ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

5ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΟΜΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ / ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ

«Στην καρδιά» της Άνοιξης!

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ αφίσα για σύντομο διαγωνισμόΟι εκδόσεις Παράξενες Μέρες γιορτάζουν την έβδομή τους άνοιξη με τις δικές σας ιστορίες

 

Οι Παράξενες Μέρες σε συνεργασία πάντα με το eyelands.gr παρουσιάζουν έναν ακόμη διαγωνισμό σύντομου διηγήματος. Η συμμετοχή γίνεται μόνο μέσα από τη σελίδα μας στο facebook  στο www.facebook.com/STRANGEDAYSBOOKS ως σχόλιο κάτω  από την ανάρτηση του διαγωνισμού.

Θέμα: «Στην καρδιά»

Μοναδικός περιορισμός: 500 λέξεις, στην ελληνική γλώσσα. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας πρέπει να κάνετε like στη σελίδα των εκδόσεων Παράξενες Μέρες και δημόσια κοινοποίηση της ανάρτησης του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την 1η Μαρτίου και λήγει τα μεσάνυχτα της 20ης Μαρτίου. Ξεκινάει δηλαδή με τον ερχομό του πρώτου ανοιξιάτικου μήνα και κλείνει με τον πραγματικό ερχομό της άνοιξης.

Τα κείμενα θα ανεβαίνουν στη σελίδα μας και κάθε συμμετοχή είναι υποψήφια να δημοσιευθεί σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο τέλος της χρονιάς. Θα επιλέξουμε τα κείμενα που θα μπουν στην έκδοση και θα τα ανακοινώσουμε στις 10 Απριλίου.

 

Οργάνωση του διαγωνισμού από τις εκδόσεις παράξενες μέρες και το eyelands.gr / συμμετοχή ελεύθερη σε όλους όπου κι αν βρίσκονται / τα δικαιώματα του κειμένου παραμένουν στον συγγραφέα που τα παραχωρεί στις εκδόσεις παράξενες μέρες για την ανάρτηση στο facebook και/ή την έκδοση που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαϊου. Ο διαγωνισμός είναι δωρεάν για όλους. Δεν υπάρχει καμία οικονομική ή άλλη επιβάρυνση.

 

Η συλλογή θα παρουσιαστεί στο τέλος της άνοιξης, πιθανότατα στο Polis Art café στην Αθήνα. Σας προσκαλούμε λοιπόν από τώρα στις 29 και 30 Μαϊου, στις Παράξενες Γιορτές της Άνοιξης που θα περιλαμβάνουν: την τελετή των Eyelands Book Awards και την απονομή του μεγάλου βραβείου στη νικήτρια Ewa Mazierska, την πρώτη επίσημη παρουσίαση βιβλίου στο πλαίσιο του προγράμματος Strange Days in Europe (με τη στήριξη του φορέα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Κοινότητας) με το βραβευμένο από το Λογοτεχνικό Βραβείο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας μυθιστόρημα «Η καρδιά που γυρνάει» του Ιρλανδού συγγραφέα Donal Ryan και την παρουσίαση του βιβλίου που θα φτιάξουμε μέσα από τον διαδικτυακό διαγωνισμό με τις δικές σας ιστορίες!!

EYELANDS – 10ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ – 2020

ΑΦΊΣΑ ελληνικόH ιστοσελίδα Eyelands σε συνεργασία με τις εκδόσεις Παράξενες μέρες και το φεστιβάλ της Άμμου, ανακοινώνει την έναρξη του δέκατου διαγωνισμού διηγήματος, σε δύο τμήματα: ελληνικό και αγγλόφωνο.

Θέμα του διαγωνισμού: «Αριθμοί»

Ο διαγωνισμός θα παραμείνει ανοιχτός από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι και τις 20 Απριλίου 2020. Το πρώτο βραβείο για καθένα από τα δύο τμήματα είναι: δωρεάν διακοπές πέντε ημερών στη Σέριφο στη διάρκεια του Φεστιβάλ της Άμμου, (25-30 Αυγούστου του 2020). Τα διηγήματα της Μικρής Λίστας θα εκδοθούν σε δύο διαφορετικές συλλογές, ελληνική και αγγλική, από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες/Strange Days Books. Υπάρχουν επίσης συλλεκτικά δώρα για τον πρώτο νικητή αλλά και για τρεις ακόμη συγγραφείς, κεραμικές δημιουργίες, φτιαγμένες ειδικά για το διαγωνισμό του eyelands. Ο/η συγγραφέας του πρώτου βραβείου έχει τη δυνατότητα να υπογράψει συμβόλαιο για έκδοση βιβλίου!

 

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ  

(Ελληνικό τμήμα)

 1. Το θέμα του διαγωνισμού είναι: «Αριθμοί».

Οι διαγωνιζόμενοι συγγραφείς μπορούν να στείλουν ένα διήγημα (ή διηγήματα) μέχρι 2500 λέξεις. Γίνονται δεκτά κείμενα στην ελληνική γλώσσα.

 1. Δεν υπάρχουν περιορισμοί εθνικότητος ή τόπου διαμονής του συγγραφέα.
 2. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η αγορά ενός βιβλίου των εκδόσεων «Παράξενες μέρες» μέσα από την ιστοσελίδα τους: http://www.paraxenesmeres.gr (λεπτομέρειες πιο κάτω)
 3. Τα διηγήματα δεν θα πρέπει να έχουν βραβευθεί σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό, να έχουν εκδοθεί ή να έχουν δημοσιευθεί σε βιβλίο ή έντυπο. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Γίνονται δεκτές περισσότερες συμμετοχές με την καταβολή της πληρωμής για κάθε μία. Ακόμη όμως και σε περίπτωση περισσότερων διακρίσεων στην συλλογή θα δημοσιευθεί μόνο ένα από τα διηγήματα του συγγραφέα, αυτό με την καλύτερη βαθμολογία.
 4. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας είναι απαραίτητο να δηλώσετε ένα ονοματεπώνυμό ή ψευδώνυμο και ένα τίτλος στο διήγημα. Δεκτός οποιοσδήποτε τίτλος εκτός από τον τίτλο του διαγωνισμού. Θεωρούμε επίσης ως ηλεκτρονική σας διεύθυνση εκείνη μέσω της οποίας στέλνετε τη συμμετοχή σας. Εάν αυτό δεν ισχύει πρέπει οπωσδήποτε να το δηλώνετε, προσθέτοντας ένα e-mail επικοινωνίας.

Τα διηγήματα θα γίνονται δεκτά μόνο σε ηλεκτρονική μορφή που θα σταλεί στη διεύθυνση: eyelandsmag@gmail.com   ή  strangedaysbooks@gmail.com

-στο mail θα υπάρχει επισύναψη του κειμένου σε μορφή word.doc ή docx αλλά όχι σε pdf.

 1. Όλα τα διηγήματα ελέγχονται από τη σύνταξη της ιστοσελίδας, γίνεται καταμέτρηση των λέξεων και αφαιρούνται όλα τα προσωπικά στοιχεία του συγγραφέα ώστε να τα διαβάσουν οι κριτές με τον κωδικό αριθμό. Οι συμμετοχές με ψευδώνυμο γίνονται δεκτές μόνο στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι συγγραφείς που συμμετείχαν με ψευδώνυμο και θα έχουν επιλεγεί για την έκδοση θα πρέπει να στείλουν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ένα σύντομο βιογραφικό. Η αποστολή των πραγματικών στοιχείων είναι απαραίτητη και έχει τη θέση αποδοχής των όρων της έκδοσης και χωρίς αυτήν δεν θα γίνει δεκτή η συμμετοχή τους στο βιβλίο.
 2. Δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό συνεργάτες του eyelands.gr και των εκδόσεων Παράξενες Μέρες ούτε και συγγραφείς που έχουν εκδώσει βιβλία τους στην σειρά Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει περιορισμός για όσους έχουν στείλει κατά καιρούς συνεργασίες τους στο eyelands.
 3. Όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι η συμπλήρωση του 18ου έτους του διαγωνιζόμενου την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού.
 4. Κάθε αγορά αντιστοιχεί στο δικαίωμα για συμμετοχή ενός διηγήματος. Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής με περισσότερα διηγήματα (με αγορά ενός βιβλίου για κάθε ένα) αλλά στην έκδοση θα συμπεριληφθεί ένα μόνο διήγημα από κάθε συγγραφέα.
 5. Οι συγγραφείς που έχουν πάρει βραβείο τα προηγούμενα χρόνια στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετέχουν δωρεάν.
 6. Στην ομάδα που θα κρίνει τα έργα αυτή τη χρονιά θα προστεθεί και η νικήτρια του προηγούμενου διαγωνισμού με θέμα «Γύρω στα Μεσάνυχτα», Ιωσήφ Χατζηιωακειμίδης. Η ομάδα αποτελείται από 8-10 μέλη και ανακοινώνεται πάντα με την λήξη του διαγωνισμού.

**

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας, θα πρέπει να επιλέξετε δύο βιβλία από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες μέσα από την ιστοσελίδα μας με κόστος μόνο 10 ευρώ (μαζί με τα ταχυδρομικά έξοδα)! Μπορείτε να αγοράσετε όποια βιβλία θέλετε ακολουθώντας τις πολύ απλές οδηγίες που υπάρχουν για τις αγορές στην ιστοσελίδα.

 

Αρκεί ένα απλό e-mail στα: eyelandsmag@gmail.com

    ή strangedaysbooks@gmail.com

στο οποίο θα σημειώνετε την επιλογή των βιβλίων -υπάρχει αναλυτικός κατάλογος στην ιστοσελίδα:  https://paraxenesmeres.gr/books/

και τον τρόπο πληρωμής. Εμείς θα σας ενημερώσουμε για τα υπόλοιπα.

Υπάρχουν τρεις τρόποι πληρωμής: κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, πληρωμή με αντικαταβολή και πληρωμή μέσω paypal.

Το  κόστος ειδικά για αυτόν τον διαγωνισμό είναι και για τα δύο βιβλία 10 ευρώ μαζί με τα ταχυδρομικά έξοδα εάν πληρώσετε με κατάθεση στην τράπεζα ή μέσω paypal!

Στις ίδιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις θα στείλετε και το κείμενο του διηγήματος. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αγορά. Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας αγοράζοντας τα βιβλία και να στείλετε αργότερα το κείμενο ή και το αντίθετο.

Η αγορά του βιβλίου και η αποστολή του κειμένου πρέπει να γίνουν ανάμεσα στις ημερομηνίες που ορίζει ο διαγωνισμός, δηλαδή από τις 10 Ιανουαρίου 2020 μέχρι τις 10 Απριλίου 2020.

Για κάθε έγκυρη συμμετοχή ο συγγραφέας θα λάβει επιβεβαιωτικό μήνυμα μέσα σε τρεις ημέρες από την ολοκλήρωσή της.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΒΡΑΒΕΙΑ & ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την 10η Ιουνίου 2020.

– Από τα διηγήματα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό ένας ορισμένος αριθμός, (ανάλογα με τις συμμετοχές με 25 ανώτατο όριο) θα μπει στην μικρή λίστα και θα κυκλοφορήσει στη συλλογή «Ιστορίες με αριθμούς». Ό ίδιος αριθμός των επιλαχόντων διηγημάτων θα αναρτηθεί στο eyelands.gr και δημοσιευθεί στην Επιλογή eyelands.

– Το πρώτο βραβείο για το ελληνικό τμήμα είναι Το πρώτο βραβείο για καθένα από τα δύο τμήματα είναι: δωρεάν διακοπές πέντε ημερών στη Σέριφο στη διάρκεια του Φεστιβάλ της Άμμου, τον Αύγουστο του 2020. Ο νικητής θα είναι ο τιμώμενος συγγραφέας στο 6ο φεστιβάλ της Άμμου όπου θα διαβάσει το διήγημά του και θα μιλήσει για το έργο του. Θα υπάρχουν επίσης τρία ακόμη βραβεία. Ο πρώτος νικητής/τρια και τρεις ακόμη διαγωνιζόμενοι θα έχουν ως επιπλέον δώρο ένα χειροποίητο ελληνικό εικαστικό κεραμικό.

Ο πρώτος νικητής/τρια βραβεύεται με χειροποίητο κεραμικό φτιαγμένο ειδικά για το διαγωνισμό. Τρία ακόμη ειδικά φτιαγμένα για το διαγωνισμό χειροποίητα κεραμικά θα δοθούν στους τρεις συγγραφείς που θα ακολουθήσουν στη βαθμολογία της επιτροπής. Τα δώρα θα παραδοθούν στη διάρκεια της εκδήλωσης βράβευσης και παρουσίασης της συλλογής, το Νοέμβριο του 2020.

– Τα βραβεία, οι διακρίσεις αλλά και ένας αριθμός ακόμη διηγημάτων ανάλογα πάντα  με τη βαθμολογία τους (μέχρι 25 διηγήματα συνολικά) θα συμπεριληφθούν στην έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις Παράξενες Μέρες μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα βρίσκεται μέσα από τα συνεργαζόμενα πρακτορεία διανομής σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της χώρας. Σε αυτά θα συμπεριληφθούν μεταφρασμένα τα τρία πρώτα διηγήματα από το αγγλόφωνο τμήμα. Όλα τα διηγήματα του αγγλόφωνου τμήματος που θα μπουν στη Μικρή Λίστα του αγγλόφωνου τμήματος θα κυκλοφορήσουν σε ειδική έκδοση από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες και το αγγλόφωνο τμήμα της: Strange Days Books (η προκήρυξη για το αγγλόφωνο τμήμα δημοσιεύεται και στην ενότητα Storyland/short stories)

Κάθε συγγραφέας που το διήγημά του περιλαμβάνεται στη Μικρή Λίστα δικαιούται έκπτωση 25% εάν θέλει να παραγγείλει περισσότερα αντίτυπα εκτός από το δωρεάν που δικαιούται. Ακόμη, κάθε συγγραφέας της Μικρής Λίστας έχει δικαίωμα προτεραιοτήτας σε οποιοδήποτε εργαστήρι ή εκδήλωση διοργανώσουν οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες αλλά και στην υποβολή κειμένου για έκδοση ακόμη και εκτός της περιόδου ανάγνωσης.

– Για όλους τους συγγραφείς της Μικρής Λίστας θα υπάρχει πιστοποιητικό διάκρισης.

Ο/η συγγραφέας του πρώτου βραβείου έχει τη δυνατότητα να υπογράψει συμβόλαιο για έκδοση βιβλίου! Οι βραβευμένοι συγγραφείς έχουν επίσης τη δυνατότητα να υποβάλλουν έργα τους για έκδοση!

– Εκτός από τα διηγήματα που θα συμπεριληφθούν στη Μικρή Λίστα θα ανακοινωθεί και ένας αριθμός διηγημάτων (μέχρι 20) τα οποία θα αποτελούν την επιλογή eyelands και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα http://www.eyelands.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Η βράβευση των συγγραφέων και η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων θα γίνει το Νοέμβριο του 2020 σε χώρο που θα ανακοινωθεί λίγο μετά τα αποτελέσματα, στην Αθήνα. Σε περίπτωση απουσίας των συγγραφέων από την εκδήλωση βράβευσης, τα πιστοποιητικά και τα βιβλία της συλλογής θα αποσταλούν στους νικητές ταχυδρομικά. Η υποχρέωση αποστολής δεν ισχύει για τους συγγραφείς που διαμένουν Αθήνα, οι οποίοι θα πρέπει να παρευρίσκονται ή να έχουν κάποιον εκπρόσωπό τους στην αίθουσα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΕΚΔΟΣΗ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

– Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται και την αποδοχή των κανόνων του.

– Η ιστοσελίδα διατηρεί το δικαίωμα να αναρτήσει τα διηγήματα που βραβεύτηκαν ή διακρίθηκαν και ο εκδοτικός οίκος να εκδώσει το βιβλίο με τα διηγήματα που θα επιλεγούν. Τα πνευματικά δικαιώματα των διηγημάτων παραμένουν στους συγγραφείς και εκχωρούνται μόνο για τη συγκεκριμένη έκδοση στις Παράξενες Μέρες και μόνο για διάστημα έξι μηνών και για συγκεντρωτική έκδοση των διηγημάτων όλων των διαγωνισμών που είναι πιθανό να γίνει με τη συμπλήρωση των δέκα ετών του διαγωνισμού.

– Η δημοσίευση των διηγημάτων της Επιλογής θα γίνει στην ιστοσελίδα: http://www.eyelands.gr από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΑ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ. ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ        ΕΔΩ:                      https://paraxenesmeres.gr/books/

 

 

 

 

EYELANDS – 9ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ – 2019

Round Midnight φβ.jpgH ιστοσελίδα Eyelands σε συνεργασία με τις εκδόσεις Παράξενες μέρες, ανακοινώνει την έναρξη του ένατου διαγωνισμού διηγήματος, σε δύο τμήματα: ελληνικό και αγγλόφωνο.

Θέμα του διαγωνισμού: «Γύρω στα μεσάνυχτα»

Ο διαγωνισμός θα παραμείνει ανοιχτός από τις 20 Μαρτίου μέχρι και τις 20 Ιουνίου 2019. Το πρώτο βραβείο για καθένα από τα δύο τμήματα είναι: δωρεάν διακοπές μιας εβδομάδας σε στούντιο σε παραλία της νότιας Κρήτης. Τα διηγήματα της Μικρής Λίστας θα εκδοθούν σε δύο διαφορετικές συλλογές, ελληνική και αγγλική, από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες/Strange Days Books. Υπάρχουν επίσης συλλεκτικά δώρα για τον πρώτο νικητή αλλά και για τρεις ακόμη συγγραφείς, κεραμικές δημιουργίες, φτιαγμένες ειδικά για το διαγωνισμό του eyelands. Ο/η συγγραφέας του πρώτου βραβείου έχει τη δυνατότητα να υπογράψει συμβόλαιο για έκδοση βιβλίου!

Τα διηγήματα θα γίνονται δεκτά μόνο σε ηλεκτρονική μορφή με επισυναπτόμενο αρχείο που θα σταλεί στη διεύθυνση: eyelandsmag@gmail.com   ή  strangedaysbooks@gmail.com

Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή είναι απαραίτητη η αγορά ενός βιβλίου από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες μέσα από την ιστοσελίδα www.paraxenesmeres.gr

Για κάθε έγκυρη συμμετοχή ο συγγραφέας θα λάβει επιβεβαιωτικό μήνυμα μέσα σε τρεις ημέρες από την ολοκλήρωσή της.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την 20η Σεπτεμβρίου 2019.

– Τα βραβεία, οι διακρίσεις αλλά και ένας αριθμός ακόμη διηγημάτων ανάλογα πάντα  με τη βαθμολογία τους (μέχρι 25 διηγήματα συνολικά) θα συμπεριληφθούν στην έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις Παράξενες Μέρες μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα βρίσκεται μέσα από τα συνεργαζόμενα πρακτορεία διανομής σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της χώρας. Σε αυτά θα συμπεριληφθούν μεταφρασμένα τα τρία πρώτα διηγήματα από το αγγλόφωνο τμήμα. Όλα τα διηγήματα του αγγλόφωνου τμήματος που θα μπουν στη Μικρή Λίστα του αγγλόφωνου τμήματος θα κυκλοφορήσουν σε ειδική έκδοση από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες και το αγγλόφωνο τμήμα της: Strange Days Books (η προκήρυξη για το αγγλόφωνο τμήμα δημοσιεύεται και στην ενότητα Storyland/short stories)

– Όλοι οι συγγραφείς που τα διηγήματά τους θα συμπεριληφθούν στην έκδοση θα παραλάβουν δωρεάν ένα βιβλίο της συλλογής

– Εκτός από τα διηγήματα που θα συμπεριληφθούν στη Μικρή Λίστα θα ανακοινωθεί και ένας αριθμός διηγημάτων (μέχρι 20) τα οποία θα αποτελούν την επιλογή eyelands και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.eyelands.gr

Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από συγγραφείς των εκδόσεων Παράξενες Μέρες συνεργάτες του eyelands, τον νικητή του προηγούμενου διαγωνισμού αλλά και νικητές και νικήτριες προηγούμενων χρόνων. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το διαγωνισμό μπορείτε να στείλετε email στις ιστοσελίδες μας.

LINKS

Αναλυτικές πληροφορίες:

Eyelands- 9ος διεθνής διαγωνισμός διηγήματος

Παράξενες Μέρες – 9ος διεθνής διαγωνισμός διηγήματος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ

        Διεθνές Τμήμα Διαγωνισμού

 

4ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΟΜΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ 2019

Ανακοινώνουμε την έναρξη του 4ου διαγωνισμού σύντομου διηγήματος με τονν οποίο ολοκληρώνεται ο κύκλος των τεσσάρων εποχών που ξεκίνησε το 2013 με τον διαγωνισμό και την συλλογή διηγημάτων για το καλοκαίρι «Summer stories». Ακολούθησαν οι «Ιστορίες του χειμώνα» και οι «Ιστορίες του Φθινοπώρου». Ο κύκλος κλείνει με την Άνοιξη.

eyelands - ανοιξη.jpgΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 1. Το θέμα του διαγωνισμού είναι «Άνοιξη». Οι συμμετοχές πρέπει να είναι πρωτότυπα και αδημοσίευτα σύντομα διηγήματα με όριο τις 500 λέξεις.
 2. Η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό είναι δωρεάν, δεν υπάρχει συνδρομή, αρκεί ένα κείμενο στην ελληνική γλώσσα χωρίς άλλες προϋποθέσεις εκτός από το να έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος.
 3. Οι ιστορίες που θα επιλέξουμε θα εκδοθούν σε βιβλίο από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες τον Μάιο του 2019.
 4. Στο διαγωνισμό αυτό όλες οι διακρίσεις είναι ισότιμες. Η ομάδα ανάγνωσης δεν βαθμολογεί αλλά επιλέγει τα κείμενα που θεωρεί το κάθε μέλος της ότι αξίζουν διάκριση. Δεν θα υπάρχουν ειδικά βραβεία, όλοι οι νικητές θα επιλεγούν για την έκδοση χωρίς άλλη διάκριση, και όλοι οι συγγραφείς που θα συμμετέχουν στη συλλογή θα πάρουν δωρεάν ένα αντίτυπο του βιβλίου – όσοι μένουν στην Αθήνα θα το παραλάβουν στην παρουσίαση ενώ όσοι έχουν μόνιμη διαμονή στην επαρχία θα το παραλάβουν ταχυδρομικά. Οι συγγραφείς θα έχουν επίσης έκπτωση 25% στις αγορές βιβλίων από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες.
 5. Γίνονται δεκτά κείμενα μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο eyelands δηλαδή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eyelandsmag@gmail.com

και ακόμη: strangedaysbooks@gmail.com

Τα κείμενά σας πρέπει να είναι σε μορφή word.doc ( ή docx) και όχι σε pdf

 1. Θα χρειαστούμε ένα όνομα (ή αν θέλετε ψευδώνυμο) και αν το διήγημά σας επιλεγεί για την έκδοση θα πρέπει να στείλετε τη διεύθυνσή σας και το πραγματικό σας όνομα. Στην έκδοση το ψευδώνυμο θα διατηρηθεί μόνο αν το απαιτούν ειδικοί λόγοι. Η συντακτική ομάδα των εκδόσεων που θα διαβάσει τα κείμενα πάντως δεν θα γνωρίζει το όνομά σας όπως γίνεται σε όλους τους διαγωνισμούς του eyelands θα έχει μόνο τον κωδικό αριθμό για κάθε κείμενο.
 2. Κάθε συγγραφέας μπορεί να στείλει ένα μόνο διήγημα.

Τα δικαιώματα των διηγημάτων παραμένουν στους συγγραφείς που μπορούν να τα δημοσιεύσουν οπουδήποτε θέλουν, μετά το τέλος του 2019. Με τη συμμετοχή τους οι συγγραφείς δεσμεύονται ότι τα διηγήματα θα δημοσιευθούν επίσης στη συγκεντρωτική έκδοση «Ιστορίες για όλες τις εποχές» που σχεδιάζουμε να γίνει όταν κλείσει ο κύκλος με όλες τις εποχές. Όταν δηλαδή θα έχουμε διηγήματα με θεματική από όλες τις εποχές του χρόνου.

 1. Ο διαγωνισμός ξεκινάει στις 10 Ιανουαρίου 2019 και λήγει στις 20 Μαρτίου 2019.
 2. Τα κείμενα θα κριθούν από συγγραφείς και συνεργάτες της ιστοσελίδας και της ομάδας των εκδόσεων Παράξενες Μέρες και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 10 Απριλίου 2019.

Η  παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες της Άνοιξης»  θα γίνει στις αρχές Μαΐου του 2019.

Σημείωση: Ο τίτλος που θα διαλέξετε για την ιστορία σας δεν θα πρέπει να είναι ο ίδιος με τον τίτλο του θέματος, δηλαδή: «Άνοιξη». Οι συγγραφείς που παρ’ όλα αυτά θα στείλουν κείμενο με αυτόν τον τίτλο εάν επιλεγούν για τη συλλογή θα πρέπει να τον αντικαταστήσουν.

*Ο πίνακας -αφίσα του διαγωνισμού είναι  της Αντριάνας Μίνου.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ για το 2018

 

EYELANDS – 8ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ – 2018

H ιστοσελίδα Eyelands σε συνεργασία με τις εκδόσεις Παράξενες μέρες, ανακοινώνει την έναρξη του όγδοου διαγωνισμού διηγήματος, σε δύο τμήματα: ελληνικό και αγγλόφωνο.

Θέμα του διαγωνισμού: «Αποσκευές»

Ο διαγωνισμός θα παραμείνει ανοιχτός από τις 20 Μαρτίου μέχρι και τις 20 Ιουνίου 2018. Το πρώτο βραβείο για καθένα από τα δύο τμήματα είναι: δωρεάν διακοπές 7 ημερών σε στούντιο σε παραλία της νότιας Κρήτης. Τα διηγήματα της Μικρής Λίστας θα εκδοθούν σε δύο διαφορετικές συλλογές, ελληνική και αγγλική, από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες/Strange Days Books. Υπάρχουν επίσης συλλεκτικά δώρα για τον πρώτο νικητή αλλά και για τρεις ακόμη συγγραφείς, κεραμικές δημιουργίες, φτιαγμένες ειδικά για το διαγωνισμό του eyelands.

 

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ  

(Ελληνικό τμήμα)

 1. Το θέμα του διαγωνισμού είναι: «Αποσκευές».

Οι διαγωνιζόμενοι συγγραφείς μπορούν να στείλουν ένα διήγημα (ή διηγήματα) μέχρι 2500 λέξεις. Γίνονται δεκτά κείμενα στην ελληνική γλώσσα.

 1. Δεν υπάρχουν περιορισμοί εθνικότητος ή τόπου διαμονής του συγγραφέα.
 2. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η αγορά ενός βιβλίου των εκδόσεων «Παράξενες μέρες» μέσα από την ιστοσελίδα τους: http://www.paraxenesmeres.gr (λεπτομέρειες πιο κάτω)
 3. Τα διηγήματα δεν θα πρέπει να έχουν βραβευθεί σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό, να έχουν εκδοθεί ή να έχουν δημοσιευθεί σε βιβλίο ή έντυπο. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Γίνονται δεκτές περισσότερες συμμετοχές με την καταβολή της πληρωμής για κάθε μία. Ακόμη όμως και σε περίπτωση περισσότερων διακρίσεων στην συλλογή θα δημοσιευθεί μόνο ένα από τα διηγήματα του συγγραφέα, αυτό με την καλύτερη βαθμολογία.
 4. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας είναι απαραίτητο να δηλώσετε ένα ονοματεπώνυμό ή ψευδώνυμο και ένα τίτλος στο διήγημα. Δεκτός οποιοσδήποτε τίτλος εκτός από τον τίτλο του διαγωνισμού. Θεωρούμε επίσης ως ηλεκτρονική σας διεύθυνση εκείνη μέσω της οποίας στέλνετε τη συμμετοχή σας. Εάν αυτό δεν ισχύει πρέπει οπωσδήποτε να το δηλώνετε, προσθέτοντας ένα e-mail επικοινωνίας.

Τα διηγήματα θα γίνονται δεκτά μόνο σε ηλεκτρονική μορφή που θα σταλεί στη διεύθυνση: info@eyelands.gr   ή  info@paraxenesmeres.gr

-στο mail θα υπάρχει επισύναψη του κειμένου σε μορφή word.doc ή docx αλλά όχι σε pdf.

 1. Όλα τα διηγήματα ελέγχονται από τη σύνταξη της ιστοσελίδας, γίνεται καταμέτρηση των λέξεων και αφαιρούνται όλα τα προσωπικά στοιχεία του συγγραφέα ώστε να τα διαβάσουν οι κριτές με τον κωδικό αριθμό. Οι συμμετοχές με ψευδώνυμο γίνονται δεκτές μόνο στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι συγγραφείς που συμμετείχαν με ψευδώνυμο και θα έχουν επιλεγεί για την έκδοση θα πρέπει να στείλουν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ένα σύντομο βιογραφικό. Η αποστολή των πραγματικών στοιχείων είναι απαραίτητη και έχει τη θέση αποδοχής των όρων της έκδοσης και χωρίς αυτήν δεν θα γίνει δεκτή η συμμετοχή τους στο βιβλίο.
 2. Δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό δυνεργάτες του eyelands.gr και των εκδόσεων Παράξενες Μέρες ούτε και συγγραφείς που έχουν εκδώσει βιβλία τους στην σειρά Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει περιορισμός για όσους έχουν στείλει κατά καιρούς συνεργασίες τους στο eyelands.
 3. Όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι η συμπλήρωση του 18ου έτους του διαγωνιζόμενου την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού.
 4. Κάθε αγορά αντιστοιχεί στο δικαίωμα για συμμετοχή ενός διηγήματος. Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής με περισσότερα διηγήματα (με αγορά ενός βιβλίου για κάθε ένα) αλλά στην έκδοση θα συμπεριληφθεί ένα μόνο διήγημα από κάθε συγγραφέα.
 5. Οι συγγραφείς που έχουν πάρει βραβείο τα προηγούμενα χρόνια στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετέχουν δωρεάν.
 6. Στην ομάδα που θα κρίνει τα έργα αυτή τη χρονιά θα προστεθεί και ο νικητής του προηγούμενου διαγωνισμού με θέμα «Παράξενοι έρωτες», Θωμάς Μυλωνάς. Η ομάδα αποτελείται από δέκα άτομα και ανακοινώνεται πάντα με την λήξη του διαγωνισμού.

**

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας, θα πρέπει να αγοράσετε ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες μέσα από την ιστοσελίδα μας. Μπορείτε να αγοράσετε όποιο βιβλίο θέλετε ακολουθώντας τις πολύ απλές οδηγίες που υπάρχουν για τις αγορές στην ιστοσελίδα.

Αρκεί ένα απλό e-mail στα: info@eyelands.gr ή info@paraxenesmeres.gr

στο οποίο θα σημειώνετε την επιλογή του βιβλίου (υπάρχει αναλυτικός κατάλογος στην ιστοσελίδα) και τον τρόπο πληρωμής. Εμείς θα σας ενημερώσουμε για τα υπόλοιπα.

Υπάρχουν τρεις τρόποι πληρωμής: κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, πληρωμή με αντικαταβολή και πληρωμή μέσω paypal.

Το  κόστος ειδικά για τον διαγωνισμό είναι για οποιοδήποτε βιβλίο 10 ευρώ μαζί με τα ταχυδρομικά έξοδα εάν πληρώσετε με κατάθεση στην τράπεζα ή μέσω paypal και 15 ευρώ αν προτιμήσετε την αντικαταβολή.

Μαζί με το βιβλίο που θα επιλέξετε αυτή τη χρονιά θα έχετε και ένα επιπλέον δώρο: μια από τις συλλογές μας εντελώς δωρεάν! Η προσφορά ισχύει για τις 50 πρώτες συμμετοχές!

Στις ίδιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις θα στείλετε και το κείμενο του διηγήματος. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αγορά. Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας αγοράζοντας ένα βιβλίο και να στείλετε αργότερα το κείμενο ή και το αντίθετο.

Η αγορά του βιβλίου και η αποστολή του κειμένου πρέπει να γίνουν ανάμεσα στις ημερομηνίες που ορίζει ο διαγωνισμός, δηλαδή από τις 20 Μαρτίου 2018 μέχρι τις 20 Ιουνίου 2018.

Για κάθε έγκυρη συμμετοχή ο συγγραφέας θα λάβει επιβεβαιωτικό μήνυμα μέσα σε τρεις ημέρες από την ολοκλήρωσή της.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΒΡΑΒΕΙΑ & ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την 20η Σεπτεμβρίου 2018.

– Από τα διηγήματα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό ένας ορισμένος αριθμός, (ανάλογα με τις συμμετοχές με 25 ανώτατο όριο) θα μπει στην μικρή λίστα και θα κυκλοφορήσει στη συλλογή «Αποσκευές». Ό ίδιος αριθμός των επιλαχόντων διηγημάτων θα αναρτηθεί στο eyelands.gr και δημοσιευθεί στην Επιλογή eyelands.

– Το πρώτο βραβείο για το ελληνικό τμήμα είναι δωρεάν παραμονή για μία εβδομάδα στο Three-Rock studio, στο Νότιο Ρέθυμνο (με δυνατότητα παραμονής έως και για τέσσερα άτομα). Περισσότερες πληροφορίες για το Three-Rock studio μπορείτε να δείτε εδώ:  http://three-rock.blogspot.gr/

Ο νικητής/νικήτρια έχει το δικαίωμα να παραμείνει στο στούντιο την εβδομάδα που θα επιλέξει με ένα ακόμη άτομο της επιλογής του -αλλά ο χώρος επιτρέπει επιπλέον ένα ή δυο άτομα. Ο νικητής/νικήτρια μπορεί να επιλέξει την εβδομάδα που θέλει (εκτός από το διάστημα 15 Ιουλίου- 15 Αυγούστου)

Ο πρώτος νικητής οφείλει να ενημερώσει για το διάστημα των διακοπών που επιλέγει μέχρι την 20η Φεβρουαρίου 2019. Μετά την ημερομηνία αυτή η προσφορά δεν θα ισχύσει. Θα υπάρχουν επίσης τρία ακόμη βραβεία. Ο πρώτος νικητής/τρια και τρεις ακόμη διαγωνιζόμενοι θα έχουν ως επιπλέον δώρο ένα χειροποίητο ελληνικό εικαστικό κεραμικό από τη συλλογή της omodamos clayart.

Ο πρώτος νικητής/τρια βραβεύεται με «Αγγελάκι του eyelands», χειροποίητο κεραμικό φτιαγμένο ειδικά για το διαγωνισμό. Τρία ακόμη ειδικά φτιαγμένα για το διαγωνισμό χειροποίητα κεραμικά θα δοθούν στους τρεις συγγραφείς που θα ακολουθήσουν στη βαθμολογία της επιτροπής. Τα δώρα θα παραδοθούν στη διάρκεια της εκδήλωσης βράβευσης και παρουσίασης της συλλογής, το Νοέμβριο του 2018.

– Τα βραβεία, οι διακρίσεις αλλά και ένας αριθμός ακόμη διηγημάτων ανάλογα πάντα  με τη βαθμολογία τους (μέχρι 25 διηγήματα συνολικά) θα συμπεριληφθούν στην έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις Παράξενες Μέρες μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα βρίσκεται μέσα από τα συνεργαζόμενα πρακτορεία διανομής σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της χώρας. Σε αυτά θα συμπεριληφθούν μεταφρασμένα τα τρία πρώτα διηγήματα από το αγγλόφωνο τμήμα. Όλα τα διηγήματα του αγγλόφωνου τμήματος που θα μπουν στη Μικρή Λίστα του αγγλόφωνου τμήματος θα κυκλοφορήσουν σε ειδική έκδοση από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες και το αγγλόφωνο τμήμα της: Strange Days Books (η προκήρυξη για το αγγλόφωνο τμήμα δημοσιεύεται και στην ενότητα Storyland/short stories)

– Όλοι οι συγγραφείς που τα διηγήματά τους θα συμπεριληφθούν στην έκδοση θα παραλάβουν δωρεάν ένα βιβλίο της συλλογής. Κάθε συγγραφέας που το διήγημά του περιλαμβάνεται στη Μικρή Λίστα δικαιούται έκπτωση 25% εάν θέλει να παραγγείλει περισσότερα αντίτυπα εκτός από το δωρεάν που δικαιούται. Επίσης, κάθε συγγραφέας της Μικρής Λίστας δικαιούται έκπτωση 25% σε οποιοδήποτε βιβλίο των εκδόσεων Παράξενες Μέρες. Ακόμη, κάθε συγγραφέας της Μικρής Λίστας έχει δικαίωμα προτεραιοτήτας σε οποιοδήποτε εργαστήρι ή εκδήλωση διοργανώσουν οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες.

– Για όλους τους συγγραφείς της Μικρής Λίστας θα υπάρχει πιστοποιητικό διάκρισης.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Η βράβευση των συγγραφέων και η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων θα γίνει το Νοέμβριο του 2018 σε χώρο που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο  πιθανότατα το Polis Art Café, στην Αθήνα. Σε περίπτωση απουσίας των συγγραφέων από την εκδήλωση βράβευσης, τα πιστοποιητικά και τα βιβλία της συλλογής θα αποσταλούν στους νικητές ταχυδρομικά. Η υποχρέωση δεν ισχύει για τους συγγραφείς που διαμένουν Αθήνα, οι οποίοι θα πρέπει να παρευρίσκονται ή να έχουν κάποιον εκπρόσωπό τους στην αίθουσα.

– Εκτός από τα διηγήματα που θα συμπεριληφθούν στη Μικρή Λίστα θα ανακοινωθεί και ένας αριθμός διηγημάτων (μέχρι 20) τα οποία θα αποτελούν την επιλογή eyelands και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα http://www.eyelands.gr

Στην ιστοσελίδα θα δημοσιευθούν μόνο τα βραβευμένα διηγήματα και τα διηγήματα της Επιλογής. Τα διηγήματα της Μικρής Λίστας θα δημοσιευθούν μόνο στην έκδοση.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΕΚΔΟΣΗ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

– Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται και την αποδοχή των κανόνων του.

– Η ιστοσελίδα διατηρεί το δικαίωμα να αναρτήσει τα διηγήματα που βραβεύτηκαν ή διακρίθηκαν και ο εκδοτικός οίκος να εκδώσει το βιβλίο με τα διηγήματα που θα επιλεγούν. Τα πνευματικά δικαιώματα των διηγημάτων παραμένουν στους συγγραφείς και εκχωρούνται μόνο για τη συγκεκριμένη έκδοση στις Παράξενες Μέρες και μόνο για διάστημα έξι μηνών και για συγκεντρωτική έκδοση των διηγημάτων όλων των διαγωνισμών που είναι πιθανό να γίνει με τη συμπλήρωση των δέκα ετών του διαγωνισμού.

– Η δημοσίευση των διηγημάτων της Επιλογής θα γίνει στην ιστοσελίδα: http://www.eyelands.gr από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

– Η έκδοση με τα διηγήματα που διακρίθηκαν θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του έτους 2018. Κάθε συγγραφέας του οποίου το διήγημα θα συμπεριληφθεί στο βιβλίο δικαιούται ένα αντίτυπο δωρεάν. Κάθε συγγραφέας είναι ελεύθερος να δημοσιεύσει όπου εκείνος θέλει το διήγημά του μετά τον Μάρτιο του 2019.

**

– Η επιλογή των διηγημάτων για την μικρή λίστα και τις βραβεία θα γίνει από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Η τελική επιλογή των διηγημάτων που θα βραβευθούν θα γίνει όπως κάθε χρόνο από την ομάδα των συγγραφέων που συνεργάζονται με το eyelands με την προσθήκη της νικήτριας του περυσινού διαγωνισμού.

 

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από συγγραφείς των εκδόσεων Παράξενες Μέρες συνεργάτες του eyelands, τον νικητή του προηγούμενου διαγωνισμού αλλά και νικητές και νικήτριες προηγούμενων χρόνων που μας κάνουν την τιμή να συνεχίσουν να κρίνουν τα διηγήματά σας δίνοντας επιπλέον κύρος στο διαγωνισμό μας. Κάθε διήγημα παίρνει ένα κωδικό αριθμό από την γραμματεία του eyelands και το σύνολο των διηγημάτων χωρίς άλλα διακριτικά στοιχεία στέλνεται -μετά την πρώτη επιλογή -στην ομάδα ανάγνωσης. Τα ονόματα των μελών της ομάδας που θα βαθμολογήσει τα διηγήματα θα ανακοινωθούν με τη λήξη του διαγωνιστικού μέρους, στις 20 Ιουνίου.

* Για οποιεσδήποτε πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το διαγωνισμό μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση: info@eyelands.gr ή info@paraxenesmeres.gr

 

EYELANDS – 7ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ – 2017

H ιστοσελίδα Eyelands σε συνεργασία με τις εκδόσεις Παράξενες μέρες, ανακοινώνει την έναρξη του έβδομου διαγωνισμού διηγήματος, σε δύο τμήματα: ελληνικό και αγγλόφωνο.

Θέμα του διαγωνισμού: «Παράξενοι Έρωτες»

Ο διαγωνισμός θα παραμείνει ανοιχτός από τις 20 Μαρτίου μέχρι και τις 20 Ιουνίου 2017. Το πρώτο βραβείο για καθένα από τα δύο τμήματα είναι: δωρεάν διακοπές 7 ημερών σε στούντιο σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης. Τα διηγήματα της Μικρής Λίστας θα εκδοθούν σε δύο διαφορετικές συλλογές, ελληνική και αγγλική από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Υπάρχουν συλλεκτικά βραβεία για τον πρώτο νικητή και για τρεις ακόμη συγγραφείς, φτιαγμένα ειδικά για το διαγωνισμό του eyelands.

 

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ  

(Ελληνικό τμήμα)

 1. Το θέμα του διαγωνισμού είναι: «Παράξενοι Έρωτες».

Οι διαγωνιζόμενοι συγγραφείς μπορούν να στείλουν ένα διήγημα (ή διηγήματα) μέχρι 2500 λέξεις. Γίνονται δεκτά κείμενα στην ελληνική γλώσσα.

 1. Δεν υπάρχουν περιορισμοί εθνικότητος ή τόπου διαμονής του συγγραφέα.
 2. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η αγορά ενός βιβλίου των εκδόσεων «Παράξενες μέρες» μέσα από την ιστοσελίδα τους: http://www.paraxenesmeres.gr
 3. Τα διηγήματα δεν θα πρέπει να έχουν βραβευθεί σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό, να έχουν εκδοθεί ή να έχουν δημοσιευθεί σε βιβλίο ή έντυπο. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
 4. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας είναι απαραίτητο να δηλώσετε ένα ονοματεπώνυμό ή ψευδώνυμο. Θεωρούμε επίσης ως ηλεκτρονική σας διεύθυνση εκείνη μέσω της οποίας στέλνετε τη συμμετοχή σας. Εάν αυτό δεν ισχύει πρέπει οπωσδήποτε να το δηλώνετε, προσθέτοντας ένα e-mail επικοινωνίας.

Τα διηγήματα θα γίνονται δεκτά μόνο σε ηλεκτρονική μορφή που θα σταλεί στη διεύθυνση: info@eyelands.gr   ή  info@paraxenesmeres.gr

-στο mail θα υπάρχει επισύναψη του κειμένου σε μορφή word.doc ή docx αλλά όχι σε pdf.

 1. Όλα τα διηγήματα ελέγχονται από τη σύνταξη της ιστοσελίδας, γίνεται καταμέτρηση των λέξεων και αφαιρούνται όλα τα προσωπικά στοιχεία του συγγραφέα ώστε να τα διαβάσουν οι κριτές με τον κωδικό αριθμό. Οι συμμετοχές με ψευδώνυμο γίνονται δεκτές μόνο στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι συγγραφείς που συμμετείχαν με ψευδώνυμο και θα έχουν επιλεγεί για την έκδοση θα πρέπει να στείλουν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ένα σύντομο βιογραφικό.
 2. Δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό συνεργάτες του eyelands.gr και των εκδόσεων Παράξενες Μέρες ούτε και συγγραφείς που έχουν εκδώσει βιβλία τους στην σειρά Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει περιορισμός για όσους έχουν στείλει κατά καιρούς συνεργασίες τους στο eyelands.

 1. Όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι η συμπλήρωση του 18ου έτους του διαγωνιζόμενου την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού.

 Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι η αγορά ένός βιβλίου από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες

**

 

 

**

Οι παράξενες μέρες διοργανώνουν κάθε χρόνο σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό eyelands διεθνή διαγωνισμό διηγήματος. Για έξι συνεχόμενα χρόνια το eyelands (τα τρία πρώτα χρόνια) και οι εκδόσεις μας (από το 2014 και μετά) διοργανώνουν τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό διηγήματος με έδρα την Ελλάδα. Υπάρχουν δύο τμήματα, το ελληνικό και το αγγλόφωνο με ξεχωριστά βραβεία, μικρή λίστα και δύο διαφορετικές εκδόσεις. Πιο κάτω αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση προηγούμενων διαγωνισμών και τα αποτελέσματά τους ώστε να έχει ο αναγνώστης μια ιδέα για την διοργάνωση που αλλάζει ελάχιστα κάθε χρόνο. Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι συνήθως από τις 20 Μαρτίου έως τις 20 Ιουνίου. Φυσικά κάθε χρόνο όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν πολύ νωρίτερα με ανακοινώσεις στις ιστοσελίδες μας και στο facebook.

Το 2016 ξεκινάμε τη σειρά διαγωνισμών διηγήματος, Παράξενες Μέρες στις Πόλεις. Κάντε κλικ και δείτε λεπτομέρειες σχετικά με τους διαγωνισμούς Παράξενες Μέρες στο Ρέθυμνο και Παράξενες Μέρες στη Θεσ/νίκη.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

4ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το eyelands και οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του 4ου διεθνούς διαγωνισμού διηγήματος για το ελληνικό τμήμα.
**
ΒΡΑΒΕΙΑ
Πρώτο βραβείο: Οι χρόνοι του Τζάρτζανου, της Αναστασίας Δεουδέ
Δεύτερο βραβείο: Οργανωτικό τυχαίο, του Τάσου Καρτέρη
Τρίτο βραβείο: Το μουσταρδί σπίτι, της Νατάσας Μουτσανά
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Τρεις ισότιμες διακρίσεις στα διηγήματα:
Έσσεται Ήμαρ, του Αντώνη Τσιρικούδη,
Όσο διαρκεί ένας καφές, της Γεωργίας Μαμά
και
Void, του Απόστολου Λαγαρία

ΜΙΚΡΗ ΛΙΣΤΑ
Αναλυτικά τα υπόλοιπα 19 διηγήματα της μικρής λίστας -που θα είναι στην έκδοση «Η συλλογή του Χρόνου», μαζί με τα τρία πρώτα βραβεία του διεθνούς τμήματος, είναι (με σειρά συμμετοχής) τα:

Παράθυρα, της Σωτηρίας Βασιλείου
Σε μια στιγμή, του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους
Ραντεβού, του Θωμά Μυλωνά
Η πεταλούδα του χρόνου, του Ισίδωρου Μαυρογεώργη
Ο έρωτας τα χρόνια του Αλτσχάιμερ, του Σοφοκλή Ρόκου
Παράλληλοι χρόνοι, Αβραάμ Σεκέρογλου
Άλλη μια φορά, της Κίρας Καρνέζη
Τώρα, για πάντα, του Παναγιώτη Καναβού
Ο κομήτης ευτυχισμένος καινούργιος χρόνος, του Δημήτρη Φαρή
Όλα θα πάνε καλά, της Έλενας Κολυβοδιάκου
Οι χασομέρηδες, του Κωνσταντίνου Πέτρουλα
Βαλς στην άκρη του χρόνου, της Ευριδίκης Νικήτα
Επίμονη ψευδαίσθηση, της Αγγελικής Χυτήρη
Χαμένη άνοιξη, της Όλγας Φουντέα
Η τελευταία νουβέλα του Κορνήλιου Ελευθεριάδη, του Μιχάλη Τσιόγκα
Σφήνα τα καλοκαίρια των καυγάδων, της Σοφίας Καλογερίδου
Το πεπόνι, της Χαριτίνης Καρρά
Η χρονιά του ’88, της Δήμητρας Διδαγγέλου
Χρόνος, του Τάσου Παπανικολάου
**
ΕΠΙΛΟΓΗ eyelands
Τα 20 διηγήματα που διακρίθηκαν στην κατηγορία Επιλογή eyelands και θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα http://www.eyelands.gr είναι (με σειρά συμμετοχής) τα:

Η Κλεψύδρα, της Μαρίας Κουρλή
Εν ευθέτω χρόνω, της Φάνυ Μανωλοπούλου
Μια καφέ δερμάτινη μέρα, του Δημήτρη Σταυρογιάννη
Πίσω στη Βενετία, της Βίκης Κοσμοπούλου
Νωχελές οκτώ, της Αικατερίνης Γυφτάκη
Σε 60’’, της Μαριάντζελας Ψωμαδέλλη
Η αγάπη δεν σταματάει ποτέ, της Δέσποινας Χαραλαμπίδη
Πάμε πρόβα, της Αθηνάς Ειρήνης Μετζητιέ
Τίμοθι, του Γιώργου Γιώτσα
Εμπρόθεσμη παράδοση, της Ιωάννας Λαμπίδη
Πόσες μέρες κάνουν χρόνια; της Μαρίας Ολυμπίου
Ημερολόγιο του χρόνου, του Κωνσταντίνου Κουτελιδάκη
Στο παρά ένα, της Χριστιάνας Άσου
Η άλλη μεριά του χρόνου, του Γιώργου Τζεβελεκάκη
Όταν πάγωσε ο χρόνος, της Αναστασίας Αγγελή
Τη μέρα που σταμάτησε ο χρόνος, της Μαρτιάννα (ψευδώνυμο)
Σωφρονιστικό κατάστημα ο χρόνος, της Μαίρης Πίσια
Ο Μονόλογος του μαζί, της Εύης Κακαρά
Πορτρέτο δίχως πρόσωπο, της Βασιλικής Χριστοδουλιά
Ποιος ήταν ο φονιάς του αδερφού μου, του Π. Ένιγουέι

*
ΒΡΑΒΕΙΑ & ΕΚΔΟΣΗ
Το πρώτο βραβείο για το ελληνικό τμήμα είναι αεροπορικά εισιτήρια από την Αθήνα για την Κρήτη, με επιστροφή και δωρεάν παραμονή για μία εβδομάδα σε παραθαλάσσιο στούντιο.
– Θα απονεμηθούν έξι αναμνηστικά βραβεία για τα τρία πρώτα διηγήματα και για τις τρεις διακρίσεις. Όλοι οι συγγραφείς της Μικρής Λίστας θα παραλάβουν επίσης πιστοποιητικά διάκρισης στον διαγωνισμό.
– Στη νικήτρια θα απονεμηθεί το καθιερωμένο από πέρυσι «eyelands angel», το χειροποίητο κεραμικό αγγελάκι που φτιάχνεται ειδικά για το διαγωνισμό
– Τα βραβεία, οι διακρίσεις αλλά και όλα τα διηγήματα της μικρής λίστας θα συμπεριληφθούν στην έκδοση «Η συλλογή του Χρόνου» που θα κυκλοφορήσει από τις Παράξενες Μέρες τον προσεχή Νοέμβριο. Σε αυτήν θα συμπεριληφθούν μεταφρασμένα τα τρία πρώτα διηγήματα από το αγγλόφωνο τμήμα.
Όλοι οι συγγραφείς του βιβλίου θα πάρουν επίσης από ένα δωρεάν αντίτυπο της συλλογής στη γιορτή του eyelands όπου θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου, σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Την κριτική επιτροπή των εφετινών βραβείων αποτελούσαν η συγγραφέας και νικήτρια του περυσινού διαγωνισμού Γιούλη Αναστασοπούλου, η συγγραφέας Μηλέβα Αναστασιάδου, η συγγραφέας και ιδρυτικό μέλος του eyelands Αντωνία Γεωργεδάκη και οι συνεργάτες των εκδόσεων Παράξενες Μέρες: Κωστής Μαλουσάρης, Γιάννης Πετράκης και Γρηγόρης Παπαδογιάννης.

Ευχαριστούμε όλες και όλους τους συγγραφείς που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Το επίπεδο των συμμετοχών ήταν εξαιρετικό και τους συγχαίρουμε όλους. Ελπίζουμε να συνεχίσουν να ομορφαίνουν με τη συμμετοχή τους και τα κείμενά τους την ιστοσελίδα eyelands και τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες.

*τα βραβεία του διεθνούς τμήματος έχουν αναρτηθεί στην ενότητα Storyland/ Short stories

**
4ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ – 2014
H ιστοσελίδα Eyelands σε συνεργασία με τις εκδόσεις Παράξενες μέρες, ανακοινώνει την έναρξη του τέταρτου διαγωνισμού διηγήματος, σε δύο τμήματα: ελληνικό και αγγλόφωνο
Θέμα του διαγωνισμού: Χρόνος
Ο διαγωνισμός θα παραμείνει ανοιχτός από τις 21 Μαρτίου μέχρι και τις 21 Ιουνίου. Το πρώτο βραβείο για το ελληνικό τμήμα είναι αεροπορικά εισιτήρια (ένα άτομο) από την Αθήνα για την Κρήτη, με επιστροφή και δωρεάν παραμονή για μία εβδομάδα στο Three-Rock studio, σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης (για ένα ή και δύο άτομα).

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ (Ελληνικό τμήμα)
1. Το θέμα του διαγωνισμού είναι: Χρόνος -δεκτή οποιαδήποτε σημασία της λέξης ως θεματική αφορμή του διηγήματος.
Οι διαγωνιζόμενοι συγγραφείς μπορούν να επιλέξουν ένα από τα δύο και να στείλουν ένα διήγημα (ή διηγήματα) μέχρι 2500 λέξεις.  Γίνονται δεκτά κείμενα στην ελληνική γλώσσα.
2. Δεν υπάρχουν περιορισμοί εθνικότητος ή τόπου διαμονής του συγγραφέα. 3. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η αγορά ενός βιβλίου των εκδόσεων «Παράξενες μέρες» μέσα από την ιστοσελίδα τους: http://www.paraxenesmeres.gr (διαβάστε τις λεπτομέρειες πιο κάτω)
4. Τα διηγήματα δεν θα πρέπει να έχουν βραβευθεί σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό, να έχουν εκδοθεί ή να έχουν δημοσιευθεί σε βιβλίο ή έντυπο. Δεν υπάρχει πρόβλημα συμμετοχής αν έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
5. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας είναι απαραίτητο να δηλώσετε ένα ονοματεπώνυμό ή ψευδώνυμο. Θεωρούμε επίσης ως ηλεκτρονική σας διεύθυνση εκείνη μέσω της οποίας στέλνετε τη συμμετοχή σας. Εάν αυτό δεν ισχύει πρέπει οπωσδήποτε να το δηλώνετε, προσθέτοντας ένα e-mail επικοινωνίας.
– Προσοχή: Δεν θα γίνουν δεκτές συμμετοχές σε μορφή χειρογράφου. Τα διηγήματα θα γίνονται δεκτά μόνο σε ηλεκτρονική μορφή που θα σταλεί στη διεύθυνση: info@eyelands.gr
Στο mail θα υπάρχει επισύναψη του κειμένου σε μορφή word. doc αλλά ΟΧΙ σε pdf.
6. Όλα τα κείμενα ελέγχονται από τη σύνταξη της ιστοσελίδας, γίνεται καταμέτρηση των λέξεων και αφαιρούνται όλα τα προσωπικά στοιχεία του συγγραφέα ώστε να το διαβάσουν οι κριτές με τον κωδικό αριθμό και τον τίτλο του. Να θυμάστε όμως ότι εάν το κείμενό σας διακριθεί θα πρέπει να καταθέσετε τα πραγματικά σας στοιχεία. Οι συμμετοχές με ψευδώνυμο γίνονται δεκτές μόνο στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων όσοι έχουν προκριθεί στη μικρή λίστα θα πρέπει να μας στείλουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ένα σύντομο βιογραφικό. Σε περίπτωση που δεν γίνει επιβεβαίωση της ταυτότητας του διαγωνιζόμενου η συμμετοχή του θα θεωρηθεί άκυρη. Επίσης δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή στην έκδοση με ψευδώνυμο εκτός αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι που θα πρέπει να αποδεχτούν οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες.
7. Στον διαγωνισμό δεν γίνονται δεκτά διηγήματα από τους βασικούς συνεργάτες της ιστοσελίδας eyelands και των εκδόσεων Παράξενες Μέρες. που τα ονόματά τους εμφανίζονται στην ταυτότητα του eyelands. Δεν υπάρχει περιορισμός για όσους έχουν στείλει κατά καιρούς μία ή περισσότερες συνεργασίες τους στο eyelands.
8. Όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι η συμπλήρωση του 18ου έτους του διαγωνιζόμενου την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού.

**
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας, αυτή τη χρονιά, αντί για συνδρομή, αρκεί να αγοράσετε ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Θα πρέπει όμως να το αγοράσετε μέσα από την ιστοσελίδα των εκδόσεων και όχι από αλλού, π.χ. από ένα βιβλιοπωλείο. Μπορείτε να αγοράσετε όποιο βιβλίο θέλετε ακολουθώντας τις πολύ απλές οδηγίες που υπάρχουν για τις αγορές στην ιστοσελίδα των εκδόσεων. Ένα βήμα πριν από την πληρωμή στο e-shop της ιστοσελίδας υπάρχει χώρος για τα σχόλιά σας. Εκεί θα δηλώνετε:συμμετοχή στον διαγωνισμό. Το μήνυμα μπορείτε να το στείλετε μαζί με την αγορά (η ιστοσελίδα σας δίνει αυτή τη δυνατότητα) ή με ένα απλό e-mail στα:  info@eyelands.gr  (ή  info@paraxenesmeres.gr)
Στις ίδιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις θα στείλετε και το κείμενο του διηγήματος. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αγορά. Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας αγοράζοντας ένα βιβλίο και να στείλετε αργότερα το κείμενο ή και το αντίθετο.
Η αγορά του βιβλίου και η αποστολή του κειμένου πρέπει να γίνουν ανάμεσα στις ημερομηνίες που ορίζει ο διαγωνισμός, δηλαδή από τις 21 Μαρτίου 2014 μέχρι τις 21 Ιουνίου 2014.
Για κάθε έγκυρη συμμετοχή θα παίρνετε επιβεβαιωτικό μήνυμα μέσα σε τρεις ημέρες από την ολοκλήρωσή της.
Οι συγγραφείς που είχαν επιλεγεί στη Μικρή Λίστα των προηγούμενων διαγωνισμών του eyelands μπορούν να στείλουν το διήγημά τους χωρίς την αγορά βιβλίου από τις εκδόσεις.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΒΡΑΒΕΙΑ & ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ
Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει την 21η Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου 2014.
–  Η πρώτη επιλογή για τη μικρή λίστα θα ανακοινωθεί μέχρι την 1η  Σεπτεμβρίου 2014.
– Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι την 10η Οκτωβρίου 2014.
– Από τα διηγήματα που θα έρθουν στον διαγωνισμό ένας ορισμένος αριθμός, (ανάλογα με τις συμμετοχές) θα μπει στην μικρή λίστα (short list) των επιλογών και από αυτά θα κριθούν εκείνα που θα βραβευτούν και θα πάρουν τιμητική διάκριση.
–  Το πρώτο βραβείο για το ελληνικό τμήμα είναι αεροπορικά εισιτήρια (ένα άτομο) από την Αθήνα για την Κρήτη, με επιστροφή και δωρεάν παραμονή για μία εβδομάδα στο Three-Rock studio, στο Νότιο Ρέθυμνο (για ένα ή και δύο άτομα). Η παραμονή στο τουριστικό κατάλυμα Three-Rock studio, είναι προαιρετική. Ο νικητής/νικήτρια μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εισιτήρια χωρίς απαραίτητα να παραμείνει στο στούντιο. Περισσότερες πληροφορίες για το
Three-Rock studio μπορείτε να δείτε εδώ. http://three-rock.blogspot.gr/
Ο νικητής/νικήτρια έχει το δικαίωμα να παραμείνει στο στούντιο την εβδομάδα που θα επιλέξει (εκτός από το διάστημα 15 Ιουλίου- 20 Αυγούστου) με ένα ακόμη άτομο της επιλογής του. Τα δωρεάν εισιτήρια όμως είναι μόνο για τον νικητή/νικήτρια.
– Θα υπάρχουν επίσης τρία βραβεία για τα τρία πρώτα διηγήματα. Οι τρεις πρώτοι νικητές θα κερδίσουν χειροποίητα ελληνικά εικαστικά κεραμικά από τη συλλογή της omodamos clayart -ο πρώτος νικητής/τρια το καθιερωμένο από πέρυσι «Αγγελάκι του eyelands», χειροποίητο κεραμικό που φτιάχνει ειδικά για το διαγωνισμό ο Κωστής Μαλουσάρης. Τα δώρα στους τρεις πρώτους θα παραδοθούν στη διάρκεια της εκδήλωσης βράβευσης.
– Τα βραβεία, οι διακρίσεις αλλά και ένας αριθμός ακόμη διηγημάτων ανάλογα πάντα με τη βαθμολογία τους (μέχρι 25 διηγήματα συνολικά) θα συμπεριληφθούν στην έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις Παράξενες Μέρες μέχρι το τέλος της χρονιάς.
altΣε αυτά θα συμπεριληφθούν μεταφρασμένα τα τρία πρώτα διηγήματα από το αγγλόφωνο τμήμα. Όλα τα διηγήματα του αγγλόφωνου τμήματος που θα μπουν στη Μικρή Λίστα του αγγλόφωνου τμήματος (12 συνολικά) θα κυκλοφορήσουν σε ειδική έκδοση από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες και το αγγλόφωνο τμήμα της: Strange Days Books (η προκήρυξη για το αγγλόφωνο τμήμα δημοσιεύεται και στην ενότητα Storyland/short stories)
– Όλοι οι συγγραφείς που τα διηγήματά τους θα συμπεριληφθούν στην έκδοση θα παραλάβουν δωρεάν ένα βιβλίο της συλλογής. Κάθε συγγραφέας που το διήγημά του περιλαμβάνεται στη Μικρή Λίστα δικαιούται έκπτωση 25% εάν θέλει να παραγγείλει περισσότερα αντίτυπα εκτός από το δωρεάν που δικαιούται. Επίσης, κάθε συγγραφέας της Μικρής Λίστας δικαιούται έκπτωση 10% σε οποιοδήποτε βιβλίο των εκδόσεων Παράξενες Μέρες. Ακόμη, κάθε συγγραφέας της Μικρής Λίστας έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει με έκπτωση 20% σε οποιοδήποτε σεμινάριο διοργανώσουν οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες αλλά και δικαίωμα προτίμησης της συμμετοχής του σε περίπτωση που το σεμινάριο -όπως το Ανοιχτό Εργαστήρι Γραφής- είναι δωρεάν.
– Σε όλους τους συγγραφείς που θα τιμηθούν με βραβεία θα σταλεί σχετικό πιστοποιητικό.
– Η βράβευση των συγγραφέων και η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων θα γίνει στη διάρκεια του 2014 σε χώρο που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.
Σε περίπτωση απουσίας των συγγραφέων από την εκδήλωση βράβευσης, τα πιστοποιητικά και τα βιβλία της συλλογής -όχι τα βραβεία- θα αποσταλούν στους νικητές ταχυδρομικά.
– Εκτός από τα διηγήματα που θα συμπεριληφθούν στη Μικρή Λίστα θα ανακοινωθεί και ένας αριθμός διηγημάτων (μέχρι 20) τα οποία θα αποτελούν την επιλογή eyelands και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα http://www.eyelands.gr

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙ0
Το πρώτο βραβείο για τον νικητή (νικήτρια) του διαγωνισμού είναι δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα προς Ηράκλειο (ή Χανιά) με επιστροφή φυσικά.
Τα εισιτήρια θα εκδοθούν στο όνομα του νικητή για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θέλει μέσα στο 2015 από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου (με την εξαίρεση της χρονικής περιόδου μεταξύ 15 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 2015). Ο νικητής θα πρέπει να μας γνωστοποιήσει την ημερομηνία που επιθυμεί σχετικά με το ταξίδι μέχρι το τέλος του 2014.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΕΚΔΟΣΗ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
– Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται και την αποδοχή των κανόνων του.
– Η ιστοσελίδα διατηρεί το δικαίωμα να αναρτήσει τα διηγήματα που βραβεύτηκαν ή διακρίθηκαν και ο εκδοτικός οίκος να εκδώσει το βιβλίο με τα διηγήματα που θα επιλεγούν. Τα πνευματικά δικαιώματα των διηγημάτων παραμένουν στους συγγραφείς και εκχωρούνται μόνο για τη συγκεκριμένη έκδοση στις Παράξενες Μέρες ή για συγκεντρωτική έκδοση των διηγημάτων όλων των διαγωνισμών.
– Η δημοσίευση των διηγημάτων που διακρίθηκαν θα γίνει στην ιστοσελίδα: http://www.eyelands.gr  από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2015.
– Η έκδοση με τα διηγήματα που διακρίθηκαν θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του έτους 2014. Κάθε συγγραφέας του οποίου το διήγημα θα συμπεριληφθεί στο βιβλίο δικαιούται ένα αντίτυπο δωρεάν. Κάθε συγγραφέας είναι ελεύθερος να δημοσιεύσει όπου εκείνος θέλει το διήγημά του μετά την 1η Ιουνίου 2015.
**
– Η επιλογή των διηγημάτων για την μικρή λίστα και τις βραβεία θα γίνει από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Η τελική επιλογή των διηγημάτων που θα βραβευθούν θα γίνει όπως κάθε χρόνο από την ομάδα των συγγραφέων που συνεργάζονται με το eyelands με την προσθήκη της νικήτριας του περυσινού διαγωνισμού.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η κριτική επιτροπή  αυτή τη χρονιά θα έχει περισσότερα μέλη από κάθε άλλη χρονιά -αφού συμμετέχει στη διεξαγωγή του και ο εκδοτικός οίκος Παράξενες Μέρες. Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό η επιλογή των διηγημάτων γίνεται με πιο σωστό και αντιπροσωπευτικό τρόπο.
Τα ονόματα των συνεργατών που θα συμμετέχουν στην επιτροπή κρίσης των διηγημάτων θα ανακοινωθούν σύντομα.

* για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το διαγωνισμό μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση: info@eyelands.gr ή  info@paraxenesmeres.gr

 **

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ – ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι Παράξενες Μέρες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του πρώτου διαγωνισμού διηγήματος που διοργάνωσαν οι εκδόσεις μας. Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους περισσότερους από τριακόσιους συγγραφείς που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Νιώθουμε επίσης την ανάγκη να εξηγήσουμε ότι η έκδοση που έχουμε από την αρχή του διαγωνισμού προγραμματίσει μπορεί να φιλοξενήσει έναν αριθμό από 25 μέχρι 30 διήγηματα. Άλλωστε η αναλογία ένα προς δέκα (ένα στα δέκα διηγήματα θα εκδοθούν) δεν είναι τυχαία.

Περισσότερα διηγήματα στην έκδοση θα σήμαινε απλώς ότι θέλαμε να φανούμε πιο δεκτικοί (και να αναιρέσουμε αυτό που από την αρχή είχαμε βάλει ως όριο) και αυτό θα ήταν σε βάρος της έκδοσης τελικά.

Γι’ αυτό το λόγο δημοσιεύουμε και μια σειρά επιλάχοντα διηγήματα που αναγκαστικά δεν θα είναι στην έκδοση παρόλο που ήταν πολύ αξιόλογα.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι η έκδοση αυτή θα έχει τον τίτλο των εκδόσεων «παράξενες μέρες» και αυτό ήταν ένα ακόμη στοιχείο που έπαιξε ρόλο στην βαθμολόγηση των διηγημάτων και ίσως ήταν η αιτία να μείνουν έξω κάποια εξαιρετικά διηγήματα. Όμως, κάθε έκδοση έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό και γίνεται με βάση τις προδιαγραφές του εκδοτικού οίκου και τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε κριτή-αναγνώστη.  Γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να νιώσετε απογοήτευση όσοι δεν δείτε το όνομά σας πιο κάτω. Είμαστε σίγουροι ότι με αρκετούς από εσάς θα συναντηθούμε σε μελλοντικές παράξενες μέρες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το διήγημα «Βρείτε το δολοφόνο της Μυρσίνης Μάγερ» ήταν αρχικά στη λίστα των υπό έκδοση διηγημάτων αλλά επειδή υπάρχει θεατρικό έργο του ίδιου συγγραφέα με τον ίδιο τίτλο και την ίδια υπόθεση κρίθηκε ότι αντιβαίνει στους κανονισμούς του διαγωνισμού -τα διηγήματα δεν πρέπει να έχουν δημοσιευθεί αλλού. Στη θέση του θα περιληφθεί το διήγημα «Φράκτους κορ» της Λένας Κικίδου (η σειρά των επιλαχόντων δεν είναι αξιολογική, αλλά συμφωνη με την ημερομηνία αποστολής του έργου)
 

30  ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ*

(η σειρά δεν είναι αξιολογική, βασίζεται στην ημερομηνία αποστολής του κειμένου)

Το πορτοκαλί φουστάνι  – Αντώνης Τσιρικούδης

Το κίτρινο σχολικό λεωφορείο   – Δημήτρης Χριστόπουλος

Πέρα στα νησιά, στα  πέλαγα  – Φωτεινή Χατζηευστρατίου

Μετρώντας το χρόνο – Χρήστος Μαρούλης

Το λουμινάκι – Αναστασία Δεουδέ

Ο ζητιάνος του πατέρα μου  – Βαγγέλης Σωτήρης

Αλυσίδα  – Ισίδωρος Μαυρογεώργης

Θα δείξει  – Δάφνη Μαθιουδάκη

Απαρχή  – Ελίνα Ανδριανού

Οδός Κουετιαπίνης  – Παναγιώτης Παπαπαναγιώτου

Η γάτα – Κωνσταντίνος Ξενοφώντος

Σάχο  – Μαριλένα Αβραάμ Ρέπα

Ο Οδυσσέας στο μετρό – Αντιγόνη Κατσαδήμα

Αναζητώντας το «Χα»  – Αίμη Καραγιαννάκη

Στου κύκλου τις γωνιές  – Αγγελική Κεχαγιά

To Τέρας – Απόστολος Λαγαρίας

Το κιβούρι – Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

Όρια – Βασίλης Περιφάνης

Nαυαγός σε κελί  –  Νικόλαος Σούκουλης

Μικροπράγματα – Μαρία Κώτσια

10 λεπτά –  Μάρθα Γαλατοπούλου

Στο δρόμο   – Κατερίνα Ζωντανού

H νύχτα που ο Αρτέμης Μάτσας μεταμορφώθηκε σε λυκάνθρωπο – Χρήστος Κανελλόπουλος

Μια μικρή βραζιλιάνικη ιστορία – Ελισσάβετ Κυρίτση

Άμμος στην Πόλη – Kατερίνα Κοντοπούλου

Το διήγημα – Αγγελική Ηλία

Θέλω να σε βρω – Ανθή Κόγκα

Αιωρήσεις – ψευδώνυμο Μελανία

Φράκτους Κορ  – Λένα Κικίδου

**

23 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ

(επιλαχόντα)

Η πρώτη φορά  – Ποπέτα Σούκου

Το κέλυφος – Ελένη Σταμούλη

Αντίο θεία Ρενάτα   – Μάριος Οικονόμου

Το νεκρό ψάρι  – Θεόδωρος Κούκιας

Η φάρμα – Γιώργος Κολλιόπουλος

Λόγω ανεπάρκειας  – Μαρία Ψωμά-Πετρίδου

Μη σου κάνει εκτύπωση – Δημήτρης Τούλιος

I note – ψευδώνυμο Σποτ

Μια φορά κι έναν καιρό δεν ήταν τα συναισθήματα – Άννα Μουσογιάννη

Κάτι συμβαίνει με αυτό το καύκαλο- Γιάννης Ζάρας

Ηλιαχτίδα – Ηλίας Φλωράκης

Η τελευταία μέρα  – Ιωάννης Πρίμπας

52 εκατοστά – Μαρίζα Κελεσίδου

Σχοινοβάτες ονείρων – Στεφανία Γρηγορίου

Ο κύριος Π. – Νατάσσα Σιδέρη

Το δολερό σκυλί  – Θοδωρής Νταλούσης

Insomnia – Ευαγγελία Μ.

Παράξενη Πόλη – Μυρτώ Δημητρακούλια

Παραμονή Δεκαπενταύγουστο – Γεωργία Αλεξίου

Δυο Τζιν με πάγο – Μαρία Κόρδα

Aesclepias fruticosa – Ευτυχία Κοσμαδοπούλου

Πολεμίτιδα – Γιώργος Μελέτης

Το κλειδί του Σολομώντα – Μπάμπης Αμανατίδης

*το διήγημα  Βρείτε τον δολοφόνο της Μυρσίνης Μάγιερ – Χρήστος Μ. Σουρουλής*θα περιληφθεί στην έκδοση αλλά με την ένδειξη ‘εκτός συναγωνισμού’

Οριστικός πίνακας των διηγημάτων που θα κυκλοφορήσουν στην έκδοση θα υπάρξει μόνο μετά τη διασταύρωση των πραγματικών στοιχείων των διαγωνιζομένων για να αποκλειστεί η περίπτωση διπλής συμμετοχής

** Το διήγημα «Το δάσος των χαμένων ψυχών» αποσύρθηκε από τον συγγραφέα του για προσωπικούς λόγους

**

«ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ»  1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ 2013 – ΛΗΞΗ: 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
Οι Εκδόσεις Παράξενες Μέρες ανακοινώνουν διαγωνισμό διηγήματος με σκοπό τη δημιουργία βιβλίου με σύγχρονα ελληνικά διηγήματα. Το θέμα του διαγωνισμού όπως και ο τίτλος του βιβλίου θα είναι το όνομα των εκδόσεών μας: Παράξενες Μέρες

Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2013 και θα λήξει στις 30 Απριλίου του 2013.  Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός σχετικά με το λογοτεχνικό είδος του διηγήματος. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βιβλία που σχεδιάζουμε να εκδώσουμε μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα μας και ειδικότερα στην ενότητα «Οι κανόνες του παιχνιδιού»

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
1. Το θέμα του διαγωνισμού είναι: «Παράξενες Μέρες».
2. Τα διηγήματα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 3.500 λέξεις.
3. Δεν υπάρχουν περιορισμοί εθνικότητος ή τόπου διαμονής του συγγραφέα.
4. Γίνονται δεκτά κείμενα μόνο στην ελληνική γλώσσα.
5. Κάθε διαγωνιζόμενος συμμετέχει με ένα διήγημα. Τα διηγήματα δεν θα πρέπει να έχουν βραβευθεί σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό, να έχουν εκδοθεί ή να έχουν δημοσιευθεί σε βιβλίο ή έντυπο ή να έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
6. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας είναι απαραίτητο να δηλώσετε το ονοματεπώνυμό σας. Ψευδώνυμα θα γίνονται δεκτά μέχρι την ανακοίνωση της Μικρής Λίστας. Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων όσοι έχουν προκριθεί στη μικρή λίστα θα πρέπει να μας στείλουν μέχρι το τέλος ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ένα σύντομο βιογραφικό.
Για κάθε συμμετοχή θα υπάρχει επιβεβαιωτική απάντηση με e-mail.
7. Θεωρούμε  ως ηλεκτρονική σας διεύθυνση εκείνη μέσω της οποίας στέλνετε τη συμμετοχή σας. Εάν αυτό δεν ισχύει πρέπει οπωσδήποτε να το δηλώνετε, προσθέτοντας ένα e-mail επικοινωνίας.
8. Τα διηγήματα θα γίνονται δεκτά μόνο σε ηλεκτρονική μορφή που θα σταλεί στη διεύθυνση: info@paraxenesmeres.gr
Προσοχή: Δεν θα γίνουν δεκτές συμμετοχές σε μορφή χειρογράφου. Στο mail θα υπάρχει επισύναψη του κειμένου σε μορφή word. doc αλλά ΟΧΙ σε pdf
9. Όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι η συμπλήρωση του 18ου έτους του διαγωνιζόμενου την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου 2013.  Δεν θα υπάρξει μικρή λίστα. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 300 και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να επιβραβεύσουμε περισσότερα από 20 (μέχρι 25) διηγήματα. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχει λόγος να δημοσιεύσουμε προεπιλογή διηγημάτων. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι την 10η Ιουλίου 2013.

Η έκδοση της ανθολογίας θα περιλαμβάνει 20-25 διηγήματα, με την σημείωση ότι ο αριθμός των διηγημάτων που θα συμπεριληφθούν στην έκδοση θα πρέπει να είναι ανάλογος και με την ποιότητα των συμμετοχών σύμφωνα με τα κριτήρια του εκδοτικού οίκου. Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση είναι πιθανό να περιλαμβάνει λιγότερα διηγήματα.
Η έκδοση του βιβλίου θα είναι ένας τρόπος για να οριοθετήσουμε την εμφάνισή μας στον εκδοτικό χώρο. Φυσικά θα έχουν προηγηθεί οι πρώτες μας εκδόσεις την Άνοιξη του 2013, ενώ η έκδοση της ανθολογίας θα κυκλοφορήσει, ταυτόχρονα, ελπίζουμε με τις φθινοπωρινές μας εκδόσεις με διηγήματα και μυθιστορήματα Ελλήνων αλλά και ξένων συγγραφέων. Το γεγονός όμως ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα έχει τον τίτλο που διαλέξαμε για τις εκδόσεις μας θα είναι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του στυλ των εκδόσεών μας, με μια έννοια ένα πρώτο «αποτύπωμα» στον εκδοτικό χώρο.

Όλοι οι συγγραφείς που τα διηγήματά τους θα συμπεριληφθούν στην έκδοση «Ιστορίες για την Ελλάδα» θα παραλάβουν δωρεάν δύο (2) αντίτυπα του βιβλίου.
Τα πνευματικά δικαιώματα των διηγημάτων παραμένουν στους συγγραφείς, εκχωρούνται στον εκδοτικό οίκο μόνο για τη συγκεκριμένη έκδοση και μόνο για τρία χρόνια από την κυκλοφορία του βιβλίου.

Η ανακοίνωση των διηγημάτων που διακρίθηκαν και θα συμπεριληφθούν στο βιβλίο «Παράξενες Μέρες, πρώτη συλλογή διηγημάτων» θα γίνει στην ιστοσελίδα των εκδόσεων ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο, με σύμφωνη γνώμη των συγγραφέων, κάποια διηγήματα που θα δεν θα έχουν περιληφθεί στην έκδοση να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα http://www.paraxenesmeres.gr

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται και την αποδοχή των κανόνων του.
**