«Ονειρωρυχείο»// Εγκατάσταση & μουσική performance

στις

ονειρωρυχείοΤο βιβλίο της Αντριάνας Μίνου  ως  Εγκατάσταση & μουσική performance που επιμελείται η συγγραφέας και την παρουσιάζει με το σύνολο Coocoolili στο πλαίσιο του #TextMe_Lab / Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου:

 Σάββατο, 2 Ιουνίου | ATOPOS CVC, Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο | Είσοδος Ελεύθερη //

Η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή από τις 7.30 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

H performance θα ξεκινήσει στις 9.00 (διάρκεια 45’).

 Ποια είναι τα όρια της ανάγνωσης ενός μυθιστορήματος; Πώς μια ιστορία μετατρέπεται σε ένα διαδραστικό ανοιχτό έργο; Μπορεί η ανάγνωση ενός βιβλίου να αποτελεί συλλογική διαδικασία; Η Αντριάνα Μίνου θα παρουσιάσει το Ονειρωρυχείο ως μια εγκατάσταση που θα καταλάβει τους χώρους της Atopos. Θραύσματα κειμένου, ήχου και εικόνας από το βιβλίο θα φτιάξουν ένα ζωντανο  λαβύρινθο σε ολόκληρο το κτίριο της Atopos, καταλήγοντας σε μια μουσική performance με το σύνολο Coocoolili. 

Ένα ραντεβού σε λαβύρινθο, ένα καλειδοσκόπιο ονείρων, ένα ημερολόγιο ανέλπιστων συναντήσεων. Το Ονειρωρυχείο θα μπορούσε να ανήκει στο είδος του μυθιστορήματος, αλλά σε ένα είδος μυθιστορήματος θραυσματικού που απορρίπτει την αφηγηματική γραμμικότητα, ακολουθώντας αντ’ αυτής τη «λογική» των ονείρων και αντιμετωπίζοντας την πράξη της ανάγνωσης ως performance και τελετουργία.
Το Ονειρωρυχείο είναι το δεύτερο βιβλίο της Αντριάνας Μίνου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Το βιβλίο κινείται γύρω από το θεματικό τρίπτυχο όνειρο – λαβύρινθος – συνάντηση και αποτελείται από τρεις διαφορετικές συγγραφικές «φωνές», οι οποίες εναλλάσσονται, ενώ το κάθε ύφος είναι τυπωμένο σε διαφορετική φορά, ένα ίσια, ένα πλάγια κι ένα ανάποδα. Με αυτόν τον τρόπο η αίσθηση μιας ονειρικής διαδρομής σε λαβύρινθο, η οποία διαπνέει ολόκληρο το βιβλίο, περνάει και στην ίδια την πράξη της ανάγνωσής του, καθώς ο αναγνώστης μπορεί να το διαβάσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, είτε κρατώντας πάντα το βιβλίο με τον ίδιο τρόπο και διαβάζοντας κάθε φορά μόνο τις σελίδες που είναι τυπωμένες με την ίδια φορά, είτε – αν αποφασίσει να διαβάσει όλες τις σελίδες με τη σειρά από την αρχή ως το τέλος – στρέφοντας το βιβλίο γύρω γύρω ανάλογα με τη φορά που είναι τυπωμένες οι σελίδες. Δύο μάλιστα από τις σελίδες μπορούν να αναγνωστούν μόνο μέσα από καθρέφτη. Μέσα από την ονειρική υφή, το ανοιχτό σχήμα και τη θραυσματικότητα, το Ονειρωρυχείο αναγνωρίζει και «ξαναχαρίζει» στον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά την ελευθερία να συναρμολογεί το βιβλίο μέσα στο μυαλό του, ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί – παρά την ονειρική του υπόσταση – μια θέση στην «πραγματικότητα» του αναγνώστη, λες και προσπαθεί να ενσαρκωθεί μέσα από την τελετουργική διαδικασία της ανάγνωσής του.
andriana 7.jpgΤην «ενσάρκωση» του Ονειρωρυχείου μέσα στους χώρους της Άτοπος έχει αναλάβει το σύνολο Coocoolili, μια ομάδα μουσικής performance με βάση το Λονδίνο που ψάχνει απεγνωσμένα το περιβόητο «μεταξύ σοβαρού και αστείου». Τα δωμάτια της Άτοπος θα μεταμορφωθούν σε έναν ονειρικό λαβύρινθο κατοικημένο από θραύσματα του βιβλίου, τα οποία το κοινό θα μπορεί να εξερευνήσει μέσα σε ένα installation /τελετουργικό παιχνίδι λέξεων, εικόνων και ήχων που οδηγούν σε μια συνάντηση με μια (ίσως) απροσδόκητη ερώτηση: εγώ διαβάζω το βιβλίο ή το βιβλίο εμένα; Η διαδρομή θα καταλήξει σε μια μουσική performance με αποσπάσματα του βιβλίου πλαισιωμένα από μεγάλα σουξέ τα οποία το κοινό είναι (παραπάνω από) ευπρόσδεκτο να (σιγο)τραγουδήσει.
Coocoolili: Άρτεμις Ιγνατίδου, Αντριάνα Μίνου, Μαρία Ξυπάκη, Χάρης Σασλής, Κριστίν Σωφρονίου
Video: Εύη Μίνου
Installation: Αντριάνα Μίνου

Το #TextMe_Lab είναι μια σειρά εκδηλώσεων σε επιμέλεια του ερευνητή Φιλ Ιερόπουλου. Περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, performances και μικρές εκθέσεις καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών. Το συνδετικό νήμα του προγράμματος είναι οι υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Η οπτική ποίηση του 20ού αιώνα, το spoken word και τα όρια μεταξύ ποίησης και ηχητικής τέχνης, τα σύγχρονα γλωσσικά φαινόμενα στη διαδικτυακή ποπ κουλτούρα και τα νέα μέσα, καθώς και η σχέση λέξης και οθόνης, είναι κάποια από τα κύρια θέματα του #TextMe_Lab.

Website: http://atopos.gr/
Στο πλαίσιο της: Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου
Με την υποστήριξη: Athens Culture Net

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s