετε χώρα, έχετε καθήκοντα που αφήσατε πίσω. Και θα έρθετε πίσω, το υπόσχομαι σε όλους τους συμπατριώτες σας που έχουν μείνει εδώ. Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει αυστηρότερα μέτρα σε όσους εκδρομείς επιμένουν να μείνουν πίσω. Κανείς δεν θα μείνει πίσω. Γυρίστε τώρα στα σπίτια σας. Να ξέρετε ότι έχουμε τον τρόπο να σας κάνουμε να γυρίσετε. Η εικόνα της άδειας χώρας δεν τιμά κανένα. Αντίθετα θα έλεγα ότι μας προσβάλλει και μας αφήνει έκθετους σε κάθε λογής εχθρούς που έχουμε. Ελληνίδες και Έλληνες για όλους υπάρχει μια θέση στην πρόοδο. Γυρίστε πίσω τώρα. Η εκδρομή τελείωσε. Η χώρα σας περιμένει. Σας περιμένουμε όλοι να γυρίσετε. Ελάτε να κάνουμε όλοι μαζί Χριστούγεννα στην Ελλάδα, στην πατρίδα μας. Ευχαριστώ.

Μια νουβέλα για τη σύγχρονη Ελλάδα από τον Γρηγόρη Παπαδογιάννη

ISBN: 978-618-5278-22-9/ Σελίδες 122/ Τιμή 10 ευρώ

ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ

αποσκευέςΗ συλλογή με τα διηγήματα που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν στον πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος του eyelands με θέμα «Αποσκευές». Όλα τα διηγήματα της μικρής λίστας του ελληνικού τμήματος και σε μετάφραση τα τρία πρώτα βραβεία του αγγλόφωνου τμήματος.
29 ιστορίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέμα τις αποσκευές… Ταξιδέψτε μαζί με τις καλύτερες ιστορίες της χρονιάς!

Πρώτη παρουσίαση: Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, 11:30, Polis Art cafe, Αθήνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ: Γρηγόρης Παπαδογιάννης / ΕΞΩΦΥΛΛΟ: πίνακας  της Αντριάνας Μίνου ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Κωστής Μαλουσάρης /ΣΕΙΡΑ: Παράξενες Μέρες συλλογές – 18 /ISBN: 978-618-5278-18-2/ ΣΕΛΙΔΕΣ : 170 /ΤΙΜΗ:12 ευρώ  

LUGGAGE
luggage (s).jpgΗ αγγλόφωνη συλλογή με τα διηγήματα που μπήκαν στη μικρή λίστα του 8ου διεθνούς διαγωνισμού. Συγγραφείς από όλο τον κόσμο έστειλαν τις ιστορίες τους στον διαγωνισμό του eyelands και δημιούργησαν μια μοναδική συλλογή γεμάτη αποσκευές,  και ταξίδια!

ΤΙΜΗ:12 ευρώ / ΣΕΛΙΔΕΣ: 160

 

 

ΤΟ ΚΕΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΡΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΒΑΘΡΑΣ

ΣυρμόςΜια μοναδική συλλογή ιστοριών από τον Θωμά Μυλωνά, τον πρώτο νικητή του περυσινού διεθνούς διαγωνισμού διηγήματος του eyelands με θέμα «Παράξενοι έρωτες».
Η συλλογή περιλαμβάνει όλα τα διηγήματα που συγγραφέα που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν τα τελευταία χρόνια στους διαγωνισμούς του eyelands αλλά και σενάρια, θεατρικά μονόπρακτα, μονόλογους, χρονογραφήματα με όχημα ένα αστείρευτο χιούμορ που διατρέχει τη συλλογή από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα! Μια εξαιρετική συλλογή από έναν σημαντικό αν και πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα!
ΣΕΛΙΔΕΣ:108, ΤΙΜΗ: 10 ευρώ, ΣΧΕΔΙΑ: Σοφία Μυλωνά & μια ζωγραφιά του μικρού Αζί.
ISBN: 978-618-5278-17-5

DREAMS
dream s44 ιστορίες με όνειρα από τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό σύντομου διηγήματος που διοργάνωσαν το 2018 το περιοδικό eyelands και οι εκδόσεις παράξενες μέρες Αφηγούνται τα όνειρά τους συγγραφείς από όλο τον κόσμο!

πρώτο βραβείο: 
Coconut octopus – Mandy-Suzanne Wong /Bermuda
ισότιμα βραβεία
Dream a Little Dream -D.J. Kramer /USA
Dream companion/ Paul Budd /United Kingdom
Nostalgia Dreaming – Nicolle Rotilli Serra /United Kingdom
//ΣΕΛΙΔΕΣ 102/ ΤΙΜΗ : 8 ευρώ

Η συλλογή θα διατίθεται όπως όλες οι αγγλόφωνες εκδόσεις μας και από το amazon.com σε  όλο τον κόσμο

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΗ
μια μέρα σαν κι αυτήΤέταρτο φεστιβάλ της άμμου στη Χιβαδόλιμνη της Μήλου.Την τελευταία μέρα του καλοκαιριού και την πρώτη του Σεπτέμβρη. Συγγραφείς και ποιητές από όλη την Ελλάδα διαβάζουν τα κείμενά τους καθισμένοι στην άμμο. Η υπέροχη μουσική των Εράν, οι θαλασσινές φωτογραφίες της Μάντης Λυκερίδου τους συντροφεύουν. Άλλη μια καλοκαιρινή συνάντηση στην παραλία κάποιου νησιού. Άλλη μια …ουτοπική ιδέα που έγινε πραγματικότητα. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά!
Αυτά τα κείμενα της άμμου κυκλοφορούν τώρα σε μια συλλογή των εκδόσεων παράξενες μέρες. Συμμετέχουν 22 συγγραφείς και ποιητές. Θέμα: «Μια μέρα σαν κι αυτή».

Πρώτη παρουσίαση: Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, 17:30, Polis Art cafe, Αθήνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γρηγόρης Παπαδογιάννης / ΕΞΩΦΥΛΛΟ: πίνακας  της Αντριάνας Μίνου ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Κωστής Μαλουσάρης /ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ: strangeland /ΣΕΙΡΑ: Παράξενες Μέρες συλλογές – 17 /ISBN: 978-618-5278-20-5/ ΣΕΛΙΔΕΣ : 90 /ΤΙΜΗ:8 ευρώ

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018


ΠΟΛ ΑΝΤΚΙΝ – ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΣΕΙΡΗΝΩΝ

ΣειρήνεςΈνα εξαιρετικό μυθιστόρημα με έντονο το ελληνικό στοιχείο, από έναν συγγραφέα που βραβεύτηκε το 2012 στον διεθνή διαγωνισμό του eyelands. Το βιβλίο ξεκινάει με ένα ανέμελο ταξίδι αναψυχής μιας νεαρής γυναίκας από την Ισπανία στην Ελλάδα για το καλοκαίρι. Το ταξίδι όμως της επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και η παραμονή της στο νησί Ναυσικά θα αλλάξει με δραματικό τρόπο τη ζωή της.  O Πολ Άντκιν τοποθετεί τους ήρωές του σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου, ένα σκηνικό που γνωρίζει όσο ελάχιστοι ξένοι συγγραφείς, αφού επισκέπτεται την χώρα μας και ιδιαίτερα τα νησιά συνεχώς επί δύο δεκαετίες. Έτσι έχει το σπάνιο χάρισμα να μπορεί να απεικονίσει την ελληνική πραγματικότητα με τρόπο που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Η ιδέα για αυτό το «ελληνικό βιβλίο» διαμορφώθηκε γύρω στο 2004, το έτος κατά το οποίο έλαβε χώρα η αφήγηση. Σε πνευματικό και λογοτεχνικό επίπεδο «Το κάλεσμα των Σειρήνων» είναι πραγματικά μια επιστροφή στην Οδύσσεια του Ομήρου, μέσω του Οδυσσέα του Τζόις. Με απασχόλησε πολύ η ιδέα της ανάγκης να διατηρηθεί το πνεύμα εκείνων των πραγμάτων που μπορεί, με την πρώτη ματιά, να μοιάζουν παρωχημένα και περιττά. Για μένα, το Αιγαίο είναι ένα πολύτιμο, όμορφο και μαζί μελαγχολικό μέρος. Ένα μέρος που δεν φαίνεται πλέον να έχει νόημα στον κόσμο μας, και όμως, στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα λίγα μέρη που απομένουν τα οποία εξακολουθούν να έχουν νόημα.

Γι’ αυτό επιστρέφω εκεί, χρόνο με το χρόνο.

Υπάρχει πολύ βαθιά αγάπη και αγωνία σε αυτό το βιβλίο. Ελπίζω ότι ο Έλληνας αναγνώστης θα έχει μια θετική και ευχάριστη εμπειρία διαβάζοντάς το και ότι αυτή η άποψη ενός ξένου που υπάρχει εδώ κατάφερε να αποτυπώσει λίγη από την αλήθεια αυτής της σκουρόχρωμης σαν το κρασί θάλασσας που αγαπά τόσο πολύ και που τον εμπνέει συνέχεια και σταθερά.

                                                     Πολ Ντέιβιντ Άντκιν

Παράξενες Μέρες στον κόσμο –09 /Μετάφραση: Γρηγόρης Παπαδογιάννης /Επιμέλεια: Κωστής Μαλουσάρης /Εξώφυλλο: πίνακας του Γιάννη Πετράκη /
Σελίδες: 236 / Τιμή: 10 ευρώ/

ISBN: 978-618-5278-14-4

Άνοιξη 2018

ΦΥΛΑΞΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ

Το μυθιστόρημα «Φυλάξου από τον σκύλο» του θεσσαλονικιού συγγραφέα Χριστόδουλου Δ-Α Λιτζερίνου βραβεύτηκε στον δεύτερο πανελλήνιο διαγωνισμό μυθιστορήματος των εκδόσεων Παράξενες Μέρες.

Φυλάξου από τον σκύλοΤο μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε μια παράξενη χώρα που μοιάζει πολύ με τη δική μας χωρίς ποτέ να υπάρχει το στοιχείο της ταύτισης. Είναι άραγε πιο αστεία αυτή η εικόνα εκείνης της χώρας και των ανθρώπων που μας μοιάζουν. Είναι μήπως πιο δραματική; Θα έλεγα ότι είναι απλώς πιο λογοτεχνική και –μέσα στην ιλαροτραγωδία που υφαίνει συνθέτοντας είδη λογοτεχνικά και διαπλέκοντας πολύ οικείες και εντελώς φανταστικές εικόνες, όνειρα, ελάχιστα θαύματα και πολλά τραύματα καταφέρνει μας παρουσιάσει ταυτόχρονα την πραγματκότητα όπως είναι, όπως δεν θα ‘πρεπε να είναι κι όπως ανησυχούμε ότι θα γίνει. Γιατί αυτό είναι το χαρακτηριστικό κάθε καλού βιβλίου κάθε σημαντικού λογοτεχνικού έργου. Να μετατρέπει την επιστημονική ή όποια άλλη φαντασία σε πραγματικότητα. Άλλοτε θαυμαστή και άλλοτε οδυνηρή. Αλλά πάντα, όπως εδώ σε αυτό το βιβλίο πιο αληθινή από τις περισσότερες αλήθειες που ξέρουμε. Από τις αλήθειες που μας …ενημερώνουν απο τις αλήθειες που μας εξαγριώνουν, από τις αλήθειες που μας υπόσχονται τάχα τις καλύτερες μέρες. Πάει όμως λίγο παραπέρα, εκεί που μόνο η λογοτεχνία μπορεί να πάει. Πάει πιο πέρα ακόμη κι από την αλήθεια –αν υπάρχει τέτοιο πράγμα- γιατί ο πραγματικός συγγραφέας πρέπει έχει υποχρέωση να επινοήσει τη δική του αλήθεια, το δικό του δρόμο. Όταν είναι επιδέξιος μπορεί να δημιουργήσει και τον δικό του μικρό-κοσμο. Αυτό γίνεται στο βιβλίο του Χριστόδουλου Λιτζερίνου που ξεχώρισε μέσα από εκατοντάδες συμμετοχές στον δεύτερο διαγωνισμό μυθιστορήματος και πήρε το πρώτο και μοναδικό βραβείο.

Ο Χριστόδουλος Δ-Α Λιτζερίνος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος. Διηγηματά του έχουν βραβευθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και δημοσιευθεί σε περιοδικά. Συμμετείχε με ένα διήγημά του στο συλλογικό έργο «Παράξενες Μέρες στη Θεσσαλονίκη» το 2016 αλλά και στις συλλογές «Παράξενοι Έρωτες» και «Μικρές επαναστάσεις» το 2017. Αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Σειρά: Παράξενες μέρες στην Ελλάδα – 21 / Σελίδες: 160 / Σχήμα: 14 επί 21 / Τιμή: 12 ευρώ / εξώφυλλο : πίνακας του Γιάννη Πετράκη / ISBN: 978-618-5278-5278-12-0

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Συλλογή ΗράκλειοΗ συλλογή με τα διηγήματα που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό που διοργανώσαμε το 2017 στη σειρά των διαγωνισμών «Παράξενες Μέρες στις πόλεις». Περιέχει ιστορίες αφιερωμένες στην πόλη του Ηρακλείου από συγγραφείς που κατάγονται, διαμένουν ή έχουν ζήσει στην πόλη.
Αυτό είναι ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από ζωή, ηρακλειώτικη ζωή. Οι ιστορίες του απλώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης, οι αφηγήσεις της σχηματίζουν την εικόνα μιας πόλης γεμάτης αγαπημένα σημεία, μιλάνε για τις ομορφιές, τις ασχήμιες, την περηφάνια της αλλά και τις πληγές της. Με την ίδια δύναμη που περιγράφουν το χώρο διατρέχουν και το χρόνο, από την εποχή του Χάνδακα ως σήμερα κι ακόμη κάποιοι/ες συγγραφείς στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον.

Αυτός ήταν ο σκοπός μας, όπως έγινε και με τη Θεσσαλονίκη: να φτιάξουμε ένα βιβλίο  που να αποτυπώνει τον χαρακτήρα της πόλης, να αφηγείται την καθημερινότητα, να μιλάει για την Ιστορία της και πάνω από όλα για τις μικρές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που έζησαν και ζουν σε αυτήν. Το καταφέραμε, χάρη στο ταλέντο των συγγραφέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Γραφή ποιητική ή χιουμοριστική γραφή ευαίσθητη ή κοφτερή, χαμηλότονη ή προκλητική, γλώσσα σύγχρονη καθημερινή ή διαποτισμένη από τη μακραίωνη λογοτεχνική ιστορία του νησιού ή την μαγεία της ντοπιολαλιάς, όλα συνυπάρχουν εδώ όπως συνυπάρχουν στην πόλη ένα σωρό διαφορετικές επιδράσεις και προσμίξεις, θαύματα και τραύματα στο πέρασμα του χρόνου.

Οι συγγραφείς (με σειρά υποβολής του διηγήματος) και τα έργα τους είναι:

 1. Κωνσταντίνος Σύρμος – Πορφυρό νερό
 2. Μιχάλης Τζανάκης – Βαθιά χαραγμένες λέξεις
 3. Μανώλης Κριτσωτάκης -Στεριά και γύρω γύρω θάλασσα
 4. Μιχάλης Αλμπάτης – Ο άνδρας που έκλαιγε
 5. Νίκος Μεντζίνης – Πορτρέτο
 6. Αρετούσα Ιερωνυμάκη – Ηράκλειο, 10ετία του 50
 7. Ευρυδίκη-Αντωνία Φουρναράκη – Σταγόνες
 8. Νίκος Τσαπάρας – Η περίπτωση
 9. Σοφία Νικολιδάκη – Το μαύρο πόλο
 10. Ιωάννα Παρασύρη – Απαγορεύεται η κολύμβηση
 11. Γρηγόρης Γαλιατσάτος – Crexit
 12. Αντωνία Αντωνίου– Έπαιξε ποτέ ζάρια ο Θεός, Άλμπερτ;
 13. Νίκος Χρυσοχόος– Σούρουπο στην πλατεία Δασκαλογιάννη
 14. Χρήστος Κωνσταντουδάκης – Όνειρο θερινής νύχτας
 15. Χ.Ι.Ε. Σάντος – Οι επιστροφές του Ερρίκου-Ιωάννη και τρεις μικροί διαλογοι
 16. Εύη Σκουληκάρη – Στη χώρα
 17. Μαρία Σφακιανάκη – Το δικό μου Ηράκλειο
 18. Ισίδωρος Παπαδάκης – Κόκκινος τοίχος
 19. Laina Gardiner MacRae – Θ’ αφήσεις το όνομά μου να σβήσει;
 20. Elena Duff – Αδέσποτη γάτα
Σειρά: Παράξενες μέρες συλλογές – 16 / Σελίδες: 108 / Σχήμα: 14 επί 21 / Τιμή: 10 ευρώ / εξώφυλλο : πίνακας του Mathew Halpin / Το βιβλίο περιέχει και δύο σχέδια της συγγραφέως / ISBN: 978-618-5278-13-7