Δεύτερο Εργαστήρι: Η Κατάρρευση

στις

Κατάρρευση.jpgΝα λοιπόν που και το δεύτερο εργαστήρι ολοκλήρωσε το ταξίδι του. Έπειτα από δύο χρόνια συλλογικής δουλειάς φτάσαμε στην …κατάρρευση!

Όπως και στο πρώτο εργαστήρι το ταξίδι δεν ήταν εύκολο. Περάσαμε αρκετά αυτά τα δύο χρόνια. Όπως συμβαίνει σε όλα τα μακρινά ταξίδια βρήκαμε  και τον καιρό κόντρα αρκετές φορές και τους εαυτούς μας …κόντρα (σε ακόμη περισσότερη δουλειά).  Στη διαδρομή, όπως συμβαίνει στα ταξίδια, κάποιοι κατέβηκαν. Φυσικό ήταν. Είναι άλλο να μπεις σε ένα εργαστήρι συγγραφής και άλλο να συμμετέχεις στην αργή και δύσκολη δημιουργία ενός συλλογικού βιβλίου. Εννοείται όμως ότι ακόμη κι εκείνοι που δεν συνέχισαν ως το τέλος είχαν τη δική τους συμβολή και τους ευχαριστούμε.

Όταν ξεκινάμε προσπαθούμε να το εξηγήσουμε σε όλη την ομάδα: το σημαντικό είναι να δουλέψουμε μαζί, να συμπορευτούμε για ένα διάστημα, να μάθουμε πράγματα μέσα από τη συλλογική δουλειά. Αν προκύψει και βιβλίο, ακόμη καλύτερα. Δεν είναι αυτοσκοπός. Γι’ αυτό άλλωστε δεν το διαφημίζουμε ιδιαίτερα.

Το Εργαστήρι Συγγραφής δεν γίνεται για να φτιάξουμε ένα ακόμη βιβλίο. Το βιβλίο έρχεται αν η ομάδα (ή έστω τα περισσότερα μέλη της) μείνει ενωμένη ακόμη και μετά το δεύτερο κύκλο και αν οι συγγραφείς έχουν τη διάθεση να συνεχίσουν το ταξίδι για …όσο κρατήσει μέχρι να γραφτεί ένα βιβλίο που να αξίζει να εκδοθεί.

Αυτή η ομάδα λοιπόν τα κατάφερε. Πέρασε πολλά, άντεξε πολλά, είχε την επιμονή να φτάσει ως το τέλος. Και για μια ακόμη φορά αυτό το απίθανο πείραμα που δεν γίνεται πουθενά αλλού έφτασε στο επιτυχημένο τέλος του. Αυτό το βιβλίο άξιζε να εκδοθεί.

Θα αρέσει στους αναγνώστες; Αυτό στις παράξενες μέρες είναι το τρίτο στη σειρά από τα ερωτήματα που συνοδεύουν κάθε βιβλίο. Τα προηγούμενα δύο είναι: Μας αρέσει αυτό το κείμενο; και: Αξίζει να εκδοθεί αυτό το βιβλίο; Στα δύο πρώτα απαντήσαμε μόνοι μας. Στο τρίτο θα απαντήσετε εσείς.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά που έφτιαξαν μια ωραία ομάδα και άντεξαν χωρίς ποτέ να φτάσουν στην κατάρρευση.

Ένα ακόμη παράξενο όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Γρηγόρης Παπαδογιάννης

 

 **

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

(με αλφαβητική σειρά)
‘Ελενα Δασκαλάκη
Ειρήνη Δερμιτζάκη
Εύη Κακαρά
Άννα Καρακατσάνη
Απόστολος Λαγαρίας
Βασιλική Μαλτάσογλου
Γεωργία Μαμά
Μάρκος Σελλιανάκης
Χρήστος Σουρουλής
Ελίνα Χαϊτα

 ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Σύνθεση βασισμένη στον πίνακα της Αντωνίας Περακάκη με τίτλο «Ταξίδι στο Βυθό» και σε μια φωτογραφία του Michel Sabois με τίτλο ‘’out of the blue’’

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ : Κωστής Μαλουσάρης
ΣΕΙΡΑ: Παράξενες Μέρες & Γράφουμε ιστορίες – 2
ISBN: 978-618-5278-11-3
ΣΕΛΙΔΕΣ: 94
ΤΙΜΗ: 8 ευρώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s