Παιδικά Νουάρ / Δεύτερη Έκδοση

στις

%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%ac%cf%81

Δεύτερη έκδοση του βιβλίου της Αντριάνας Μίνου. Τα «παιδικά νουάρ» είναι το πρώτο βιβλίο από τη σειρά Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα που κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση. Μπορείτε να διαβάσετε μια συνέντευξη της Αντριάνας Μίνου στη lifo εδώ:

http://www.lifo.gr/articles/book_articles/111813

andriana-minou

Η Αντριάνα Μίνου τα τελευταία 12 χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, κυρίως ως μουσικός. Τα τελευταία 17 έχει κάνει πανεπιστημιακές σπουδές στο πιάνο (ΠΑ.ΜΑΚ. – τάξη Δόμνας Ευνουχίδου), στα Performing Arts (Middlesex University) και PhD στη μουσική του Γιάννη Χρήστου (Goldsmiths, University of London). Τα τελευταία 22 χρόνια έχει εμφανιστεί ως μουσικός (διαφόρων ειδών) και συγγραφέας (διαφόρων ειδών) σε παραστάσεις (διαφόρων ειδών) σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Νορβηγία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Ινδία κ.α., ενώ κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε Ελλάδα (Εντευκτήριο, poetix, λ_ink), Αγγλία (Rattle Journal, The Paper Nautilus) και Αμερική (A six pack of stories).

Τα τελευταία 32 χρόνια ονειρευόταν 3 πράγματα: να γράφει τραγουδάκια (όνειρο που της πραγματοποίησε το label ΦΥΤΙΝΗ με το οποίο κυκλοφόρησε το album Χαραμισμένα Ντεμπούτια), να έχει πολλούς υπερταλαντούχους φίλους με τους οποίους θα μπορεί να φτιάχνει παραστάσεις (όνειρο που πραγματοποιείται συχνά μέσω της συμμετοχής της σε σύνολα όπως Oiseaux Bizarres Ensemble, Delicassetten Machimenai, Vladimir&Estragon Piano Duo, ensemble I/O, Kaja Draksler Octet) και να γράφει βιβλία που θα τα αφιερώνει στους παραπάνω φίλους της (όνειρο που πραγματοποίησαν οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες εκδίδοντας τη συλλογή –όχι παιδικών– διηγημάτων της Παιδικά Νουάρ). Τα τελευταία 34 χρόνια παίζει με τις λέξεις, τους ήχους και τις εμμονές της, χρησιμοποιώντας όλα αυτά ενίοτε ως αποτυχημένα καμουφλάζ ερωτικών εξομολογήσεων προς ακροατές, αναγνώστες και περαστικούς.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΝΟΥΑΡ

Παράδοξα, αστεία, τρυφερά, ανατρεπτικά, αθυρόστομα, θλιμμένα, κυνικά, ρομαντικά, προκλητικά…

Τα Παιδικά Νουάρ είναι πολλές ιστορίες και ίσως μόνο μία ιστορία. Είναι πολλά αφηγηματικά στυλ και μόνο ένα, εντελώς ξεχωριστό. Τα Παιδικά Νουάρ μπορεί να είναι παιδικές ιστορίες που γράφτηκαν μόνο για μεγάλους, μπορεί να είναι ιστορίες εντελώς ακατάλληλες για μεγάλους. Αλλά ένα είναι σίγουρο: Τα Παδικά Νουάρ δεν μοιάζουν με τίποτε άλλο που έχετε διαβάσει!

Τα Παιδικά Νουάρ είναι τρυφερά. Και χαριτωμένα. Και μελαγχολικά. Και δυστυχισμένα πολλές φορές. Μερικές φορές πάλι είναι αφόρητα συνηθισμένα. Αλλά είναι και παράδοξα. Πολύ παράδοξα. Γιατί, τελικά, σου μοιάζουν περισσότερο απ’ όσο νομίζεις. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είμαστε σίγουροι ότι θα τα ερωτευτείς.

 
Έγραψαν για τα παιδικά νουάρ

Αν θέλαμε να το βάλουμε οπωσδήποτε σε ένα συγκεκριμένο ράφι βιβλιοπωλείου, αυτό θα ήταν εκείνο με την ετικέτα «Μαγικός Σουρεαλισμός». Αλλά επειδή δεν υπάρχει τέτοιο ράφι σε κανένα βιβλιοπωλείο καταλήγουμε μάλλον στο συμπέρασμα ότι τα Παιδικά Νουάρ είναι πολύ εγωιστικά γραφτά για να ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο είδος.

http://www.toportal.gr

Ιστορίες που ακουμπούν στο film noir και το ρομαντικό κινηματογραφικό έρωτα μας παρουσιάζει η Αντριάνα Μίνου στο έργο της «Παιδικά νουάρ». Χιούμορ, λυρισμός, σουρεαλισμός, και μια υπολογιστική ψυχρότητα συνθέτουν το πολύπλευρο ύφος των ιστοριών. Βυθισμένοι στη δίνη του έρωτα, οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την απόγνωση, την καχυποψία και τον τρόμο. Και ενώ βιώνουν την ταυτότητά τους μόνο στο πλαίσιο του ζεύγους, αντιλαμβάνονται πως ο πραγματικός τους αντίπαλος είναι ο ίδιος τους ο εαυτός.

Ελευθεροτυπία, Ιούλιος 2014

Παράδοξα, αστεία, τρυφερά, ανατρεπτικά, αθυρόστομα, θλιμμένα, κυνικά, ρομαντικά… Τα Παιδικά Νουάρ είναι πολλές ιστορίες και μία ιστορία μόνο. Είναι πολλά αφηγηματικά στυλ και μόνο ένα. Μπορεί να είναι παιδικές ιστορίες που γράφτηκαν μόνο για μεγάλους, μπορεί και εντελώς ακατάλληλες για μεγάλους. Ένα είναι σίγουρο: δεν μοιάζουν με τίποτε άλλο που έχετε διαβάσει!

(40 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την περίοδο)

Μαρία Δρουκοπούλου και Μαρκέλλα Ανδρικάκη, http://www.lifo.gr

Λιγότερο έως καθόλου παιδικό νουάρ, περισσότερο μαγικός σουρεαλισμός μα προπάντων ένα κομψό βιβλιαράκι που απευθύνεται σε όλους τους εραστές της λογοτεχνίας, το έργο της Αντριάνας Μίνου ανακαλεί τις καλύτερες στιγμές του Ίταλο Καλβίνο, του Ζοζέ Σαραμάγκου, του Ρεϊμόντ Καινό και του Χούλιο Κορτάσαρ, προσφέροντας ένα ονειρικό ταξίδι στις λέξεις. Όπως υπόσχεται και το ίδιο το βιβλίο: «Τα Παιδικά Νουάρ δεν μοιάζουν με τίποτε άλλο που έχετε διαβάσει».

Δημήτρης Καραθάνος, Athens Voice

 

Παιδικά νουάρ

 από το κεφάλαιο Ένα μήλο την ημέρα τη Χιονάτη κάνει πέρα

– Θέλω ένα αγόρι όχι πολύ κοντό ούτε πολύ ψηλό για να τον φτάνω όταν θέλω να πιάσω μια βλεφαρίδα που έπεσε στο μάγουλό του χωρίς να χρειαστεί να σκύψω ή να σηκωθώ στις μύτες. Θέλω να ξέρει να μαγειρεύει ωραία αλλά όχι τόσο ωραία όσο εγώ για να αποφύγουμε την ανταγωνιστικότητα. Θέλω να έχει δικά του ενδιαφέροντα τα οποία δε θα καταλαβαίνω και πολύ για να μπορώ εύκολα να τον θαυμάζω λόγω της άγνοιάς μου. Θέλω να μην τον νοιάζει τι φοράω ή αν τα μαλλιά μου είναι χτενισμένα. Θέλω να με παίρνει αγκαλιά τα βράδια προσέχοντας όμως να μην ξαπλώνει πάνω στο χέρι μου γιατί μουδιάζει εύκολα.  Θέλω όταν ξυπνάω το πρωί από εφιάλτες και είμαι μουτρωμένη να μη φοβάται να μου χαϊδέψει το μέτωπο. Θέλω να μπορεί να ξεχωρίζει τις ποικιλίες των κρασιών και των μανιταριών. Θέλω να με ψευτομαλώνει αν θέλω να φάω σοκολάτα πριν κοιμηθώ. Θέλω να γελάει με τα κρύα αστεία μου. Θέλω να κάνει το γάτο μου να ζηλεύει. Θέλω πριν κοιμηθεί να προσεύχεται το κογιότ επιτέλους να πιάσει το ρόουντ-ράνερ. Θέλω να τραγουδάει στο μπάνιο. Θέλω να πλένει τα πιάτα αλλά να μη στρώνει το κρεβάτι. Θέλω να μου μοιάζει αλλά όχι πολύ να με καταλαβαίνει αλλά όχι απόλυτα να με νοιάζεται αλλά όχι συνέχεια να του λείπω αλλά να αντέχει μακριά μου να με βλέπει στον ύπνο του αλλά όχι κάθε βράδυ να με θαυμάζει αλλά να με κοροϊδεύει κιόλας να είναι σίγουρος για τον εαυτό του αλλά κρυφά να προσπαθεί να με εντυπωσιάσει να του αρέσουν οι ασπρόμαυρες ταινίες το κρασί οι ελίτσες η θάλασσα οι βόλτες ο μότσαρτ οι μακριές σιωπές το κυριακάτικο τεμπέλιασμα τα αποτυχημένα κέικ οι άνθρωποι που είναι στην ώρα τους οι γκρεμοί τα μεγάλα ίσως οι ιδιαίτερες προτιμήσεις.

από το κεφάλαιο Τα ημερολόγια της Περσεφόνης

Ημέρα Τρίτη (πριν τις επόμενες)

Το επόμενο πρωί, η δεσποινίς Περσεφόνη πήγε στο πάρκο (πάλι) και της συνέβη κάτι πολύ απροσδόκητο. Την απήγαγαν. Όχι ο κύριος Πλούτωνας. Κάποιος άλλος την είχε απαγάγει, ο κύριος Θερμόκυκλος. Ήταν ένας επιστήμων που έκανε πειράματα πάνω στην ικανότητα να ξεσυνηθίζουμε τους άλλους για κανέναν ιδιαίτερο λόγο και πάνω στην τεχνολογία των τηλεχειριζόμενων τραυμάτων. Φορούσε ημίψηλο κάτω απ’ το οποίο έκρυβε το κατοικίδιό του, έναν ντροπαλό ιχνεύμονα τσέπης που τρεφόταν με ελιές και καμαμπέρ. Κυκλοφορούσε πάνω σ’ενα ποδήλατο με φλεγόμενες ρόδες και όταν τα κορίτσια τον έβλεπαν να περνά του πετούσαν μαχαίρια. Μα πάντα αστοχούσαν. Μιλούσε μόνο στον ύπνο του και έλεγε μόνο τρεις λέξεις «Αλυσιδωτή» (αντί για «ερωτευμένος»), «Αντίδραση» (αντί για «παράλυση») και «Πολυμεράσης» (αντί για «περιπεπλεγμένο»). Όταν τον είδε η δεσποινίς Περσεφόνη δεν μπορούσε να σταματήσει να φαντάζεται τους ώμους της μέσα στις παλάμες του.

Ο κύριος Θερμόκυκλος την πήρε στην αγκαλιά του και πρώτα την αποδιάταξε (αν και ήταν ήδη αρκετά αποδιατεταγμένη). Ύστερα την προσάρμοσε (αν και οι δυο μικροσκοπικοί δράκοι μέσα στα μάτια του την έκαναν να λιώνει). Και τέλος, την επιμήκυνε. Τώρα η δεσποινίς Περσεφόνη απλώνεται στους ουρανούς και μια αλληλουχία από σύννεφα της γαργαλά τις πατούσες. Και ο κύριος Θερμόκυκλος αποκοιμιέται ακούγοντας το γέλιο της

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s