επιχείρηση Δίκταμο

στις

τι ακριβώς ήταν η επιχείρηση δίκταμο – μερικές σκέψεις για τις σελίδες  βιβλίου στα διάφορα έντυπα και τον τρόπο που κρίνουν/παρουσιάζουν/αδιαφορούν για τα βιβλία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΑΜΟ - μερικές σκέψεις

Οι Παράξενες Μέρες είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με έδρα μια μικρή πόλη της Ελλάδας, μιας χώρας σε κρίση, όπου έτσι κι αλλιώς το βιβλίο είναι μια δύσκολη υπόθεση. Άρα ακόμη και η ύπαρξη ενός τέτοιου εγχειρήματος περιέχει ένα τρελό ρίσκο. Με όρους ελληνικής πραγματικότητας αυτός ο εκδοτικός πολύ απλά δεν υπάρχει. Για να κάνουμε τα πράγματα ακόμη χειρότερα δεν ανήκουμε σε καμία οργάνωση, σύλλογο, φατρία, ομάδα, οτιδήποτε που θα μας έδινε την παρηγοριά της στήριξης από κάπου. Ανήκουμε στους εαυτούς μας και αυτό παραείναι παράξενο.

Και για να κάψουμε εντελώς οποιαδήποτε πιθανότητα επιβίωσης με όρους λογικής, κάναμε σημαία μας κάτι που σε κάποιον ιδσνικό κόσμο θα ήταν αυτονόητο: δεν ζητάμε χρήματα ή οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση /συνδρομή/συνεργασία από τους συγγραφείς για να εκδώσουμε βιβλία.
Έχουμε ένα μόνο πλεονέκτημα συγκριτικά με τις εκδόσεις Χλεμπονιάρη (όποιος δεν ξέρει τι είναι αυτές μπορεί να δει το βιντεάκι που έχουμε φτιάξει). Πρώτα αγαπάμε τα βιβλία και μετά πουλάμε τα βιβλία. Έτσι μπορούμε να παρατηρούμε την κατάσταση μέσα στο χώρο του βιβλίου χωρίς να ταυτιζόμαστε με αυτόν. Δεν θα γίνουμε ποτέ ένας κλασικός εκδοτικός οίκος και το ξέρουμε. Τουλάχιστον όμως μπορούμε να κάνουμε πράγματα που ένας κλασικός εκδοτικός οίκος τα βλέπει μόνο στους εφιάλτες του.
Η επιχείρηση Δίκταμο είχε σκοπό να μεταδώσει προς τα έξω μια εικόνα για το πως λειτουργεί σήμερα η κριτική βιβλίου στη χώρα μας και στο χώρο μας. Απλώς δεν λειτουργεί.
Επιλέξαμε συγκεκριμένα έντυπα, στα οποία έχουμε στείλει τις περισσότερες εκδόσεις μας. Έντυπα που υποτίθεται ότι ακολουθούν αριστερή/εναλλακτική/βάλτε ό,τι θέλετε -πολιτική. Στην πραγματικότητα στις σελίδες που αφιερώνουν για το βιβλίο ακολουθούν απλώς την πολτική που ακολουθούν όλοι: κοιτάνε πρώτα το συμφέρον του μαγαζιού στο οποίο ανήκουν και μετά το δικό τους όποιο μικροσυμφέρον είτε αυτό έχει να κάνει με την παρέα είτε με κάστα, κόμμα, οικογένεια, γνωριμία ή απλώς τα πι αρ τους.
Οι καιροί είναι δύσκολοι για να κάνεις περίεργες επιλογές και να την ψάχνεις, αν και δεν είναι αυτοί οι καιροί που έχουν εξαφανίσει εδώ και πολλά χρόνια την πραγματική κριτική βιβλίων βάζοντας στη θέση της από copy-paste παρουσιάσεις που τους έχουν ήδη προσφέρει οι καλοί εκδοτικοί οίκοι. Προφανώς υπάρχουν και άνθρωποι που γράφουν κάτι δικό τους αλλά αυτό είναι απαραιτήτως επαινετικό για τα βιβλία (αυτά που τους έχουν διαλέξει) εκτός αν γράψουν μια κριτική ακριβώς για να θάψουν κάποιον συγγραφέα ή εκδοτικό για συγκεκριμένους λόγους.
Αυτή είναι η κατάσταση των πραγμάτων. Έτσι είναι απόλυτα λογικό που από τα 38 βιβλία που έβγαλαν οι παράξενες μέρες ως τώρα είναι ΟΛΑ για τα συγκεκριμένα έντυπα ανάξια κριτικής. Κάποιος φίλος αρκετά αισιόδοξος σημείωνε στα σχόλια της Επιχείρησης Δίκταμο ότι «τώρα θα γράψουν». Όχι, αγαπητέ φίλε, το φιλότιμο για να γράψουν δεν μπορεί να βρεθεί στο δρόμο. Αν υπήρχε, θα υπήρχε από την αρχή. Δεν κάναμε την επιχείρηση Δίκταμο για να τους συγκινήσουμε. Την κάναμε για να δείξουμε ορισμένα πράγματα.
Οι Παράξενες Μέρες θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο αντέχουν χωρίς να χρειάζονται την παραμικρή λέξη από τα συγκεκριμένα έντυπα ή οποιοδήποτε έντυπο. Έχουμε βρει άλλους τρόπους να αντέχουμε και να συνεχίζουμε. Η ύπαρξη μας ευτυχώς δεν εξαρτιέται από αυτούς. Όμως, θα ήταν ενδιαφέρον αν είχαμε τα χρήματα -που δεν έχουμε- να κάναμε ένα ωραίο μικρό πείραμα: αν, λέμε, είχαμε τα χρήματα και βάζαμε σε όλα αυτά τα έντυπα διαφήμιση. Εσείς τι λέτε; Μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα είχαν ή δεν θα είχαν γράψει για εμάς; Αν αυτό είναι αριστερή (ή οτιδήποτε) θέση για το βιβλίο να την χαίρονται. Εμείς θα συνεχίσουμε χωρίς αυτήν και θα κρατήσουμε τα χρήματα που μας περισσεύουν για να βγάλουμε μερικά ακόμη βιβλία. Που με κάποιο τρόπο θα φτάσουν σε αυτούς που θέλουν να τα διαβάσουν.
Ευτυχώς είμαστε ακόμη πολύ παράξενοι τύποι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s