Πες μου μια λέξη από έψιλον, του Νίκου Μεντζίνη – ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ!

στις

Δεύτερος τίτλος για το 2019 και 70ος για τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες η συλλογή διηγημάτων του Νίκου Μεντζίνη «Πες μου μια λέξη από έψιλον».
Γνωρίσαμε τον συγγραφέα πέρυσι αφού συμμετείχε με στη συλλογή »Παράξενες Μέρες στο Ηράκλειο» με ένα από τα βραβευμένα διηγήματα που ήταν αφιερωμένα στην πόλη του Ηρακλείου. Αυτή ήταν η αφορμή για να γνωρίσουμε το έργο του και να κυκλοφορήσουμε ακριβώς ένα χρόνο μετά, μια σειρά από ένα διηγήματα για την πόλη του Ηρακλείου αλλά όχι μόνο. Η συλλογή συνοδεύεται από μια σειρά ποιήματα του συγγραφέα που δίνουν μια ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα το πολύπλευρο λογοτεχνικό του ταλέντο.

Πες μου μια λέξηΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Τούτα τα διηγήματα μοιράζομαι μαζί σας. Γιατί, ο γραπτός λόγος από τη φύση του, είναι «κοινωνικός», θέλει να μοιραστεί με άλλους ανθρώπους, να χαριεντιστεί μαζί τους, να τους «δοθεί» και να γίνει κτήμα των άλλων.

Έτσι είναι. Οι λέξεις, οι προτάσεις, τα κείμενά μας, είναι σαν τις άπιστες γυναίκες. Θέλουν τα μάτια των άλλων να τις θαυμάζουν, να τις γδύνουν από τα επιφανειακά στολίδια τους, να τις κάνουν δικές τους. Περιμένουν τον ανυποψίαστο αναγνώστη, που είναι έτοιμος να παρακολουθήσει μια ιστορία που δεν τον ενδιαφέρει προσωπικά, ν` αρχίσει την ανάγνωση. Και του κλείνουν το μάτι, του ανοίγονται, του στέλνουν χιλιάδες μηνύματα, τον καθοδηγούν, μέχρι να τους παραδοθεί εντελώς. Έρμαιο στα χέρια τους. Το ίδιο και ο επόμενος, ο επόμενος… κάθε ένας μοναδικός και ξεχωριστός εραστής σε αυτό το παιχνίδι στα σκιερά δάση της αφήγησης.

Κι εσύ, ο γραφιάς, έρημος και μόνος, αποκομμένος από τα γραπτά σου, γεύεσαι τη χαρά της αφής του χαρτιού. Απολαμβάνεις την ηδονή της ανάγνωσης και ήδη δουλεύεις στο μυαλό σου το επόμενο θέμα που σε συγκινεί:

Διώχνεις από πάνω σου κάθε άλλη σκέψη. Αφήνεις τον περιβάλλοντα κόσμο να διαλυθεί στην ασάφεια, ανοίγεις τον υπολογιστή… και συνεχίζεις.

(απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου με λόγια του συγγραφέα)

 

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Πολύκεντρο Νεολαίας, Παρασκευή 22 Μαρτίου, 19:00

Θα προλογίσει ο επιμελητής των εκδόσεων Γρηγόρης Παπαδογιάννης.    Στη συνέχεια θα μιλήσει ο Νίκος Παπαδάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θα ακολουθήσει θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο βιβλίο από τον Κώστα Μεταξάκη (Σχήμα 7) και στη συνέχεια θα αναγνωστούν αποσπάσματα του βιβλίου και θα ακουστούν τραγούδια από την Ελένη Νέστορα (δασκάλα και ποιήτρια).  Ο συγγραφέας θα μιλήσει και θα συζητήσει με το κοινό κλείνοντας την παρουσίαση.

Ο Νίκος Μεντζίνης είναι δάσκαλος. Γεννήθηκε στο Αίγιο αλλά κατοικεί μόνιμα πολλά χρόνια στο Ηράκλειο. Ασχολείται με τα κοινά, το συνδικαλισμό και παράλληλα γράφει. Έχουν εκδοθεί δύο ιστορικά του μυθιστορήματα.

ΠΕΣ ΜΟΥ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΕΨΙΛΟΝ/ Σελίδες 126/ Τιμή 12 ευρώ/
Σειρά: Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα – 26
ISBN:  978-618-5278-24-3

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s