Τρία χρόνια παράξενες μέρες

στις

%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bfΤο Μάιο του 2013 οι Παράξενες Μέρες τυπώνουν τα πρώτα τους βιβλία. Την Ελληνική Νομαρχία, του Ανώνυμου Έλληνα και την Ανυπακοή του Πολιτη, του Χένρι Ντέιβιντ Θόροου. Ξεκινήσαμε συμβολικά με δύο βιβλία του 19ου αιώνα που παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Συνεχίσαμε παρουσιάζοντας τους πρώτους μας Έλληνες συγγραφείς, ξένους συγγραφείς, στη μεγάλη τους πλειοψηφία συγγραφείς που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και φυσικά εκατοντάδες συγγραφείς  μέσα από τις συλλογές διηγημάτων μας.

Τα δυο πρώτα μας βιβλία είχαν την ένδειξη »έκδοση για φίλους» γιατί είχαν ως έκδοση πειραματικό χαρακτήρα και διανεμήθηκαν πράγματι δωρεάν σε φίλους, εναλλακτικά στέκια και κοινωνικούς χώρους

Τρία χρόνια μετά συμπληρώσαμε 40 τίτλους βιβλίων για τα %ce%bf-%cf%84%cf%83%ce%bf%ce%bd%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%b5οποία είμαστε υπερήφανοι αφού είναι εκδόσεις για τις οποίες πρώτο και σημαντικότερο κριτήριο ήταν η πεποίθησή μας ότι προσφέρουμε ένα ωραίο βιβλίο.

Τρία χρόνια μετά έχουμε ήδη δημιουργήσει δεκάδες λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ένα φεστιβάλ, ένα Εργαστήρι συγγραφής, δεκάδες παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα και πρόσφατα μια θεατρική παραγωγή.

Δεν είναι λίγα αλλά ελπίζουμε τα χρόνια που έρχονται να δημιουργήσουμε πολυ περισσότερα. Και πάνω απ’ όλα να συνεχίσουμε να τυπώνουμε βιβλία που αγαπάμε και να δίνουμε μια ευκαιρία σε ανθρώπους που αξίζει να γνωρίσετε τα κείμενά τους.

-Δημοσιεύουμε ξανά τις βασικές μας αρχές που παραμένουν φυσικά αναλοίωτες παρά τα εμπόδια που μας δημιούργησε η πορεία μας μέσα στην «ελεύθερη» αγορά.

*

%ce%b1%ce%bd%cf%85%cf%80%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b7Οι Παράξενες Μέρες είναι μια κοινωνική συνεταιριστική ομάδα για τις εκδόσεις. Παρουσιάζουμε βιβλία συγγραφέων από τη χώρα μας και όλο τον κόσμο στις σειρές: Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα και Παράξενες Μέρες στον κόσμο.

 Οι Παράξενες Μέρες είναι ένα πραγματικό καταφύγιο για τους νέους συγγραφείς σε μια παράξενη εποχή. Ένας ελληνικός εκδοτικός οίκος ανοιχτός στα μηνύματα που έρχονται από όλο τον κόσμο: ελληνικός επειδή ξεκινάμε από εδώ, αναζητώντας τους συγγραφείς που θα εκφράσουν με τα βιβλία τους τις Παράξενες Μέρες που ζούμε σήμερα. Το εκδοτικό μας βλέμμα όμως αγκαλιάζει όλο τον κόσμο αποκλείοντας μόνο κείμενα με περιεχόμενο που είναι προσβλητικό, πορνογραφικό, προπαγανδιστικό, ρατσιστικό ή προωθεί με οποιονδήποτε τρόπο τις διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους.

%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%af%ce%b1%cf%82Οι Παράξενες Μέρες επικοινωνούν κατευθείαν με τους συγγραφείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό χωρίς τη μεσολάβηση άλλων εκδοτικών οίκων, πρακτόρων ή οποιουδήποτε είδους μεσαζόντων. Κάποια από τα βιβλία των ξένων συγγραφέων κυκλοφορούν για πρώτη φορά χωρίς να έχουν εκδοθεί στη χώρα τους ή σε άλλη μετάφραση.

 Δεν απαιτούν σε καμία περίπτωση οικονομική επιβάρυνση από τους συγγραφείς και αποδίδουν τα ίδια ποσοστά δικαιωμάτων επί των πωλήσεων σε όλους τους συγγραφείς. Με ψηφιακές εκδόσεις σε μικρό τιράζ εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος σε όλα τα βιβλία τους με ανώτερη τιμή τα 12 ευρώ.

 

Στη σειρά μας Παράξενες μέρες στην Ελλάδα παρουσιάζουμε νέους κυρίως αλλά και καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Στη σειρά Παράξενες μέρες στον κόσμο αναδεικνύουμε λογοτεχνικές φωνές από κάθε χώρα, έχοντας μάλιστα το …θράσος να κυκλοφορούμε στα ελληνικά βιβλία συγγραφέων που δεν έχουν ακόμη εκδώσει βιβλίο στη χώρα τους, αλλά ακόμη και βιβλία κατευθείαν στα αγγλικά. Δέκα από τους δεκαέξι ως τώρα συγγραφείς από την Ελλάδα εμφανίζονται για πρώτη φορά στη λογοτεχνία.

%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bc%cf%8e%ce%bd%ce%b1-2 Στη σειρά Παράξενες Μέρες – συλλογές παρουσιάζουμε συλλογές διηγημάτων από νέους ή και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς διηγήματος που διοργανώνουμε.  Στη σειρά Βιβλιοθήκη, τυπώνουμε ξανά κλασικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν τα οποία δεν έχουν εκδοθεί ή δεν κυκλοφορούν πια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως θα εκδώσουμε και βιβλία που δεν έχουν μεταφραστεί ποτέ στα ελληνικά.

Τα βιβλία μας διακινούνται από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, αλλά διατίθενται και σε συνεταιριστικά στέκια και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους όπου μπορεί να τα διαβάσει κάποιος ελεύθερα. Μερικές από τις αγγλόφωνες εκδόσεις μας διατίθενται σε μορφή kindle από το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο amazon.com και e-book από την διαδικτυακή πλατφόρμα smashwords.com

%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7Οι Παράξενες Μέρες διοργανώνουν κάθε χρόνο μαζί με την ιστοσελίδα www.eyelands.gr τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό διηγήματος με έδρα την Ελλάδα.

borderline-coverΤο 2015, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα eyelands.gr διοργανώσαμε τον 5ο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος με θέμα: «Στα όρια».   Στο διεθνές του τμήμα συμμετείχαν συγγραφείς από την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Λιθουανία, την Γερμανία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b1-%cf%86%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bb-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bfΟι Παράξενες Μέρες διοργάνωσαν το καλοκαίρι του 2015 στο νησί της Γαύδου το πρώτο φεστιβάλ της άμμου με τη συμμετοχή ποιητών και συγγραφέων από όλη την Ελλάδα. Τα κέιμενα από το εξαιρετικά επιτυχημένο φεστιβάλ κυκλοφόρησαν σε βιβλίο με τίτλο «Αμμογραφήματα», το Νοέμβριο του 2015.

 

%ce%b8%ce%b5%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bfΔιοργανώσαμε επίσης διαγωνισμό θεατρικού έργου και επιβραβεύσαμε τα έργα που διακρίθηκαν με μια θεατρική παράσταση για την οποία αναλάβαμε την παραγωγή. Το Μάιο του 2016 τα έργα παρουσιάστηκαν στον τεχνοχώρο Φάμπρικα, στην Αθήνα.

Το φθινόπωρο του 2015 ανοίξαμε τον τρίτοmazi-1 διαγωνισμό σύντομου διηγήματος και συνεχίσαμε για δεύτερη χρονιά το Ανοιχτό Διαδικτυακό Εργαστήρι Συγγραφής, Γράφουμε ιστορίες.

Το 2016 ξεκινήσαμε ήδη τον πρώτο διαγωνισμό μυθιστορήματος. Την άνοιξη του 2016 ξεκινήσαμε για έκτη συνεχόμενη χρονιά τον διεθνή διαγωνισμό διηγήματος και τον Ιούλιο διοργανώσαμε το δεύτερο φεστιβάλ της Άμμου στη Γαύδο.

παράξενες μέρες τρία χρόνια με δυο λόγια: Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση εκδόσεις Παράξενες Μέρες ξεκίνησε το Μάιο του 2013 με τα βιβλία: Ελληνική Νομαρχία, του Ανώνυμου Έλληνα και Η Ανυπακοή του Πολίτη, του Χένρι Ντέιβιντ Θόροου. Τα πρώτα μας βιβλία μοιράστηκαν σε φίλους και κοινωνικούς χώρους. Τρία χρόνια μετά έχουμε φτιάξει 40 βιβλία, με Έλληνες και ξένους συγγραφείς, τους περισσότερους πρωτοεμφανιζόμενους. Ακόμη έχουμε φτιάξει το Φεστιβάλ της Άμμου, το Εργαστήρι Συγγραφής «Γράφουμε ιστορίες» και συνεχίζουμε τον διεθνή διαγωνισμό διηγήματος, ενώ διοργανώσαμε πάντα σε συνεργασία με το eyelands.gr τους διαγωνισμούς για σύντομο διήγημα, θεατρικό έργο, μυθιστόρημα. Πρόσφατα ανεβάσαμε θεατρική παράσταση με έργα που διακρίθηκαν στον πρώτο θεατρικό διαγωνισμό. Συμμετείχαμε στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ στα Χανιά και το Ρέθυμνο και συνεχίζουμε να συμμετεχουμε σε αντιρατσιστικές εκδηλώσεις και συλλογικές κινήσεις στην Κρήτη και την Αθήνα. Καλά δεν είναι για τρία χρόνια;

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s