Καρπούζι με φέτα / Νέο βιβλίο

στις

Οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες παρουσιάζουν στις 24 Νοεμβρίου στο Polis Art Cafe στην Αθήνα (12 το μεσημέρι) το βιβλίο «Καρπούζι με φέτα» μια συλλογή διηγημάτων της συγγραφέως Κωνσταντίνας Σώζου – Κύρκου που έχει διακριθεί αρκετές φορές στο παρελθόν συμμετέχοντας στους διαγωνισμούς του λογοτεχνικού περιοδικού eyelands.gr. Ήταν για εμάς μια απόλυτα ασφαλής και αναμενόμενη επιλογή να εκδώσουμε το βιβλίο της Κωνσταντίνας Σώζου -Κύρκου αφού είχαμε αρκετά δείγματα του εξαιρετικού της ταλέντο με πιο πρόσφατο την διάκρισή της εφέτος στον 9ο διαγωνισμό – η συλλογή στην οποία συμμετέχει θα παρουσιαστεί μία μέρα πριν στον ίδιο χώρο. Αντί για άλλη «μαρτυρία» επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε για πρώτη φορά ένα από τα μικρά διηγήματα της συλλογής και στη συνέχεια να αφήσουμε την ίδια τη συγγραφέα να μιλήσει για το έργο της.

Καρπούζι με φέτα.jpg Πού Ωφελεί να Έχουμε Ονόματα;

Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι, αυτό που μ’ έφερε στη ζωή είναι η στιγμή που η μέδουσά μου – ποιο ήταν τ’ όνομά της αλήθεια; – όταν η μαγική αυτή μέδουσα έστρεψε το βλέμμα της πάνω μου. Άρχισε να λικνίζεται και να περιστρέφεται γύρω μου σα φωσφορίζων δορυφόρος, προκαλώντας κύματα ζεστά σαν ανάσες που έσκαγαν πάνω στις τραχιές μου γωνίες, κι εγώ στεκόμουν εκεί και τη χάζευα, κι ανατρίχιαζα. Έμοιαζε με φάρο, με μάτια σπινθηροβόλα που αντανακλούσαν το φως του ήλιου και το αντικαθρέφτιζαν σε μένα, κι εγώ έτρεμα. Τα ντελικάτα πόδια της, σαν ηλεκτρικά καλώδια, μ’ ακούμπαγαν στους ώμους και μ’ έκαιγαν ή με πάγωναν, δεν ξέρω.

Μετά πετάχτηκε ψηλά, το εύπλαστο κορμάκι της μια αραχνοΰφαντη ομπρέλα που φτερούγιζε, με καλούσε, υποσχόταν προστασία ενάντια στο παγωμένο νερό του ωκεανού, στα λογιών λογιών κατακάθια και φύκια που διεκδικούσαν τη δική τους περιοχή στο δύσκαμπτο σώμα μου, χαράζοντάς το.  Και την εμπιστεύτηκα. Κοίταξα ψηλά και είδα τον εαυτό μου μέσα απ’ το διάφανο σώμα της. Δεν ήμουν ένας απλός βράχος πια, αλλά ένα ασύλληπτα όμορφο πλάσμα που δεν γνώριζα καν ότι υπήρχε και λάτρεψα τον εαυτό μου όσο λάτρεψα κι αυτήν. Και μετά ξεδιπλώθηκε πάνω μου σαν αλεξίπτωτο που προσγειώνεται σε γνώριμο έδαφος, απελευθέρωσε καυτά ρεύματα, πυρώθηκε κι άχνισε –κι αυτή κι εγώ μαζί– και φοβήθηκα ότι θα γίνει στάχτη, όταν μου ψιθύρισε, «Μην ανησυχείς. Τ’ όνομά μου είναι ‘αθάνατη τσούχτρα’».

Το αίμα μου έτρεξε σαν τρελό στις φλέβες μου και δρόσισε το τσουρουφλισμένο μου κορμί. «Αθάνατη τσούχτρα», επανέλαβα και της χαμογέλασα, και θέλησα να της πω και το δικό μου όνομα, αλλά, ποιο ήταν αλήθεια;

Κι αυτή συρρικνώθηκε, για χάρη μου, για χάρη μας, και μετατράπηκε σ’ ένα βολβό προσκολλημένο πάνω μου και μικρά κλαδάκια ξεφύτρωσαν – πρέπει να μοιάζαμε με δέντρο έτσι σφιχταγκαλιασμένοι, και ξεχάσαμε εντελώς τα ονόματά μας. Στο κάτω κάτω, πού ωφελεί να έχουμε ονόματα αφού αυτά αλλάζουν στο χρόνο; Ούτως ή άλλως, μπορούμε να ξανασυστηθούμε όταν έρθει ο καιρός ν’ αρχίσουν όλα ξανά.

 

Σημείωμα για το ‘Καρπούζι με Φέτα’ από τη συγγραφέα του

img_1755.jpg ‘Καρπούζι με Φέτα’, γλυκό με αλμυρό, όλες οι ευχάριστες εμπειρίες και τα συναισθήματα της ζωής μας, που έρχονται όμως σε αντιπαράθεση με τόσες άλλες δυσάρεστες στιγμές κι άσχημες πλευρές του εαυτού μας και των άλλων, συνθήκες και καταστάσεις, που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε και να κατανοήσουμε στη ζωή μας. Οι δυσκολίες των ανθρωπίνων σχέσεων που έρχονται και φεύγουν ή τελικά παραμένουν, σχέσεων δυνατών, υποστηρικτικών ή όχι, σχεδόν πάντα πολύπλοκων, ερωτικών, συγγενικών ή φιλικών, οι προσδοκίες που εκπληρώνονται ή όχι, οικογενειακά μυστικά που αναγκάζουν τα παιδιά να καλύπτονται ηθελημένα ή μη πίσω απ’ την αφέλεια και την άγνοια της ηλικίας τους, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να προστατευτούν απ’ τα κρυφά πάθη των μεγάλων, άτομα με παιδικά απωθημένα, γονείς ή σύντροφοι που κάνουν διακρίσεις ή που επιβάλλουν τα ‘θέλω’ τους, καταπνίγοντας τις επιθυμίες των συντρόφων ή των παιδιών τους, άτομα που αρνούνται να φύγουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη φύγει σαν φυσικές παρουσίες, ηλικιωμένοι γονείς που ενώ υποφέρουν από άνοια κι απώλεια μνήμης, που ενώ μυτερά κομμάτια αναμνήσεων τους αγκυλώνουν ακόμα σα σπασμένα γυαλιά, αυτοί τις αποδιώχνουν συνειδητά ή υποσυνείδητα, ενώ κάποιοι στηρίζονται ηθικά και πρακτικά απ’ τα παιδιά τους και καταφέρνουν να κρατάνε ακόμα ζωντανή την ελπίδα για αξιοπρεπή γεράματα.

 

Ρατσισμός, καταστροφή του περιβάλλοντος κι άλλα πολλά, αντιθέσεις και μια διαρκής πάλη του ανθρώπου για ένταξη και αποδοχή, ερωτήματα που τίθενται μέσα σ’ αυτές τις 35 μικρές ιστορίες, με σαρκαστικό και χιουμοριστικό κάποιες φορές τρόπο, άλλοτε σουρεαλιστικά, αλλά και τόσο ρεαλιστικά ταυτόχρονα, άλλοτε ωμά και αποκαλυπτικά.

 Μην περιμένετε απαντήσεις εδώ. Σκεφτείτε, και  δείτε αν μπορείτε  τους εαυτούς σας ή τους συνανθρώπους σας κάπου εδώ, ένα πάζλ χαρακτήρων διαφορετικών και καταστάσεων είναι, που συνθέτουν το γενικότερο πάζλ της ανθρώπινης ύπαρξης, της ζωής με τα πάθη, τις αγωνίες, τις προσδοκίες, τις αδυναμίες και ικανότητές του καθενός μας, ανεξαρτήτου φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, πολιτεύματος ή κουλτούρας. Μιας οικουμενικής, αλλά και διαχρονικής πραγματικότητας.
Κωνσταντίνα Σώζου-Κύρκου, Οκτώβριος 2019

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Η Κωνσταντίνα Σώζου-Κύρκου γεννήθηκε το 1968 και μεγάλωσε σ’ ένα μικρό ορεινό χωρίο του Ξηρομέρου. Μετακόμισε στην Αθήνα το 1985 για σπουδές, όπου και μένει από τότε με το σύζυγο και τα δύο της παιδιά. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων (σχολή που ποτέ δεν συμπάθησε) και γι’ αυτό μελέτησε και απέκτησε το Diploma for Overseas Teachers of English με σκοπό να διδάξει Αγγλικά σε φροντιστήρια, που πάντα αγαπούσε. Κατόπιν σπούδασε Λογοτεχνία με το Βρετανικό Open University και πήρε το Μεταπτυχιακό της στη Δημιουργική Γραφή με το Lancaster University. Ειδικεύτηκε στη γραφή διηγημάτων και πολλά απ’ αυτά (άλλοτε γραμμένα στην Αγγλική, άλλοτε στα Ελληνικά), έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολόγια σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ άλλα έχουν διακριθεί σε διεθνείς αλλά και Ελληνικούς διαγωνισμούς. Δεν μπορεί να προσδιορίσει η να περιορίσει τη θεματολογία των ιστοριών της παρά να της δώσει τη γενικευμένη ορολογία «οτιδήποτε έχει να κάνει με την ανθρώπινη φύση, θέματα οικουμενικά και διαχρονικά, θέματα που θέτουν ερωτήματα παρά δίνουν απαντήσεις».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ

Η Μαργαρίτα Ράντεβα γεννήθηκε στη Σόφια. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών εκεί, έκανε μεταπτυχιακά στη Ζωγραφική και κατόπιν σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.  Από το 1992 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Έχει κάνει οκτώ ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της έχουν βραβευτεί σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς.  Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Συννέφιασε το άσπρο μου.

 ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΜΕ ΦΕΤΑ

Συλλογή διηγηματων της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΩΖΟΥ-ΚΥΡΚΟΥ / ΕΞΩΦΥΛΛΟ Μαργαρίτα Ράντεβα ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ strangeland  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γρηγόρης Παπαδογιάννης ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Κωστής Μαλουσάρης ΣΕΙΡΑ Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα -29 ΕΚΤΥΠΩΣΗ Preprint  ISBN:  978-618-5278-33-5 ΣΕΛΙΔΕΣ 114 ΤΙΜΗ 10 ευρω

Καρπούζι με φέτα.jpg

POLIS ART CAFÉ POLIS ART CAFÉ 23 / Κυριακή 24  Νοεμβρίου 12:00 το μεσημέρι

ΚΑΡΠΟΥΖΙ  ΜΕ ΦΕΤΑ –τριάντα πέντε διηγήματα της Κωνσταντίνας Σώζου-Κύρκου. Θα μιλήσει η συγγραφέας και μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού του eyelands Μηλέβα Αναστασιάδου. Θα μιλήσει επίσης για το βιβλίο ο φιλόλογος Ανδρέας Κασκανιώτης  και θα απαγγείλουν  διηγήματα οι ηθοποιοί: Μάγδα Κατσιπάνου και Βασιλική Σαραντοπούλου. Θα προλογίσει με λίγα λόγια για τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες ο Γρηγόρης Παπαδογιάννης και την εκδήλωση θα κλείσει η συγγραφέας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s