Παράξενες μέρες του Νοέμβρη με πολλά βιβλία

στις

Οι παράξενες μέρες συνεχίζουν παρά τις αντιξοότητες το ταξίδι τους στο χώρο του βιβλίου. Το πρόβλημα που δημιουργούν οι καταστάσεις που βιώνουμε (και) στον χώρο αυτό είναι απλά μια μικρογραφία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά και κυρίως οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα. Η πανδημία επηρεάζει τα πάντα αλλά η τέχνη γενικότερα βιώνει και την αδιαφορία (για την ακρίβεια την μόλις καλυμμένη εχθρότητα) των ανεύθυνων υπεύθυνων. Εμείς πιστεύουμε ότι αντί να ζητάμε από το επίσημο (παραδοσιακά απολίτιστο) κράτος να στρέψει έστω και ελάχιστα το ενδιαφέρον του στον πολιτισμό πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο να βρούμε διεξόδους για να επιβιώσουμε μέσα από την τέχνη που υπηρετούμε χωρίς να περιμένουμε βοήθεια από κανέναν – παρόλο που για ορισμένους κλάδους της τέχνης αυτό είναι πραγματικά πολύ δύσκολο.

Εμείς προχωράμε ακόμη και μέσα σ’ αυτό το σκοτεινό τοπίο. Οι συλλογές Μέρες του 2020 και Αριθμοί που κυκλοφορήσαμε πριν από λίγες μέρες -για πρώτη φορά χωρίς ταυτόχρονη παρουσίαση εξάντλησαν την πρώτη περιορισμένη βέβαια εκτύπωση. Μέσα στο Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει από τη σειρά Παράξενες μέρες στον Κόσμο Η Ανθισμένη – το υπέροχο παραμυθένιο βιβλίο της Πατρίτσια Μαρκέζι που πήρε πέρυσι το μεγάλο βραβείο στα Eyelands Book Awards -για μη δημοσιευμένο βιβλίο. Και εκδίδεται τώρα στα ελληνικά όπως γίνεται με τα βραβεία αυτής της κατηγορίας. Εννοείται ότι ήδη έχει εκδοθεί πλέον και στις ΗΠΑ. Απλώς εμείς το ανακαλύψαμε πρώτοι! Οι φιναλίστ για τα φετινά βραβεία θα ανακοινωθούν στις 20 Νοέμβρη και στη συνέχεια μαζί με την Πατρίτσια Μαρκέζι θα διαλέξουμε τα βραβεία.

Στη συνέχεια θα κυκλοφορήσουμε τα βιβλία των συγγραφέων Χρήστου Καραντωνίου «Προσοχή στη Μάγισσα», Γεωργίας Μακρογιώργου «Πικραλίδες» και Έλσον Ζγκούρη «Όλες οι γάτες είναι όμορφες»
Είχαμε προγραμματίσει (για δεύτερη φορά) παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη και για άλλη μια φορά η πανδημία δεν μας άφησε. Δεν έχει σημασία. Μπροστά στα προβλήματα που υφίστανται οι συνάνθρωποί μας εκεί το θέμα των παρουσιάσεων είναι αστείο. Τα βιβλία όμως πρέπει να κυκλοφορήσουν.

Όπως πρέπει να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα, το συγκλονιστικό «Έπος των άστρων της αυγής» του Αλβανού συγγραφέα Ρούντι Ερεμπάρα σε μετάφραση Έλσον Ζγκούρη. Είναι το πέμπτο της σειράς «Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη» και άλλο ένα βιβλίο -το τρίτο ανάμεσά τους- που έχει τιμηθεί με το Λογοτεχνικό Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ποιος θα τα αγοράσει όλα αυτά; Μπορεί και κανείς. Ποιος ξέρει. Αν δεν επιλέγουμε καλά βιβλία δεν υπάρχει τρόπος να επιβιώσουμε. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν έχουμε άλλες …αβάντες από πουθενά. Για να υπάρχουν οι παράξενες πρέπει να φτιάχνουμε όχι απλώς καλά αλλά πολύ καλά βιβλία.

Όταν θα πάψουν να μας διαβάζουν οι άνθρωποι αυτοί που συνδυάζουν δύο ξεχωριστές ικανότητες (αγάπη για τα βιβλία και ταλέντο στην ανίχνευση για να μπορούν να εντοπίσουν τα δικά μας) θα τελειώσει και η δική μας ιστορία. Επτά χρόνια είναι πολλά έτσι κι αλλιώς για να επιβιώνουν τέτοια μαύρα πρόβατα στην αγορά του βιβλίου. Αλλά μπορεί και να είμαστε ακόμη στην αρχή.

Γι’ αυτό ξεκινάμε στις 23 Νοεμβρίου και το 7ο Εργαστήρι Συγγραφής. Το οποίο λόγω των περιστάσεων πιθανότατα θα είναι ακόμη πιο διαδικτυακό από ό,τι συνήθως. Δεν πειράζει. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες. Σε μια ευτυχισμένη σύμπτωση το 7ο Εργαστήρι ξεκινάει τις μέρες που θα κυκλοφορήσει το βιβλίο με τα διηγήματα του 6ου. Πρώτη φορά ολοκληρώθηκε ένα βιβλίο τόσο γρήγορα. Γράφουμε Ιστορίες λέγεται το συλλογικό εργαστήρι. Ελάτε μαζί μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s