Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα

         ΣΕΙΡΑ: ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

   ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΡΙΚΟΥΔΗΣ
   Εκεί που δεν το περιμένεις

 Με εξώφυλλο και τέσσερα χαρακτικά του ζωγράφου Mathew Halpin

 ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ.jpgΤριάντα τρία διηγήματα, τριάντα τρεις αφηγήσεις που μιλούν με λίγες συνήθως λέξεις, για πρόσωπα και πράγματα οικεία. Εκεί που δεν το περιμένεις όμως οι ήρωες γίνονται απρόβλεπτοι, οι καταστάσεις ασυνήθιστες και οι μικρές  ή μεγάλες ανατροπές σου στήνουν ενέδρα ανάμεσα στις γραμμές. Πρώτο βιβλίο του Αντώνη Τσιρικούδη  που έχει  πολλές διακρίσεις ήδη σε διαγωνισμούς αλλά και συμμετοχή με διηγήματά του σε πολλές συλλογές μας στις Παράξενες Μέρες αλλά και στο Εργαστήρι Συγγραφής και στο Φεστιβάλ της Άμμου.

« Τα τριάντα τρία διηγήματα της συλλογής είναι προϊόν παρατήρησης του περιβάλλοντος χώρου και, κυρίως, του εαυτού μου.  Με αφορμή κάποιο περιστατικό γράφω μία ιστορία, δίνοντας τη δική μου εκδοχή, οδηγώντας το σε μία λύση που πιστεύω ότι εξυπηρετεί τη μυθοπλασία και το κάνει άξιο καταγραφής. Αυτό, βέβαια, θα το κρίνεις εσύ. Οι ήρωες είναι πρόσωπα φανταστικά. Αν διακρίνεις σε κάποιους χαρακτηριστικά δικά σου, τότε θα έχω πετύχει το στόχο μου».

Ο Αντώνης γεννήθηκε σε ένα χωριό της βόρειας Ελλάδας, κοντά στην Κομοτηνή, το 1976. Αφού έζησε για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, κατέληξε στην Κρήτη με τον Τίγρη, τη Μπέτυ, και τον Μαθιό. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ειδική Αγωγή, ταξίδεψε κι έμαθε γλώσσες. Διηγήματα του έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς κι έχουν εκδοθεί. Συμμετέχει στη συγγραφή ενός συλλογικού μυθιστορήματος κι έχει μεταφράσει τη Diana Torres για την ανθολογία: «Ποιήματα από το τέλος της εποχής του πετρελαίου», που εξέδωσαν οι Παράξενες Μέρες, των οποίων είναι μέλος. Πειραματίζεται, ακόμη, με το σενάριο και το θέατρο. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.

Σελίδες: 124 /Σειρά: Παράξενες μέρες στην Ελλάδα -16 / Τιμή: 10 ευρώ / ISBN: 978-618-82165-4-9 / Εξώφυλλο: strangeland

ΣΤΕΛΛΑ ΔΕΔΕ
Η ΝΥΧΤΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ

Συλλογή μικρών ιστοριών

Πρώτος τίτλος για το 2019! Οι Παράξενες Μέρες ξεκινούν τη χρονιά με το βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης Στέλλας Δέδε «Η νύχτα κοιμάται». Είναι μια συλλογή μικρών ιστοριών με έντονη ποιητική διάθεση. Με δικά της λόγια:

Η νύχτα κοιμάται - για εκδήλωση«Ξεκινώντας αυτή την περιπέτεια της γραφής και από τη στιγμή που η έμπνευση πυροδότησε τη φαντασία μου και ξετυλίχτηκαν όλα τα συναισθήματα, οι εικόνες έγιναν λέξεις, χείμαρρος ορμητικός που κανένα φράγμα δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Κι όταν αυτό συνέβη, το αποτέλεσμα ήταν λυτρωτικό. Το σίγουρο είναι πως την βίωσα ως ένα συναρπαστικό ταξίδι. Ξέρετε, καμιά φορά τα ωραιότερα ταξίδια είναι τα νοερά, εκείνα του νου και της καρδιάς, που πραγματοποιούνται με όχημα τη φαντασία μας. Ελπίζω να το νιώσετε με ανάλογο τρόπο μέσα από την ανάγνωση των ιστοριών» –  Στέλλα Δέδε

Η Στέλλα Δέδε γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική      Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της Αγγλικής και       της  Γαλλικής γλώσσας και με μεταφράσεις κειμένων. Εργάζεται εδώ και χρόνια στη      Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια αγγλικών και ενίοτε ιστορίας και συντονίζει   προγράμματα Εράσμους.  Η ποιητική της συλλογή »Εντροπία» απέσπασε το 3ο       βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης το 2018 και το ποίημά της »Ανοιξιάτικα       ρετάλια» κέρδισε την 5η θέση σε διαγωνισμό ποίησης, επίσης το 2018. Ποιήματά της       έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό »Εποχή».

Το βιβλίο έχει εξώφυλλο της Αντριάνας Μίνου και σχέδια του Γιάννη Παντικάκη ΣΕΛΙΔΕΣ: 108 / / ISBN: 978-618-5278-23-6/ ΤΙΜΗ: 10 ευρώ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Δ.Α. ΛΙΤΖΕΡΙΝΟΣ
ΦΥΛΑΞΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ
                                    

Το μυθιστόρημα «Φυλάξου από τον σκύλο» του θεσσαλονικιού συγγραφέα Χριστόδουλου Δ-Α Λιτζερίνου που βραβεύτηκε στον δεύτερο πανελλήνιο διαγωνισμό μυθιστορήματος των εκδόσεων Παράξενες Μέρες.

Φυλάξου από τον σκύλοΤο μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε μια παράξενη χώρα που μοιάζει πολύ με τη δική μας χωρίς ποτέ να υπάρχει το στοιχείο της ταύτισης. Είναι άραγε πιο αστεία αυτή η εικόνα εκείνης της χώρας και των ανθρώπων που μας μοιάζουν. Είναι μήπως πιο δραματική; Θα έλεγα ότι είναι απλώς πιο λογοτεχνική και –μέσα στην ιλαροτραγωδία που υφαίνει συνθέτοντας είδη λογοτεχνικά και διαπλέκοντας πολύ οικείες και εντελώς φανταστικές εικόνες, όνειρα, ελάχιστα θαύματα και πολλά τραύματα καταφέρνει μας παρουσιάσει ταυτόχρονα την πραγματκότητα όπως είναι, όπως δεν θα ‘πρεπε να είναι κι όπως ανησυχούμε ότι θα γίνει. Γιατί αυτό είναι το χαρακτηριστικό κάθε καλού βιβλίου κάθε σημαντικού λογοτεχνικού έργου. Να μετατρέπει την επιστημονική ή όποια άλλη φαντασία σε πραγματικότητα. Άλλοτε θαυμαστή και άλλοτε οδυνηρή. Αλλά πάντα, όπως εδώ σε αυτό το βιβλίο πιο αληθινή από τις περισσότερες αλήθειες που ξέρουμε. Από τις αλήθειες που μας …ενημερώνουν απο τις αλήθειες που μας εξαγριώνουν, από τις αλήθειες που μας υπόσχονται τάχα τις καλύτερες μέρες. Πάει όμως λίγο παραπέρα, εκεί που μόνο η λογοτεχνία μπορεί να πάει. Πάει πιο πέρα ακόμη κι από την αλήθεια –αν υπάρχει τέτοιο πράγμα- γιατί ο πραγματικός συγγραφέας πρέπει έχει υποχρέωση να επινοήσει τη δική του αλήθεια, το δικό του δρόμο. Όταν είναι επιδέξιος μπορεί να δημιουργήσει και τον δικό του μικρό-κοσμο. Αυτό γίνεται στο βιβλίο του Χριστόδουλου Λιτζερίνου που ξεχώρισε μέσα από εκατοντάδες συμμετοχές στον δεύτερο διαγωνισμό μυθιστορήματος και πήρε το πρώτο και μοναδικό βραβείο.

Ο Χριστόδουλος Δ-Α Λιτζερίνος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος. Διηγηματά του έχουν βραβευθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και δημοσιευθεί σε περιοδικά. Συμμετείχε με ένα διήγημά του στο συλλογικό έργο «Παράξενες Μέρες στη Θεσσαλονίκη» το 2016 αλλά και στις συλλογές «Παράξενοι Έρωτες» και «Μικρές επαναστάσεις» το 2017. Αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Σειρά: Παράξενες μέρες στην Ελλάδα – 21 / Σελίδες: 160 / Σχήμα: 14 επί 21 / Τιμή: 12 ευρώ / εξώφυλλο : πίνακας του Γιάννη Πετράκη / ISBN: 978-618-5278-5278-12-0

Αντριάνα Μίνου
αλλουterra
κείμενα/ζωγραφική/μουσική
αλλούτερα

Πέντε χρόνια μετά τα Παιδικά Νουάρ και ένα μετά το Ονειρωρυχείο, η Αντριάνα Μίνου μας προσφέρει το νέο της βιβλίο, που αυτή τη φορά δεν είναι απλώς ένα ακόμη κομμάτι του μαγικού ποιητικού της κόσμου αλλά ένα σύνθετο παζλ από διαφορετικές μορφές τέχνης όπου η ποίηση συναντάει τη  ζωγραφική και οι δύο μαζί ενώνονται με τη μουσική. Με τα λόγια της συγγραφέως:
…κάθε ιστορία αποτελείται από ένα κείμενο, μια εικόνα κι ένα ηχητικό τοπίο μέσα από τα οποία ο αναγνώστης μπορεί να φτιάξει και να βιώσει μέσα στο δικό του μυαλό τη δική του εκδοχή της αλλουterra. Κι ύστερα να τη νιώσει να ξεγλιστράει έτσι όπως μας ξεγλιστράνε τα όνειρα, κάπως μελαγχολικά αλλά και με μια υπόσχεση ͘ πως πάντα θα υπάρχει ένα μυστικό μέρος όπου μπορούμε ανά πάσα στιγμή να επανεφευρίσκουμε τον εαυτό μας.

σειρά: παράξενες μέρες στην Ελλάδα-24 / Σχεδιασμός έκδοσης: Κωστής Μαλουσάρης / Σελίδες 62 (με 18 πίνακες της Αντριάνας Μίνου) / τιμή 10 ευρώ/
ISBN: 978-618-5278-21-2
Τα κείμενα, οι ζωγραφιές και η μουσική δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα Ασσόδυο /http://1-2.gr/

Απόσπασμα της αλλουterra δημοσιεύτηκε στο καναδέζικο περιοδικό anti-languorous / soundbite το Δεκέμβρη του 2018 και θα συμπεριληφθεί και σε έντυπη έκδοση του περιοδικού στις αρχές του 2019

ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΜΙΝΟΥ
Παιδικά νουάρ

%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%81Λιγότερο έως καθόλου νουάρ, περισσότερο μαγικός σουρεαλισμός μα προπάντων ένα κομψό βιβλιαράκι που απευθύνεται σε όλους τους εραστές της λογοτεχνίας, το έργο της Αντριάνας Μίνου ανακαλεί τις καλύτερες στιγμές του Ίταλο Καλβίνο, του Ζοζέ Σαραμάγκου, του Ρεϊμόντ Καινό και του Χούλιο Κορτάσαρ, προσφέροντας ένα ονειρικό ταξίδι στις λέξεις. Όπως υπόσχεται και το ίδιο το βιβλίο, «Τα Παιδικά Νουάρ μπορεί να είναι παιδικές ιστορίες που γράφτηκαν μόνο για μεγάλους, μπορεί να είναι ιστορίες εντελώς ακατάλληλες για μεγάλους. Αλλά ένα είναι σίγουρο: Τα Παιδικά Νουάρ δεν μοιάζουν με τίποτε άλλο που έχετε διαβάσει». (Athens Voice)

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -04/ ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Σχέδιο της Αντριάνας Μίνου/ ΣΕΛΙΔΕΣ: 116/ ΤΙΜΗ: 10 ευρώ/ ISBN: 978-618-80905-1-4

ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΜΙΝΟΥ
ΟΝΕΙΡΩΡΥΧΕΙΟ

ονειρωρυχείο.jpgΤέσσερα χρόνια μετά τα Παιδικά Νουάρ η Αντριάνα Μίνου μας προσφέρει το δεύτερο βιβλίο της. Το Ονειρωρυχείο είναι ένα βήμα παραπέρα ή ένα πέταγμα πιο ψηλά ή μια βουτιά βαθύτερα στο παράλληλο σύμπαν της γραφής. Κι αν δυσκολεύεται κάποιος να κατατάξει τα Παιδικά Νουάρ σε ένα συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, με το Ονειρωρυχείο τα πράγματα είναι πιο απλά: πρέπει απλώς να εγκαταλείψει την προσπάθεια και να αφεθεί στη μαγεία μιας γραφής που εμπεριέχει όλα τα είδη χωρίς να εντάσσεται πουθενά. Αντισυμβατικό, απρόβλεπτο, ασυνήθιστο, παράξενο και μαζί οικείο, είναι μερικές λέξεις που ταιριάζουν στο Ονειρωρυχείο ακριβώς επειδή ταιριάζουν στα όνειρά μας. Και ακριβώς για τον ίδιο λόγο ο αναγνώστης δεν χρειάζεται να προσπαθήσει να το εξηγήσει. Μπορεί όμως πολύ εύκολα να το αγαπήσει.

Ο πιο ακριβής χαρακτηρισμός που κατάφερα να βρω για το Ονειρωρυχείο είναι «θραυσματικό μυθιστόρημα». Αποτελείται από θραύσματα κειμένου, άλλα εκτενή, αλλά πολύ μικρά και η θραυσματικότητα είναι κάτι που το χαρακτηρίζει σε πολλά επίπεδα.  Κάποια κείμενα είναι πιο «συμβατικές» ιστορίες, κάποια είναι αρκετά υβριδικά, φλερτάρουν με την ποίηση. Μοιάζει με καθρέφτη που έσπασε και ο αναγνώστης καλείται να συναρμολογήσει.  Ή με καλειδοσκόπιο όπου οι εικόνες ανακατεύονται, κινούνται, διακόπτονται, παραμορφώνονται. Ή με ένα μίτο που ο αναγνώστης καλείται να χρησιμοποιήσει για να βρει το δρόμο του μέσα σε ένα λαβύρινθο λέξεων, στυλ γραφής, προσώπων, ιστοριών. / ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΜΙΝΟΥ

Στον κήπο των απολαύσεων είναι πάντα Άνοιξη. Όλα τα φρούτα κρέμονται μονίμως ώριμα από τα δέντρα και είναι πάντα ακριβώς η κατάλληλη στιγμή να τα κόψεις και να τα φας. Τα παραδείσια πουλιά χορεύουν ασταμάτητα το χορό του ζευγαρώματός τους και όλα τα ζωντανά φλερτάρουν συνεχώς χωρίς ποτέ να αναπαράγονται, παρ’όλο που όλα σφύζουν από γονιμότητα, τίποτα δεν εγκυμονεί λες κι ο χρόνος έχει παγώσει στη στιγμή που δεν κουβαλά τίποτα και δε θα φέρει τίποτα εκτός από τον ίδιο της τον εαυτό. Κι όλα υπάρχουν μόνο για να υπάρχουν μεσα σε αυτήν τη στιγμή που είναι ελαφριά σα σαπουνόφουσκα παραγεμισμένη με απόλυτα συγχρονισμένες εισπνοές και εκπνοές ερωτευμένων. Στον κήπο των απολαύσεων οι πλανήτες δεν είναι ποτέ ανάδρομοι, έχει πανσέληνο κάθε βράδυ, δεν υπάρχουν επέτειοι κι έτσι δεν μπορεί κανείς να τις ξεχάσει, δεν υπάρχουν καθρέφτες ούτε τίποτα στο οποίο να μπορεί να καθρεφτιστεί κανείς έτσι κανένας δεν έχει δει ποτέ πώς μοιάζει το πρόσωπό του, δεν υπάρχουν ραντεβού γιατί όλοι απλώς συναντιούνται τυχαία τη στιγμή ακριβώς που θέλουν. Και είναι πάντα Άνοιξη, άρα όλοι ζουν έξω, τρώνε ο ένας από τις χούφτες του άλλου, ξαπλώνουν σε κρεββάτια από λεβάντα, ξυπνάνε αγκαλιασμένοι με τα χείλη ενωμένα, τόσο ταιριαστοί που αν κάποιος τους κοιτάξει από ψηλά τα δυο κομμάτια προφίλ μοιάζουν με ένα τέλειο πλάσμα κι οι γραμμές των χειλιών τους με ένα τέλειο χαμόγελο.

Αποσπάσματα από το βιβλίο έχουν ήδη δημοσιευθεί σε εκδόσεις στην Αμερική (FIVE:2:ONE magazine) και στην Αγγλία -σε ειδικό τόμο για το λογοτεχνικό κίνημα του Oulipo (Verbivoracious Press).
http://five2onemagazine.com/three-short-stories-hypnotic-labyrinth/

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Αντριάνα Μίνου γεννήθηκε το 1982 και είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (τάξη πιάνου Δόμνας Ευνουχίδου). Τα τελευταία 13 χρόνια ζει και εργάζεται ως μουσικός και συγγραφέας στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή πάνω στο έργο του συνθέτη Γιάννη Χρήστου στο Goldsmiths University of London με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση. Είναι ιδρυτικό μέλος διαφόρων μουσικών συνόλων όπως το Vladimir&Estragon Piano Duo, το Oiseaux Bizarres Ensemble και το συγκρότημα Delicassetten Machimenai. Έχει γράψει ποίηση, λιμπρέτα για όπερες, κείμενα και μουσική για παραστάσεις που έχουν παρουσιαστεί στην Ολλανδία, την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ινδία, την Ελβετία κ.α. Το βιβλίο της, Παιδικά Νουάρ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Κείμενά της έχουν επίσης δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε λογοτεχνικά περιοδικά όπως τα Εντευκτήριο, Δέλεαρ, poetix, rattle journal, the paper nautilus κ.α. Συγγραφική δουλειά της έχει επίσης συμπεριληφθεί και σε ανθολογίες όπως Γεωμετρία μιας Αθέατης Γενιάς, codepoetry, A six-pack of stories (Αμερική) κ.α. Αυτό το καλοκαίρι συνδιοργάνωσε με τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες το Φεστιβάλ της Άμμου, το πρώτο αυτοσχέδιο λογοτεχνικό φεστιβάλ στο νησί της Γαύδου από το οποίο προέκυψε και η ανθολογία κειμένων του φεστιβάλ, αμμογραφήματα, στην οποία συμμετέχει με κείμενά της.
www.andrianaminou.com

Σειρά: Παράξενες μέρες στην Ελλάδα – 19 / Σελίδες: 116 / Σχήμα: 17 επί 24 / Τιμή: 12 ευρώ / εξώφυλλο : πίνακας της Αντριάνας Μίνου / Το βιβλίο περιέχει και δύο σχέδια της συγγραφέως / ISBN: 978-618-5278-07-6

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
Σνιφ

%cf%83%ce%bd%ce%b9%cf%86-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bfΈνα ιδιαίτερο μυθιστόρημα του οποίου η ποίηση κρύβεται στην παιδικότητα, την αθωότητα και τη νοσταλγία του. Ο φαινομενικά απλός, αλλά και τόσο ουσιαστικός λόγος του ήρωα μάς ταξιδεύει στην Ελλάδα των τελευταίων 40 χρόνων. Πολιτικά, κοινωνικά, αθλητικά, καλλιτεχνικά γεγονότα άλλων εποχών περνούν μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη με σπαρταριστά κωμικό τρόπο, ουσιαστικά δίνοντας μία ευφρόσυνη διάσταση σε ό,τι φάνταζε στα μάτια μας ως σπουδαίο και μοναδικό. Ένα βιβλίο βαθιά συγκινητικό, σχεδόν σπαρακτικό, που μας χαρίζει την αθωότητα μιας εποχής που έχει πια χαθεί.

Σπύρος Αραβανής, http://www.poiein.gr

ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ / ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 08 / ΣΕΛΙΔΕΣ: 360/ ΤΙΜΗ:  10 ευρώ / ΕΞΩΦΥΛΛΟ: strangeland / ISBN: 978-618-81144-6-3

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΦΗΜΕΡΑ / Η ζωή είναι σύντομη

κόμικ στριπ άλμπουμ

εφήμερα

Είναι άραγε σύντομη η ζωή μας; Μήπως παραείναι μεγάλη; Προτού απαντήσετε καλό θα ήταν να μπορούσατε να ρωτήσετε ένα νεαρό εφήμερο που έχει μπροστά του μια ολόκληρη μέρα ζωής και έχει ήδη αρχίσει να βαριέται. Ίσως άλλαζε την άποψή σας για το εφήμερο της ζωής μας…

Τα Εφήμερα είναι ένα γένος εντόμων που ανήκουν στο είδος των Εφημερόπτερων. Αναπτύσσονται αργά ως προνύμφες σε ποτάμια και λίμνες και η ενήλικη ζωή τους διαρκεί (αν είναι τυχερά) μόνο για μια μέρα.

Μα είναι ζωή αυτή; Ποιος ξέρει. Αν ρωτήσετε ένα εφήμερο (που ζει ακόμη) σίγουρα θα σας απαντήσει ότι υπάρχουν και χειρότερα…

Αυτό το κόμικ άλμπουμ έρχεται να απαντήσει σε όλα τα αγωνιώδη ερωτήματα για τη ζωή και το νόημά της. Μην ανησυχείτε όμως. Οι απαντήσεις είναι τόσο εφήμερες που θα τις ξεχάσετε πολύ σύντομα…

Τιμή: 6 ευρώ /Σελίδες: 38 /ISBN: 978-618-82165-6-3
Κείμενα-σχέδια: Γρηγόρης Παπαδογιάννης

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
Η Πόλη πέρα απ’ το ποτάμι

%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf«Ένα σύγχρονο παλίμψηστο, σύντομων ιστοριών φαντασίας, με πρόσωπα, όντα, ήχους, οσμές, χρώματα, που αποδεικνύουν την ωραιότητα της φανταστικής λογοτεχνίας, όταν ο λειτουργός της γνωρίζει πώς να αξιοποιήσει τους κώδικές της».

Μάκης Πανώριος, Bookpress

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 05 / ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Γιασεμή Παπαδογιάννη/ΣΕΛΙΔΕΣ: 106 / ΤΙΜΗ:8 ευρώ /ISBN:  978-618-80905-7-6

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΓΗ

Μεγάλη φυγή

Μια νουβέλα για τη σύγχρονη Ελλάδα

Έκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού – απόσπασμα

…Σας καλώ λοιπόν να γυρίσετε το συντομότερο πίσω στα σπίτια σας. Οργανώνουμε μια τεράστια προσπάθεια επαναφοράς των Ελλήνων στις θέσεις τους. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας και δεν θα αφήσετε την χώρα άδεια. Δεν μας αξίζει μια άδεια χώρα. Κι άλλες χώρες είχαν προβλήματα αλλά κανείς δεν έφυγε με τη θέλησή του. Αν χρειαστεί θα σας αναζητήσουμε ακόμη και στις ευρωπαϊκές χώρες όπου με ειδικές διακρατικές συμφωνίες έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια επιστροφής. Πιστεύω ότι αυτή η μεγάλη εκδρομή έχει εκπληρώσει το σκοπό της πλέον. Πήραμε το μήνυμα και αυτό θα φανεί τους επόμενους μήνες με την πρόνοια ειδικά για τις ασθενέστερες τάξεις. Δεν είναι δυνατό αυτή την ώρα που σας χρειαζόμαστε όλους να τριγυρνάτε με σακκίδια στην ευρώπη. Έχετε σπίτι, έχετε χώρα, έχετε καθήκοντα που αφήσατε πίσω. Και θα έρθετε πίσω, το υπόσχομαι σε όλους τους συμπατριώτες σας που έχουν μείνει εδώ. Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει αυστηρότερα μέτρα σε όσους εκδρομείς επιμένουν να μείνουν πίσω. Κανείς δεν θα μείνει πίσω. Γυρίστε τώρα στα σπίτια σας. Να ξέρετε ότι έχουμε τον τρόπο να σας κάνουμε να γυρίσετε. Η εικόνα της άδειας χώρας δεν τιμά κανένα. (…) Γυρίστε πίσω τώρα. Η εκδρομή τελείωσε. Η χώρα σας περιμένει. Σας περιμένουμε όλοι να γυρίσετε. Ελάτε να κάνουμε όλοι μαζί Χριστούγεννα στην Ελλάδα, στην πατρίδα μας. Ευχαριστώ.

ISBN: 978-618-5278-22-9/ Σελίδες 122/ Τιμή 10 ευρώ

ΘΩΜΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
ΤΟ ΚΕΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΡΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΒΑΘΡΑΣ

ΣυρμόςΜια μοναδική συλλογή ιστοριών από τον Θωμά Μυλωνά, τον πρώτο νικητή του περυσινού διεθνούς διαγωνισμού διηγήματος του eyelands με θέμα «Παράξενοι έρωτες».
Η συλλογή περιλαμβάνει όλα τα διηγήματα που συγγραφέα που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν τα τελευταία χρόνια στους διαγωνισμούς του eyelands αλλά και σενάρια, θεατρικά μονόπρακτα, μονόλογους, χρονογραφήματα με όχημα ένα αστείρευτο χιούμορ που διατρέχει τη συλλογή από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα! Μια εξαιρετική συλλογή από έναν σημαντικό αν και πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα!
ΣΕΛΙΔΕΣ:108, ΤΙΜΗ: 10 ευρώ, ΣΧΕΔΙΑ: Σοφία Μυλωνά & μια ζωγραφιά του μικρού Αζί.
ISBN: 978-618-5278-17-5

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ
Τον καιρό της Νοτιάς

%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%bd%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%b1%cf%83Σε μια εποχή πολύ σκληρή για τους ‘’αδύναμους’’, τους ευάλωτους, τους διαφορετικούς, αυτό είναι ένα βιβλίο που μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να χαρούμε τη ζωή. Με μια φράση: Να μην τους κάνουμε το χατίρι.

Το μήνυμά της αυτό ξεκινάει μέσα από τις ιστορίες ανθρώπων που δοκιμάζονται περισσότερο αλλά πιστεύουμε πως θα βρει το δρόμο του σε κάθε ψυχή. Το νόημα είναι έτσι κι αλλιώς το ίδιο για όλους μας. Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Όσα εμπόδια κι αν βρούμε μπροστά μας. Να αντισταθούμε. Και ο έρωτας μέσα στις σελίδες του βιβλίου αυτού είναι μια μορφή αντίστασης.

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 06 / ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ζωγραφιά της Δ. Μουζουράκη / ΣΕΛΙΔΕΣ: 132 / ΤΙΜΗ:  10 ευρώ / ISBN:  978-618-81144-2-5

ΓΙΩΤΑ ΑΛΕΞΗ
Βγες απ’ το κάδρο

%ce%b2%ce%b3%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%ac%ce%b4%cf%81%ce%bfΗ Γιώτα Αλέξη βγάζει τη γλώσσα σε όλες τις παραδοσιακές μεθόδους συγγραφής και γράφει ότι α όπως ζει. Έτσι φτιάχνει ένα βιβλίο με κομμάτια από παράξενες μέρες. Αυτές που ζει τώρα, αυτές που ζούμε τώρα. Γι’ αυτό και εμείς επιλέγουμε τώρα να εκδώσουμε το βιβλίο της. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γιώτα Αλέξη λατρεύει τον ενεστώτα, γράφει τώρα, ξεχνάει όσο μπορεί πιο γρήγορα το πριν, δεν ασχολείται με το μετά.Η Γιώτα Αλέξη είναι μόλις είκοσι δύο. Και το βιβλίο της βγαίνει τώρα, αμέσως μόλις το έγραψε, φυσικά από τις παράξενες μέρες..

ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ /ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 07/ ΣΕΛΙΔΕΣ: 102 / ΤΙΜΗ:  8 ευρώ /ISBN: 978-618-81144-4-9 /ΕΞΩΦΥΛΛΟ: strangeland

ΜΗΛΕΒΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ
Όμορφες μέρες

%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%82Η γραφή της Αναστασιάδου είναι καλοδουλεμένη αλλά αέρινη, με τη γοητεία που έχει η φυσική ομορφιά, και ρέει αβίαστα καθώς γυρίζεις τις σελίδες που σε μεταφέρουν στο μυαλό του κάθε ήρωα, αλλάζοντας οπτική γωνία και αφηγητή. Και η τελική γεύση που σου μένει είναι όμοια με αυτή της ζωής: γλυκιά και πικρή, ξινή και αλμυρή, όπως ακριβώς τιτλοφορούνται και οι ενότητες του μυθιστορήματος(…) Σας προτείνω τις «Όμορφες μέρες» όχι μόνο ως ένα καλογραμμένο βιβλίο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και ως πρώτη γνωριμία με μία συγγραφέα από την οποία, προσωπικά, αναμένω πολλά και σημαντικά.

Αγγέλα Γαβρίλη, http://www.diavasame.gr / Μάρτιος 2014

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -02 /ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Πίνακας της Κατερίνας Δραμιτινού /ΣΕΛΙΔΕΣ: 152/ ΤΙΜΗ: 10 ευρώ /ISBN: 978-618-80905-2-1

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΤΙΤΥΠΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ
Μια πτώση πριν το τέλος

14 διηγήματα και δύο ποιήματα από το χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού

%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%84%cf%8e%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bdΈνας πλανήτης σε πορεία σύγκρουσης με τη γη, δυο τοίχοι που υψώνονται κάποια νύχτα στις δυο πλευρές μιας παρόδου και την απομονώνουν από την υπόλοιπη πόλη, σεισμοί που επαναλαμβάνονται κάθε βράδυ και σε διαφορετική συνοικία μιας πόλης, ένα Διηγήματα της ‘‘πτώσης’’, της αναφοράς σε ‘‘καθοδικές’’ καταστάσεις, όπου η κάθοδος δεν φτάνει απαραίτητα σε ένα οριστικό τέρμα και διηγήματα του ‘‘τέλους’’, όπου η κατάληξη είναι πιο συγκεκριμένη, είτε ελπιδοφόρα είτε ζοφερή.

ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ/ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 09/ ΣΕΛΙΔΕΣ: 164 /ΤΙΜΗ:  10 ευρώ / ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Γιάννης Πετράκης / ISBN: 978-618-81687-1-8

ΑΝΝΑ ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ
Συνομιλώντας

%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%cf%8e%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82«Θέλω τον ιδανικό συνομιλητή μου, θέλω να μοιραστώ τον κόσμο με σένα». Στις σελίδες του βιβλίου δύο πρόσωπα προσπαθούν να συνομιλήσουν. Δύο άνθρωποι προσπαθούν να επικοινωνήσουν.

Το «Συνομιλώντας» είναι μια προσπάθεια έρωτα –ανάμεσα στα δύο πρόσωπα αλλά και μια έκφραση της ανάγκης να βρει κανείς στη ζωή συνομιλητές και συνοδοιπόρους. Και το στοίχημα για τους ήρωες  του βιβλίου είναι αν θα τα καταφέρουν.

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -03 / ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Πίνακας της Κατερίνας Δραμιτινού / ΣΕΛΙΔΕΣ: 102 /ΤΙΜΗ: 8 ευρώ /ISBN: 978-618-80905-3-8

 

 ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΗ
Μια μέρα απόλυτης ησυχίας

Συλλογή μικρών διηγημάτων

%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%af%ce%b1%cf%82Τα 27 αυτά διηγήματα γράφτηκαν πραγματικά, όλα ανεξαιρέτως, μια μέρα απόλυτης ησυχίας. Αν με ρωτούσατε ποιός είναι ο συνδετικός τους κρίκος, δεν θα ήξερα να δώσω μια ακριβή απάντηση:  άλλες φορές είναι η σιωπή, άλλες η απόσταση, κάποιες φορές η μοναξιά, κι άλλες η συντροφικότητα, ο γκρίζος ουρανός ή το θαλασσινό αγέρι. Κι άλλοτε πάλι η ανεργία, η εργασία, το παρόν, το μέλλον, το παρελθόν, η μνήμη, η νοσταλγία, η σύγχρονη μετανάστευση, η αντάμωση, ο αποχωρισμός, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι μερικοί από τους βασικούς θεματικούς άξονες. Η ζωή, με άλλα λόγια,  όπως τη βιώνει ένα άτομο που γεννήθηκε το 1982.

ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ /ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 10 /ΤΙΜΗ: 10 ευρώ/ ΣΕΛΙΔΕΣ: 102 / ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Marcelle Milo-Gray /ISBN: 978-618-81687-2-5

ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ-ΠΕΤΡΙΔΟΥ
Και να βρεθεί, θα με κυνηγάει

Και να βρεθεί θα με κυνηγάει.jpgΗ δημιουργός με τη γραφή της δεν θέλει να υποκαταστήσει τους ήρωες της. Σέβεται τον χώρο και τον χρόνο των ηρώων της. Οι ήρωες της Μ.Ψ.Π. είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Αυτούς επιλέγει πρωταγωνιστές των ιστοριών της και αυτοί δρουν, αυτοί μιλούν, αυτοί πράττουν, σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα, τις δικές τους δυνατότητες, τον δικό τους τόπο και χρόνο. Δεν καταδέχεται η συγγραφέας να εφεύρει έναν παντογνώστη αφηγητή, που θα έχει απαντήσεις σε βάθος για όλα ˙ δεν είναι αυτός ο στόχος της. Έτσι και οι ήρωες της μιλούν απλά, καθημερινά, με έναν λόγο που γίνεται φορές σχεδόν προφορικός, έναν λόγο που απεκδύεται την τυπικότητα και την υποκρισία, που ξέρει όμως να χαϊδεύει τρυφερά τον πόνο και την αλήθεια του ανθρώπου, του κόσμου και της ζωής.  (Καίτη Στεφανάκη, συγγραφέας και κριτικός τέχνης)

Η Μαρία Ψωμά Πετρίδου γεννήθηκε και ζει στην Θεσσαλονίκη. Γράφει ποιήματα, διηγήματα και άρθρα και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ανθολογίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγάλη Βρεττανία και τις Η.Π.Α. Η πρώτη της ποιητική συλλογή «Ισόβια Θητεία», κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις Ερωδιός Από το 2008 είναι συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης του Συλλόγου Αποφοίτων Ανατόλια και δημοσιεύει άρθρα και κριτικές βιβλίων στο περιοδικό του Συλλόγου αλλά και στο site: http://www.saak.gr. Είναι δημιουργός και υπεύθυνη της εθελοντικής ομάδας αναγνώσεων «Διάβασέ μου!». Συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό eyelands από το 2011 και είναι κριτής στο αγγλόφωνο τμήμα του ετήσιου διαγωνισμού διηγήματος.

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 11/ ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Πίνακας της Έμμυ Κωτούλα /ΣΕΛΙΔΕΣ: 96 / ΤΙΜΗ: 10 ευρώ / ISBN: 978-618-81687-5-6

 ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΜΑ
Χρυσόσκονη στη σκιά μου

%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%cf%8c%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%ba%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%bf%cf%85

Η συλλογή αποτελείται από ιστορίες για πράγματα που πονάνε, στιγμές καθημερινές, δύσκολες κάποτε, οδυνηρές άλλοτε, συχνά αναπόφευκτες. Πρόσωπα πληγωμένα, ανασφαλή ή μοναχικά, εξομολογούνται τις ιδιαίτερες αγωνίες τους που ίσως δεν απέχουν πολύ από τις δικές μας. Είναι δυνατόν να συμφιλιωθείς με το θάνατο, να αποδεχτείς την απώλεια αγαπημένων προσώπων, να πιστέψεις ότι τα όνειρά σου δε θα πραγματοποιηθούν; Εκμηδενί-ζεται άραγε ο πόνος; Πώς διαχειρίζεται κανείς τη σύγκρουση με τις οδυνηρές πλευρές της πραγματικότητας, την παράνοια που μας περιβάλλει; Την προσωπική τους απάντηση σε ανάλογες αναζητήσεις εξερευνούν οι ήρωες των 18 ιστοριών.

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 12 /ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Πίνακας τoυ Δημήτρη Τούλιου / ΣΕΛΙΔΕΣ: 126 / ΤΙΜΗ: 10 ευρώ / ISBN : 978-618-8167-6-3

                           

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΜΑ
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ

ΚατάδυσηΟι Παράξενες Μέρες παρουσιάζουν το «Ημερολόγιο μιας κατάδυσης», το νέο βιβλίο της Γεωργίας Μαμά. Είναι το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως (προηγήθηκε η συλλογή διηγημάτων «Χρυσόσκονη στη σκιά μου» -Παράξενες Μέρες, 2015).

Το Ημερολόγιο μιας κατάδυσης είναι μια νουβέλα-χρονικό που ακολουθεί την πορεία μιας γυναίκας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή της ζωής της. Ένα χρονικό επώδυνο αλλά και βαθιά αισιόδοξο, ένα μήνυμα ζωής από τη συγγραφέα που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια την εκδοτική πορεία με την εξαιρετική δυλλογή διηγημάτων «Χρυσόσκονη στη σκιά μου».

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ  (απόσπασμα)

Είχα ακολουθήσει την πρόταση του γιατρού για το παγωμένο καπέλο. Το ήθελα. Η εικόνα του κεφαλιού γλόμπου, που στην ουσία γνώριζα μόνο από ταινίες, δεν ήταν και η καλύτερή μου.   Ξεκίνησα με την εντύπωση ότι ήταν κάτι απλό, δεν είχα φανταστεί το κεφάλι μου μεταμορφωμένο σε τεράστια παγοκύστη. Πρώτα βρέχουν τα μαλλιά, έπειτα συναρμολογούν και εφαρμόζουν την παγωμένη κάσκα, κλείνουν ασφυκτικά το κεφάλι, να μην αερίζεται, το πιέζουν τόσο σφιχτά που ο πόνος φτάνει στα μηνίγγια. Όσο κρατάει η θεραπεία πρέπει το κεφάλι να παραμένει σε ψύξη, έχει αποδειχτεί ότι σε χαμηλές θερμοκρασίες το φάρμακο δεν επηρεάζει τους θύλακες της τρίχας. Μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Όμως όχι απόλυτο. Εκεί, όσες ώρες παραμένω καρτερικά στην καρέκλα μου, έρχονται συνεχώς και αλλάζουν τα παγωμένα μέρη. Όταν ο πάγος αρχίζει να υποχωρεί, αντικαθιστούν τα κομμάτια με νέα, δεν πρέπει να ανέβει η χαμηλή θερμοκρασία, είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχει το όλο εγχείρημα. Το χειρότερο είναι ότι ακόμη κι όταν έχει τελειώσει η έγχυση του φαρμάκου της χημειοθεραπείας, πρέπει για δύο περίπου ακόμη ώρες να φοράω την παγωμένη κάσκα, δεν μπορώ ούτε και τότε να απαλλαγώ όπως επιθυμώ.  (…) Δεν ξέρω αν θα το ξανάκανα- μάλλον ναι, αυτό που λένε να στηρίζουμε τις επιλογές μας, ακόμη και στην αρρώστια, ακόμη και την ώρα εκείνη που κάθε σκέψη και συναίσθημα έχουν συρρικνωθεί, όταν δεν τους μένει παρά ένας τρόμος που γίνεται σχεδόν σωματικός. Ξυπνάς και κοιμάσαι μαζί του. Οι αναμνήσεις δεν υπάρχουν. Σκέφτεσαι τότε ότι όταν όλοι θα έχουμε φύγει, όταν θα έχει χαθεί και ο τελευταίος που μας θυμάται, θα είναι σαν να μην έχουμε υπάρξει ποτέ. Κανείς δε θα μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα της ύπαρξης, ήδη οι αναμνήσεις θα έχουν αποκτήσει τη μορφή φανταστικής ιστορίας. Φτάνει να προσπαθήσεις να τις διηγηθείς και κάτι μέσα σου πάει να  σε ειρωνευτεί.  «Σίγουρα τα έχεις ζήσει όλα αυτά ή μήπως τα φαντάζεσαι;»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
H Γεωργία Μαμά γεννήθηκε το 1969. Έζησε τα πρώτα χρόνια της παιδικής της ηλικίας στον Πειραιά και στη συνέχεια μετακόμισε στο Χαλάνδρι όπου και εξακολουθεί να ζει με τους δύο γιους της. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,  έκανε μεταπτυχιακό στη διδασκαλία της Γαλλικής. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της γαλλικής και της αγγλικής αλλά ως πλήρη απασχόληση εργάζεται στη δημόσια διοίκηση. Ασχολείται με το γράψιμο από την παιδική ηλικία. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά ενώ δύο διηγήματά της διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς που διοργανώνουν οι Παράξενες Μέρες και το eyelands και έχουν συμπεριληφθεί στα βιβλία : Συλλογή του χρόνου και Ιστορίες του χειμώνα. Συμμετείχε στο πρώτο ανοιχτό διαδικτυακό εργαστήρι συγγραφής που δημιούργησαν οι Παράξενες Μέρες  και στην έκδοση του συλλογικού μυθιστορήματος «Ταξίδι στο τέλος του κόσμου». Το πρώτο της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Χρυσόσκονη στη σκιά μου» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2015 από τις Παράξενες Μέρες

**

Σειρά: Παράξενες μέρες στην Ελλάδα – 20 / Σελίδες: 110 / Εξώφυλλο: strangeland / Σχήμα: 14 επί 21 / Τιμή: 10 ευρώ / ISBN: 978-618-5278-08-3

 

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΟΥ
Ο Τσονγκλασέ απ’ το πρωί ψάχνει μαλλιά

%ce%bf-%cf%84%cf%83%ce%bf%ce%bd%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%b5Ένα ποτάμι θύμωσε κι ο Τσονγκλασέ απ’ το πρωί ανεβοκατεβαίνει τους δρόμους της πόλης και προτιμά τα μακριά μαλλιά. Η Βουλάρα η Τσαπατσουλιστάν ατενίζει τη δυναστεία των Μινκ που κατεβαίνει τον Γράμμο. Η ινδή γιαγιά Κάλλη  πηγαινόερχεται σ’ ένα σπίτι όπου τα τάπερ χρησιμοποιούνται και ως αντικαταθλιπτικα. Ένας μεθυσμένος φορτώνει γριές στην πλατφόρμα του και τις ανεβοκατεβάζει στις γιορτές των αγίων στα μοναστήρια. Ένας άστεγος βρίσκει παρηγοριά σ’ ένα καζανάκι κι η καμπαρντίνα του Τρούμαν έγινε τρία παντελόνια. Μια ουγγαρέζα τσιγγάνα διηγείται την ιστορία της μέσα από ένα πλέξιγκλας.

Ο Αλιάκμονας, τα Πιέρια, ένας Άγιος με το μοναστήρι του, η Παναγία Σουμελά, οι βλαχογειτονιές της Βέροιας, το στρατόπεδο του Άουσβιτς, κι ένα μικροσκοπικό χωριό της Ημαθίας είναι το σκηνικό για ιστορίες που κρύφτηκαν εδώ και χρόνια ανάμεσα στις γραμμές της Ιστορίας.

Στην σκιά  του ρεαλισμού αυτής της συλλογής καραδοκεί ένα γλυκόπικρο χαμόγελο. Με οδηγό το χρόνο το λαθροθήρα χάνουμε το δρόμο αλλά βρίσκουμε ξανά τους ανθρώπους.

Μαγική και μοναδική αφήγηση από μια συγγραφέα που κάνει την πρώτη της εμφάνιση –φυσικά μέσα από τις παράξενες μέρες.

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 14 / ΕΞΩΦΥΛΛΟ: πίνακας του Γιάννη Πετράκη / ΣΕΛΙΔΕΣ: 110 / ΤΙΜΗ: 8 ευρώ / ISBN: 978-618-82165-2-5

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
Άμοιρο παιδί

%ce%b1%ce%bc%ce%bf%ce%b9%cf%81%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9Εντυπωσιακό ξεκίνημα από έναν νέο συγγραφέα που εμφανίζεται πρώτη φορά και δεν χαρίζει τίποτε σε κανέναν –εκτός από ένα πολύ δυνατό βιβλίο στον αναγνώστη. Χιουμοριστική και αθυρόστομη, σαρκαστική και βαθιά θλιμμένη νουβέλα αφιερωμένη σε ένα από τα χιλιάδες άμοιρα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε έναν εχθρικό και παράλογο  κόσμο.

Ο Γιάννης Νικολούδης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1987. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο Πειραιώς. Διηγήματα του έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Έχει συμμετάσχει με ιστορίες του σε ανθολογίες διηγήματος. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.

Σελίδες: 124 / Σειρά: Παράξενες μέρες στην Ελλάδα -15 / Τιμή: 10 ευρώ / ISBN: 978-618-82165-3-2 / Εξώφυλλο: strangeland

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΡΗΣ
ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

Το ξύπνημα.jpgΈνα μυθιστόρημα του Δημήτρη Φαρή. Με εξώφυλλο έναν πίνακα που έφτιαξε ο Γιάννης Πετράκης για το βιβλίο

Η Γαία12 ήταν το πιο φιλόδοξο σχέδιο από όλα τα προηγούμενα. Έπρεπε να φτάσουν στα όρια του αστρικού σμήνους, δηλαδή 20 έτη φωτός μακριά από το σπίτι, να ταξιδέψουν 200 χρόνια για να βρουν τελικά αυτόν το μοναδικό μεσήλικα μέσο Μεσοαστέρα μέσης θερμοκρασίας και μέσης φωτεινότητας, ο οποίος ήταν ο μόνος από τους 150 υποψήφιους που είχε μάζα ίση με τους δύο ήλιους της πατρίδας. Η Γαία του ήταν ακόμα σε πρώιμα στάδια, τουλάχιστον οι Τέχνο-Βιολόγοι στην πατρίδα αυτό υποστήριζαν, αλλά κανείς δεν ήξερε αν είχε κατοικηθεί. Κράτησε για μια στιγμή τη γουλιά του καφέ στο στόμα του, θυμήθηκε αυτή την ευχάριστη αίσθηση, χαμογέλασε και αμέσως μετά το χαμόγελο αυτό μετατράπηκε σε ειρωνικό μειδίαμα. Έπρεπε να κάνουν πόλεμο. Σε περίπτωση που θα συναντούσαν μια άλλη αποικία όντων θα έπρεπε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του πολέμου. Στην κοιλιά του οχήματος περίμεναν υπομονετικά 2000 ρομποτικοί στρατιώτες με τις πυρηνικές τους μπαταρίες φορτισμένες και 5000000 ρομποτικές αράχνες έτοιμες να καταστρέψουν κάθε υποδομή άλλου πολιτισμού στον πλανήτη. Στις κάτω αποθήκες υπάρχουν ιοί αποθηκευμένοι σε συσκευές εξάπλωσης, ιοί που μόνο τα αντισώματα των συντρόφων του μπορούν να αντιμετωπίσουν. Όταν καούν τα μωρά κάθε εχθρού, τότε μόνο θα είναι ασφαλής κάθε προσπάθεια εποίκισης. Τότε μόνο τα ανδροειδή υπηρέτες θα μπορέσουν να χτίσουν με ασφάλεια τα νέα σπίτια, τότε θα φτιαχτούν τα νέα χωράφια, οι νέες φάρμες, τότε θα γεννηθούν οι νέοι απόγονοι, καθαροί από κάθε πρόσμειξη.

   Από τη στιγμή της προσεδάφισης ξεκινάει ένας αγώνας επιβίωσης, μια συνεχής μάχη με τους ιθαγενείς, μια προσπάθεια επικράτησης του πιο δυνατού γενετικού κώδικα.

   Σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να επιθεωρεί τις κάψουλες με τους συντρόφους του. «Οι 24 καλύτεροι πιλότοι της πατρίδας είναι εδώ, κοιμούνται!» σκέφτηκε και έτριξε ανυπόμονος τα δόντια.

   Μα αλήθεια ήταν ακόμα μόνος; Πού ήταν η φυσική του γυναίκα; Πέρασε από τους κοιτώνες των γυναικών. Η κάψουλά της ήταν ανοιχτή… Τώρα ήταν σίγουρος ότι θα την έβρισκε στην Κιβωτό.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ 2016

ΣΕΛΙΔΕΣ 108, ΤΙΜΗ 10 ΕΥΡΩ / ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΓΑΡΙΑΣ
Η ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΝΟΛΝΤ

Η γάτα του άρνολντ.jpgΈνα μυθιστόρημα του Απόστολου Λαγαρία με εξώφυλλο έναν πίνακα του συγγραφέα και στο εσωτερικό δύο έργα (λάδι σε μουσαμά) της Δήμητρας Τσιριγώτη 

«Εγώ όταν είσαι μέσα μου νιώθω να εισέρχομαι στον πυρήνα του στροβιλισμού σου, τον βλέπω, τον αισθάνομαι, μετρώ τους κτύπους της καρδιάς και τους παλμούς του αίματος στις φλέβες, οι φλέβες σου είναι διάφανες, ανάγλυφες, σχεδόν τρομαχτικές, ο κτύπος ασταμάτητος, γρήγορος και σταθερός σαν μηχανής, ο επιστημονικός ορθολογισμός σου αποτυπώνεται στο ίδιο σου το σώμα, εκπέμπεται από αυτό. Είμαστε αντίθετοι πόλοι, αλλά αυτό μπορεί να είναι που μας έλκει τελικά, είσαι η βία, είσαι η σκληρή πραγματικότητα, είσαι ο θάνατος που έρχεται νομοτελειακά, το φάντασμα των Χριστουγέννων που αποκαλύπτει τη σκληρότητα του μέλλοντος χωρίς να δείχνει οίκτο, είσαι αμείλικτος, κατεδαφιστικός. Με κάνεις να τρομάζω».

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ 2016

ΣΕΛΙΔΕΣ 168/ ΤΙΜΗ 10 ευρώ/ ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΓΑΡΙΑΣ / ΣΕΙΡΑ Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα -18 / Φωτογραφία Απόστολου Λαγαρία: Βασίλης Παχουνδάκης /ISBN: 978-618-5278-02-1

ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΤΖΙΝΗΣ
ΠΕΣ ΜΟΥ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΕΨΙΛΟΝ

Συλλογή διηγημάτων και ποιήματα

Πες μου μια λέξηΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Τούτα τα διηγήματα μοιράζομαι μαζί σας. Γιατί, ο γραπτός λόγος από τη φύση του, είναι «κοινωνικός», θέλει να μοιραστεί με άλλους ανθρώπους, να χαριεντιστεί μαζί τους, να τους «δοθεί» και να γίνει κτήμα των άλλων.

Έτσι είναι. Οι λέξεις, οι προτάσεις, τα κείμενά μας, είναι σαν τις άπιστες γυναίκες. Θέλουν τα μάτια των άλλων να τις θαυμάζουν, να τις γδύνουν από τα επιφανειακά στολίδια τους, να τις κάνουν δικές τους. Περιμένουν τον ανυποψίαστο αναγνώστη, που είναι έτοιμος να παρακολουθήσει μια ιστορία που δεν τον ενδιαφέρει προσωπικά, ν` αρχίσει την ανάγνωση. Και του κλείνουν το μάτι, του ανοίγονται, του στέλνουν χιλιάδες μηνύματα, τον καθοδηγούν, μέχρι να τους παραδοθεί εντελώς. Έρμαιο στα χέρια τους. Το ίδιο και ο επόμενος, ο επόμενος… κάθε ένας μοναδικός και ξεχωριστός εραστής σε αυτό το παιχνίδι στα σκιερά δάση της αφήγησης. Κι εσύ, ο γραφιάς, έρημος και μόνος, αποκομμένος από τα γραπτά σου, γεύεσαι τη χαρά της αφής του χαρτιού. Απολαμβάνεις την ηδονή της ανάγνωσης και ήδη δουλεύεις στο μυαλό σου το επόμενο θέμα που σε συγκινεί:

Διώχνεις από πάνω σου κάθε άλλη σκέψη. Αφήνεις τον περιβάλλοντα κόσμο να διαλυθεί στην ασάφεια, ανοίγεις τον υπολογιστή… και συνεχίζεις.

(απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου με λόγια του συγγραφέα)

Ο Νίκος Μεντζίνης είναι δάσκαλος. Γεννήθηκε στο Αίγιο αλλά κατοικεί μόνιμα πολλά χρόνια στο Ηράκλειο. Ασχολείται με τα κοινά, το συνδικαλισμό και παράλληλα γράφει. Έχουν εκδοθεί δύο ιστορικά του μυθιστορήματα.

ΠΕΣ ΜΟΥ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΕΨΙΛΟΝ/ Σελίδες 126/ Τιμή 12 ευρώ/
Σειρά: Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα – 26 /ISBN:  978-618-5278-24-3